Nudžiuginkite šeimą tradiciniu moliūgų pyragu

Tradicinis moliūgų pyragas. Arba ką kartais slepia besišypsantys moliūgai...

Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Tradicinis moliūgų pyragas.<br>Nuotr. iš „Kartą virtuvėje“
Daugiau nuotraukų (6)

Loreta, „Kartą virtuvėje“

Oct 31, 2018, 3:56 PM, atnaujinta Oct 25, 2021, 12:54 PM

Artėja Vėlinės, Visų Šventųjų diena. Ypatingos reikšmės ir prasmės dienos. Gyvųjų ir mirusiųjų bendrystės diena. Ir tos švieselių jūros kiekvieno miesto, miestelio, kaimo kalnelyje, kalvelėje, pakalnėje, lygumoje kaskart „išplevena“/“iškalba“ mums tai, kas svarbiausia – meilę, pagarbą, tikėjimą, atsidavimą, prieraišumą, gebėjimą atminti... Skausmą...

Daugelis imsis „piešti“ veidus moliūgams: linksmus, juokingus, piktus, baisius... Jie ims šypsotis mums su daugiau ar mažiau dantų, ims juokinti, gąsdinti, šiurpinti...

Ir kartais aš galvoju, kad toji persirengėliška ir žaisminga Helovino savaitė, tie moliūgai ant palangių, laiptelių, pievelių – kaip kaukės žmogaus baimei ir skausmui... Kaip galimybė pasislėpti. Kaip pabėgimo kelias nuo tos nežemiškos ir viską apimančios rimties, kurią mums kaskart primena ir byloja Vėlinės...

Nepabėkime per toli...

Pyrago pagrindui:

  • 2½ stiklinės miltų;
  • 1 šaukštas cukraus;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 225 g sviesto;
  • 1 kiaušinis;
  • ½ stiklinės šalto vandens.

Įdarui:

  • 1 stiklinės grietinės;
  • 1 šaukštas krakmolo;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • ¾ šaukštelio malto imbiero;
  • ¼ šaukštelio malto kardamono;
  • žiupsnelis malto muskato;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • 400 g moliūgų tyrės;
  • 1 apelsino tarkuotos žievelės;
  • ½ stiklinės cukraus;
  • 2 šaukštai rudojo cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 3 kiaušiniai.

Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais. Sumaišykite miltus, sviestą ir druską, kol gausis smulkūs gumulėliai. Įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį ir vėl maišykite iki vientisos masės.

Iš tešlos suformuokite rutulį, suvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 min.

Tešlą plonai iškočiokite ir išklokite ja formą. Tuomet subadykite šakute, užklokite folija, įberkite žirnių.

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 15-20 minučių. Išberkite žirnius. Pyrago pagrindą palikite atvėsti.

Moliūgus supjaustykite kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje apie 25-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Atvėsinkite ir sutrinkite smulkintuvu iki vientisos masės.

Sumaišykite grietinę, krakmolą, cinamoną, imbierą, kardamoną, pipirus, muskatą, abiejų rūšių cukrų, ir druską. Sudėkite moliūgų masę, apelsino žieveles, po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart gerai išsukant po kiekvieno pridėjimo.

Įdarą supilkite ant apkepto pyrago pagrindo ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie 45-50 minučių, kol įdaras sukeps ir iškils.

Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite, kad visiškai atvėstų.

Atvėsusį pyragą dar galite pašaldyti ir šaldytuve.

Receptu pasidalijo puslapis „Kartą virtuvėje“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.