„Paris Brest“: daugiau nei šimtmetį skaičiuojantis legendinis prancūziškas desertas

Atšalus orams ir prasidėjus kalendorinei žiemai, charizmatiškieji laidos „Gardu gardu“ vedėjai žiūrovų namus šildo skardžiu juoku ir gardžiais patiekalais. 

Plikytos tešlos desertas „Paris Brest“.<br> TV3 nuotr.
Plikytos tešlos desertas „Paris Brest“.<br> TV3 nuotr.
Plikytos tešlos desertas „Paris Brest“.<br> TV3 nuotr.
Plikytos tešlos desertas „Paris Brest“.<br> TV3 nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 6, 2018, 1:08 PM, atnaujinta Dec 6, 2021, 5:13 PM

Prancūziškai konditerijos mokyklai ištikimo konditerio Ali Gadžijevo desertas nukelia į romantiškas Paryžiaus kavines. 

Ali pagamino populiarųjį plikytos tešlos desertą „Paris Brest“, turintį labai įdomią istoriją. Šis pyragaitis buvo sukurtas 1910 metais paminėti 1891 metais vykusias ilgos distancijos dviračių lenktynes nuo Paryžiaus iki Bresto ir atgal. 

Norintiems išbandyti šį desertą teks įdėti šiek tiek pastangų, tačiau profesionalūs konditerio patarimai turėtų palengvinti šį darbą.

Plikytos tešlos žiedai su lazdyno riešutų kremu

Reikalingi produktai

Tešlai:

  • 100 g pieno,
  • 100 g vandens,
  • 15 g cukraus,
  • 0,5 arb. š. druskos,
  • 90 g sviesto,
  • 120 g miltų,
  • 4 kiaušinių.

Kremui:

  • 2 kiaušinių,
  • 20 g cukraus,
  • 20 g kukurūzų krakmolo,
  • 130 g pieno,
  • 200 g sviesto,
  • 2 valg. š. lazdyno riešutų pralinė pastos (riešutinės masės).

Dekoravimui:

  • migdolų drožlių,
  • cukraus pudros.

Kaip gaminti

Į prikaistuvį supilti pieną ir vandenį, subertį druską ir cukrų, įdėti sviestą. Maišant užvirti, išjungti kaitrą ir nuolat maišant šluotele suberti po truputį miltus ir išmaišyti iki vientisos masės. Tada vėl įjungti kaitrą ir nuolat maišant pakaitinti, kol masė sušoks į vieną gumulą. 

Dėti ją į dubenį ir nuolat maišant elektriniu maišytuvu įmušti po vieną kiaušinius. Maišyti iki vientisos blizgios masės. 

Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti žiedo formos pyragaičius. Pabarstyti migdolų drožlėmis ir kepti iki 140°C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.

Dubenyje išplakti kiaušinius kartu su cukrumi ir krakmolu.

Užvirti pieną ir nuolat maišant šluotele iš lėto supilti jį į kiaušinių masę. Gerai išmaišyti, įdėti šaukštą sviesto ir maišyti, kol jis ištirps. Grąžinti masę į prikaistuvį ir ant vidutinės kaitros pakaitinti nuolat maišant, kol masė taps blizgi. Tada nukelti nuo kaitros, sudėti likusį sviestą ir maišyti, kol jis ištirps. Įdėti riešutų pastos ir vėl viską permaišyti iki vientisos masės. Ant kremo viršaus užkloti maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą, kad atvėstų.

Iškepusius pyragėlius perpjauti išilgai per vidurį į dvi dalis. Apatines pyragėlių dalis naudojantis konditeriniu maišeliu padengti riešutiniu kremu, o viršutines dalis apibarstyti cukraus pudra. Tada ant kremo uždėti viršutines tešlos dalis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.