Tobulas duetas: su ciberžolėmis rauginti žiediniai kopūstai

Vasara šiemet užsitęsė pusę metų, gal todėl staiga užgriuvęs šaltasis sezonas atrodo toks niūrus ir gūdus? 

Su ciberžolėmis rauginti žiediniai kopūstai. <br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Su ciberžolėmis rauginti žiediniai kopūstai. <br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Dec 11, 2018, 2:42 PM, atnaujinta Dec 10, 2022, 7:23 PM

Todėl žiemą stengiuosi gaminti kuo spalvotesnį maistą. Saulę puikiai mena melionai, moliūgai, apelsinai ir citrinos, tačiau jei norisi geltonos spalvos maiste, naudoju  ciberžoles, teisingiau, jų miltelius. Beriu jos į pieną peršalusiam, dažau ryžių patiekalus, paukštieną ir netgi varškės apkepus. 

O šiandien norėčiau pristatyti naujausią atradimą, kurį pamačiau ir paragavau Rygos turguje.

Ciberžolių raugintuose produktuose, kaip ir raugintų žiedinių kopūstų, mažai kas ragavęs, o duetas išties tobulas. Priminsiu, kad rauginant daržoves, procesas vyksta pats savaime, tereikia sudėti produktus į stiklainį ir jį padėti matomoje vietoje. Nelygu šilumai namuose, spalvų ir burbulų šokiai stiklainyje vyksta nuo kelių dienų iki kelių savaičių, ir jei į tai ilgai žiūrėti, galima nugrimzti į spalvinę meditaciją…

Pasigaminti šį gardėsį neužtruksite, tereikės pasiruošti:

  • 1 didesnį kalafiorą,
  • 2-3 skilteles česnako,
  • 1 valg. š. džiovintų prieskonių rauginimui ar marinavimui (galima naudoti pirktinius mišinius),
  • 1 v. š. ciberžolių miltelių,
  • 1,5 l vandens,
  • 1,5 valg. š. rupios druskos,
  • 3 l stiklainį ir dangtelį.

Pirmiausiai paruošiamas sūrymas – puode iki virimo užkaitinamas vanduo ir, jam užvirus, sudedama druska ir ciberžolė, maišoma iki druska ištirpsta, o ciberžolė tolygiai nudažo sūrymą.

Kopūsto žiedynai nupjaunami nuo koto, geriau kuo stambesni. Į švarų stiklainį dedamos truputį peiliu patraiškytos česnako skiltelės, prieskonių mišinys ir žiedai. Sklidinai užpilama atvėsusiu sūrymu. Stiklainis statomas į gilesnę lėkštę pertekliniams rūgstantiems skysčiams subėgti, dangtelis, jei jis hermetinis, pilnai neužsukamas, pirmas dienas stiklainis gali pastovėti ir visai be jo. Svarbu leisti rauginiui gauti oro.

Rūgimas gali vykti 5-12 dienų. Norint sužinoti, ar kalafiorai jau išrūgo, geriausia uostyti ir ragauti.

Valgome su mėsiškais patiekalais, žiedais dekoruoju sumuštinius, dedu į makaronų patiekalus.

Saulėtų emocijų, mielieji.

Receptu pasidalijo „Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.