Žinovė pataria, kaip šventėms paruošti tikrą senovišką lietuvišką silkę

Jau netrukus sėsime prie švenčių stalo, ant kurio pagal senas tradicijas jau ilgus metus karaliauja silkė. Tradiciškai šventinė silkė ruošiama kartu su burokėliais, svogūnais, obuoliais ar grybais, tačiau vis dažniau prisimenamas ir smetoniškos silkės receptas, kuris buvo ypač populiarus tarpukario Lietuvoje. 

 Ruošiamas silkių patiekalas.<br> 123rf nuotr.
 Ruošiamas silkių patiekalas.<br> 123rf nuotr.
 Silkių salotos.<br> IKI nuotr.
 Silkių salotos.<br> IKI nuotr.
 Silkių salotos.<br> IKI nuotr.
 Silkių salotos.<br> IKI nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 22, 2018, 10:57 AM, atnaujinta Dec 16, 2019, 2:09 PM

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, pagal šį receptą silkę ruošia dažnas lietuvis, tik dažniausiai to nežino. Dėl to maisto ekspertė nukelia mus į praeitį ir primena senovinės lietuviškos silkės receptų atsiradimo istoriją. 

Šventiniu laikotarpiu paklausa išauga dvigubai

Šiandien tautiečiai valgo pačių įvairiausių rūšių silkes – į  šalį dažniausiai importuojamos silkės iš Nyderlandų, Norvegijos, Islandijos, Kanados ir kitų šalių, esančių šalia Šiaurės jūros. 

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad kiekvienais metais gruodžio mėnesį lietuviai suvalgo kur kas daugiau silkės nei kitais metų mėnesiais.

„Nors mitybos specialistai dažnai kartoja, kad lietuviai vis dar vartoja per mažai žuvies produktų, tai tikrai negalioja šventiniam laikotarpiui. Pastebime, kad gruodžio mėnesį mūsų pirkėjų krepšeliuose silkė atsiduria dvigubai dažniau nei įprastu laikotarpiu. Matome, kad šventiniu laikotarpiu lietuviai dažniau renkasi sūdytą, marinuotą, įvairiais prieskoniais gardintą silkę, kurios kaina siekia nuo 0,97 Eur iki 2,79 Eur už pakuotę“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Ruošiama pagal lietuviškas tradicijas

Tuo metu prekybos tinklo IKI maisto ekspertė V. Juodkazienė sako, kad silkėms paruošti nuo seno naudojami tiek tradiciniai prieskoniai – kvapieji pipirai, laurų lapeliai, kalendros, tiek įvairūs prieskonių mišiniai ir maisto priedai ir atskleidžia, kaip išsirinkti kokybišką silkę parduotuvėje.  

„Silkės sūrymas ar marinatas dažniausiai gaminamas iš valgomosios druskos, vandens, acto rūgšties. Renkantis silkes, reikėtų žiūrėti, kad sūrymas būtų skaidrus. Šviežių ir gerų silkių žiaunos turi būti raudonos ir standžios. Silkės šviežumą galima patikrinti šakute – ja paspaudus geros silkės gabalėlį, mėsa turi sugrįžti į pradinę padėtį. Nusipirkus per sūrių silkių, jas galima kelias valandas mirkyti piene arba arbatoje. Iš pieno ištrauktos silkės bus minkštesnės, o iš arbatos — standesnės“, – kelias gudrybes atskleidžia V. Juodkazienė.

Išsirinkus tinkamą silkę, toliau, pasak maisto ekspertės, telieka išsirinkti būdą, kuriuo norima ją gaminti. V. Juodkazienės teigimu, norint paruošti tikrai gardų ir prasmę turintį silkės patiekalą, verta prisiminti populiariausią šventinį tarpukario patiekalą – smetonišką silkę.

„Šios silkės recepto paslaptis – padažas iš konservuotų pomidorų. Smetonos laikais šeimininkės gamindavo padažą būtent iš šių pomidorų, o prie jų derindavo kepintas smulkintas morkas ir svogūnus, kuriuos sumaišydavo su padažu“, – sako V. Juodkazienė ir atskleidžia dar kelis tarpukario receptus. 

Smetoniška silkė

Reikės: 

• 3 vnt. silkių filė,

• 0,5 stiklinės grybų,

• 2 vnt. morkų,

• 2 vnt. svogūnų, 

• 200 g sutrintų konservuotų pomidorų, 

• juodųjų pipirų,

• aliejaus kepti.

Gaminimas

Nulupkite ir supjaustykite silkę. Susmulkintas morkas ir svogūną pakepinkite aliejuje ir vėliau sumaišykite su pomidorų padažu, grybais ir prieskoniais. Viską gerai patroškinkite ir, kai  padažas atvės, sumaišykite su silke. Skanaus!

Senovinė silkė pataluose

Reikės: 

• 4 vnt. silkių filė,

• 3 vnt. svogūnų,

• 3 vnt. virtų morkų,

• 2 vnt. obuolių,

• 1 saujos razinų,

• pomidorų padažo,

• aliejaus,

• cinamono,

• juodųjų pipirų.

Gaminimas

Silkes nuvalykite  ir supjaustykite kubeliais. Razinas nuplaukite ir užmerkite. Svogūnus supjaustykite šiaudeliais. Tuomet kepinkite svogūnus aliejuje tol, kol suminkštės ir pabaigoje įdėkite burokine tarka tarkuotas virtas morkas ir obuolius. Viską gerai patroškinkite, sudėkite razinas, pomidorų padažą ir dar patroškinkite. Tuomet pagal skonį berkite pipirus, cinamoną. Kai masė atvėsta, sumaišykite ją su silke ir palikite šiek tiek pastovėti. Skanaus! 

Silkės šprotai 

Reikės: 

• 2 vnt. silkės filė,

• 2 vnt. svogūnų, 

• 2 v. š. maltų džiūvėsėlių,

• juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas

Silkių filė supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Apvoliokite maltuose džiūvėsėliuose ir apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Tuomet išimkite jas iš keptuvės ir atidėkite į šalį. 

Per tą laiką svogūnus supjaustykite griežinėliais ir apkepkite aliejuje, kol gražiai pagels. Pagardinkite pipirais. Į silkinę sudėkite svogūnus, ant viršaus paruoštus silkių gabaliukus. Skanaus! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.