Purus, tirštas ir maloniai kvepiantis veganiškas jogurtas

Ar jūs mėgstate jogurtą? Aš tikrai taip. Tačiau atsisakius arba mėginant atsisakyti pieno produktų, mes prarandame galimybę skanauti jo pusryčiams arba valgyti tuos patiekalus, padažus ar desertus, kurių sudėtyje yra tradicinio jogurto. 

Veganiškas jogurtas.<br>Nuotr. iš „Kas tas avokadas“.
Veganiškas jogurtas.<br>Nuotr. iš „Kas tas avokadas“.
Daugiau nuotraukų (1)

„Kas tas avokadas“

Jan 17, 2019, 8:56 AM

Ir štai čia į sceną žengia veganiškas anakardžių jogurtas. Jį galima valgyti pagardinus uogomis ar riešutais arba galima naudoti kituose receptuose norint pagaminti veganams priimtinus neaugalinius patiekalus.

Šis veganiškas anakardžių jogurtas yra purus, tirštas ir turintis malonų rūgšties kvapą.

Su gerosiomis bakterijomis galima pasigaminti įvairių riešutų (anakardžių, migdolų ar kokosų) jogurtą. Turėkite omenyje, kad rezultatas visada bus skirtingas. Naudojami įrankiai, trintuvas, temperatūros svyravimai ir netgi rankų, gaminančių jogurtą, energija gali nulemti galutinį rezultatą.

Jogurtas gali gautis skystas ir būti labiau panašus į kefyrą arba gali iš viso neįvykti fermentacija ir turėsite tiesiog kremą. Ir tai yra normalu. Fermentacija – tai ypatinga magijos rūšis.

Jogurtą galite gaminti ir be probiotikų, tačiau jogurtas su gerosiomis bakterijomis sparčiau fermentuosis, be to, jame bus daugiau naudingųjų bakterijų. Probiotikai – tai gyvosios bakterijos, kurios sudaro naudingąją žmogaus mikrofloros dalį, jie aktyviai dalyvaudami maisto virškinime bei turi daug įtakos imunitetui. Jie stiprina organizmo atsparumą daugybei ligų.

Gaminant būtina naudoti nechloruotą vandenį, o ne vandenį iš krano, kadangi chloras tiesiog sunaikins visas gerąsias bakterijas. Nusipirkite paprasto stalo arba negazuoto vandens.

Taip pat naudokite kuo švaresnius indus, kadangi bakterijos yra jautrūs organizmai.

Veganiškas jogurtas

Reikės (500 ml; 2 porcijos):

150 g termiškai neapdorotų anakardžių, mirkytų mažiausiai 4 valandas, o geriau per naktį,

žiupsnelio druskos,

2 arb. š. klevų/agavos sirupo arba kito saldiklio,

2 valg. š. šviežių citrinos sulčių,

250 ml nechloruoto vandens (negazuoto arba stalo vandens),

2 probiotikų (gerųjų bakterijų) kapsulių (nebūtina, bet rekomenduotina. Yra visose vaistinėse),

jūsų mėgstamų uogų, riešutų.

Kaip gaminti 

Išpilkite vandenį, kuriame mirko anakardžiai ir perskalaukite juos. 

Sudėkite į trintuvą kartu su citrinos sultimis, klevų sirupu ir druska. Viską gerai sumalkite. Sumažinę greitį iki minimumo, supilkite vandenį ir trinkite, kol mišinys taps vientisas. Jeigu norite skystesnio jogurto, galite dar įpilti vandens.

Svarbu! Gautą masę supilkite į stiklinį indą.

Jei naudojate probiotikus, supilkite kapsulės turinį į anakardžių mišinį ir išmaišykite nemetaliniu (!) šaukštu.

Pridenkite indą orą praleidžiančia medžiaga (marle, muslinu arba virtuviniu rankšluosčiu) ir pastatykite šiltoje (!) vietoje.

Fermentacija gali užtrukti 12-24 valandas. Kaip rašiau, tai priklauso nuo aplinkos temperatūros, naudojamų įrankiu ar indo.

Jogurtas bus paruoštas tada, kai ant paviršiaus pamatysite nedidelius burbuliukus ir užuosite malonų rūgšties kvapą (kaip graikiško jogurto).

Paragaukite su nemetaliniu (!) šaukšteliu ir jeigu jums skonis tinka ir patinka, perdėkite į indelį, apšlakstykite klevų arba agavos sirupu, užberkite uogų ir mėgaukitės nuostabiu skoniu.

Skanaus!

Receptu pasidalijo „Kas tas avokadas“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.