Ali Gadžijevas pademonstruos, kaip iškepti šventinį lazdyno riešutų keksą su sirupe virtų citrinų griežinėliais (konfit).
Jo kolegai Gianui Lucai Demarco šis desertinis keksas priminė Kalėdas, bet Ali įsitikinęs, kad jis puikiai gali tikti ir bet kokiems šventiniams pietums ar net artėjančiai didžiajai pavasario šventei – Šv. Velykoms.
Lazdyno riešutų keksas su sirupe virtais citrinų griežinėliais
Reikalingi produktai
Keksui:
200 g kambario temperatūros sviesto,
200 g cukraus,
50 g natūralios (be cukraus) lazdyno riešutų pastos,
4 kiaušinių,
50 g lazdyno riešutų,
200 g miltų,
2 arb. š. be kaupo kepimo miltelių,
pusės citrinos žievelės.
Citrinų konfit reikės:
2 citrinų,
300 g cukraus,
200 ml vandens,
pusės vanilės ankšties.
Papuošti reikės:
netirpstančio miltelinio cukraus.
Kaip gaminti
Elektriniame kombaine išsukti kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios masės. Įdėti natūralios lazdyno riešutų pastos ir gerai išmaišyti. Tada įmušti kiaušinius ir dar kartą išmaišyti iki vientisos masės.
Riešutus susmulkinti iki trupinių ir suberti į sviesto masę. Tada suberti miltus, kepimo miltelius ir įtarkuoti citrinos žievelės. Vėl viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.
Gautą masę sudėti į kepimo formą, išlyginti paviršių ir kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
Iškepusį keksą atvėsinti ir išimti iš kepimo formos.
Citrinas supjaustyti vienodo storio (maždaug 0,5 cm) griežinėliais.
Prikaistuvyje užvirti vandenį su cukrumi, sudėti citrinos griežinėlius, įdėti pusės vanilės ankšties sėklytes ir pačią ankštį. Išmaišyti, sumažinti kaitrą ir virti 40 minučių. Retkarčiais pamaišyti, kad neprisviltų.
Atvėsusį pyragą dekoruoti iš sirupo išimtais citrinos griežinėliais ir pašlakstyti pačiu sirupu. Apibarstyti netirpstančiu milteliniu cukrumi.
Skanaus!