Šių metų tendencijos – sprogstančių šakelių puokštės, daug stiklo, lininės staltiesės ir tautinių raštų elementais dekoruoti margučiai.
Stebi besikeičiančias tradicijas
„Pastebime, kad prieš Velykas vis daugiau žmonių rūpinasi, kad vaišių stalas būtų ne tik gausus, bet ir stilingas. Velykos – šeimos šventė, todėl nenuostabu, kad norime pradžiuginti savo artimuosius skaniais patiekalais, nustebinti dar neragautais skoniais. Tikiu, kad šventes ir jų nuotaiką kuriame patys, o vertingiausia dovana yra laikas“, – sako CUP generalinė direktorė Ona Nevinskienė.
Kadangi Velykas dažnai sutinkame artimųjų rate, prieš vykstant į svečius reikia pasirūpinti bent simbolinėmis dovanomis namų šeimininkams.
5 Velykinių dovanų idėjos
Artimuosius nusišypsoti tikrai privers ir paprasčiausia pavasarinė puokštė iš berželių šakų ar „kačiukų“, įteikta dailioje vazoje ar kartu su vertinga knyga.
Nepabijokite dovanoti senovinių autentiškų daiktų – rankų darbo lininė staltiesė ar šventinė tradicinė juosta gali tapti šių metų šventinio stalo akcentu.
Namuose kepta duona ar lėkštėje pateikti sveiki užkandžiai papildys jau paruoštą vaišių stalą. O gal turite savo firminio pyrago receptą? Valgomos dovanos niekada neišeina iš mados!
Įteikite Velykų zuikio dovanų krepšį: gurmaniškų užkandžių, retesnių prieskoninių žolelių ar aliejų, neragautų saldumynų ar šventinių dekoracijų. Dailią pintinę ar kokybišką dėžę vėliau bus galima panaudoti namų rakandų laikymui.
Privaloma ir svarbiausia visų dovanų dedamoji – margučiai. Augalų antspaudai, tautinių ornamentų motyvai ar marginimas kiaušinių lukštais nukels jus vaikystę. Kuo įvairesni margučiai, tuo žaismingiau atrodys Velykų stalas.
Geriausios yra stalui skirtos dovanos
Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė teigia, jog ji pati vykdama švęsti Velykų į svečius dažniausiai renkasi valgomas dovanas.
„Mielai renkuosi įvairias valgomas dovanas, kurias kartais perku, kartais gaminu pati. Taip pat man labai patinka nedidelės pavasarinių gėlių puokštelės, kurios visada pradžiugina ir papuošia namus.
Kartais kartu su dukryte paruošiame rankų darbo dovanėlę – pagaminame atvirutes ar kokią nors velykinę dekoraciją. Dovanoms puikiai tinka ir kitos smulkmenos, svarbu, kad pradžiugintų ir priverstų nusišypsoti“, – savo patirtimi dalijasi tinklaraštininkė.
Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė B. Garuckė dalijasi nesudėtingai pagaminamo pyrago receptu.
Rikotos ir daržovių pyragas
Ingredientai:
keli lapeliai sluoksniuotos tešlos;
250 g rikotos sūrio;
2 kiaušiniai;
1 nedidelė cukinija;
1 nedidelis baklažanas;
1 – 2 morkos.
Kaip gaminti
Kepimo indą išklokite sluoksniuota tešla taip, kad krašteliai būtų aukštesni. Kiaušinius išplakite ir sumaišykite su rikota. Supilkite į kepimo indą su sluoksniuota tešla. Plonomis juostelėmis supjaustykite cukiniją, baklažaną ir morkas. Iš juostelių susukite „rožytes“, kurias dėkite į ruošiamą pyragą.
Kepkite 180 – 200 laipsnių orkaitėje apie 25 min.