Migdolinė tarta su karamelizuotais obuoliais ir karijų riešutais

Tinklaraštis „Soul food“ dalijasi šio pyrago receptu – jis puikiai tiks visiems, netoleruojantiems ar nevartojantiems pieno, kiaušinių ir glitimo.

Migdolinė tarta su karamelizuotais obuoliais ir karijų riešutais.<br> Nuotr. iš „Soul food“.
Migdolinė tarta su karamelizuotais obuoliais ir karijų riešutais.<br> Nuotr. iš „Soul food“.
Daugiau nuotraukų (1)

„AuGalingas pirmadienis“

2019-04-22 22:37

Migdolinė tarta su karamelizuotais obuoliais ir karijų riešutais (be glitimo, pieno, kiaušinių)

Reikalingi produktai (8-10 valgytojų)

Tartos pagrindui:

150 g maltų migdolų,

190 g miltų be glitimo mišinio,

60 g nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus,

1/4 a. š. nerafinuotos druskos,

60 g mėgstamo nerafinuoto cukraus,

14 š vandens (125 ml). 

Įdarui:

2 didelių saldžių obuolių,

3–4 š. naminės becukrės obuolių tyrės arba 1 a. š. tapijokos miltų ir 4 š. vandens,

1 š. acto ar 2 š. citrinos sulčių,

1 š. nerafinuoto kokosų žiedų cukraus, 

jeigu norisi – saujos smulkintų karijų riešutų ir/ar migdolinių trupinių (1 šaukšto migdolų miltų, 1 arb. šauktelio nerafinuoto kokosų žiedų cukraus, 1 arb. šaukštelio nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus – viską sudėti į vieną indą ir tarp pirštų sutrinti iki trupinukų). 

Kaip gaminti

Pagrindas. Sumaišykite visus sausus produktus, reikalingus tartos tešlai pagaminti: migdolų miltus, miltų be glitimo mišinį, cukrų, druską.

Ištirpinkite kokosų aliejų, sumaišykite jį su vandeniu ir viską supilkite į miltų mišinį.

Viską gerai išmaišykite ir galiausiai išminkykite, kol gausite tolygią tešlą.

Gautą tešlą įsukite į maistinę plėvelę arba dėkite į hermetišką indą ir palikite šaldiklyje apie 30 min. (geriausia ją palikti šaldytuve per naktį, kad susistovėtų ir subręstų). 

Įdaras. Į dubenį pilkite vandens ir supilkite pasirinktą rūgštį (1 š. acto arba 2 š. citrinos sulčių).

Gerai nuplautus obuolius perpjaukite pusiau, šaukšteliu išskobkite sėklas, obuolius supjaustykite plonomis riekelėmis ir sudėkite į dubenį su vandeniu (kad obuoliai nepradėtų ruduoti). 

Gaminkite tartą. Tešlą išimkite iš šaldiklio ar šaldytuvo (ji turėtų būti šiek tiek sutvirtėjusi) ir pirštais spausdami tešla padenkite visą tartos formos dugną tolygiu sluoksniu (mano tartos formos skersmuo 27 cm). Jeigu tešla šiek tiek kimba prie pirštų, pavilgykite juos vandeniu. Visą pagrindą subadykite šakute.

Jeigu norite, galite visą tartos pagrindą ištepti namine obuolių tyre (tam reikės 3–4 š. tyrės).

Ant tartos pagrindo dėliokite obuolius. Kad tarta atrodytų gražiai, obuolius galite dėlioti ratu, pradedant nuo tartos kraštų. 

Jeigu tartos pagrindo obuolių tyre nusprendėte netepti, obuolių skiltelėmis užpildžius visą tartos vidų, apšlakstykite juos šiuo mišiniu: 1 a. š. tapijokos miltų + 4 š. vandens.

Visą tartą pabarstykite kokosų žiedų cukrumi (apie 1 a. š.) ir dėkite kepti į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimas viršus + apačia, be vėjelio funkcijos).

Praėjus 30 min., jeigu norite, tartą pabarstykite smulkintais karijų riešutais ir/ar migdoliniais trupiniais ir grąžinkite į orkaitę dar 20 min.

Visas tartos kepimo laikas – 50 min. Jeigu naudojote kitokio skersmens tartos formą (didesnio ar mažesnio, negu 27 cm), atitinkamai koreguokite ir kepimo laiką – tartą traukite iš orkaitės, kai obuoliai bus suminkštėję, o tarta bus įgavusi švelnų auksinį atspalvį ir atrodys iškepusi.

Iškepusią tartą vėsinkite ant grotelių (kad tartos pagrindas nesiliestų su kitu plokščiu paviršiumi) ir atvėsusią dėkite į šaldytuvą dar kelioms valandoms, kad susistovėtų (nebent negalite sulaukti, tada galite valgyti iš karto).

Skanaus!

Receptu pasidalijo AuGalingas pirmadienis

„AuGalingas pirmadienis“ yra visuomenės sveikatos projektas, skatinantis vartoti daugiau daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų ir vieną dieną per savaitę atsisakyti mėsos. Tą padaryti nebus sunku, nes kiekvieną pirmadienį dalinsimės naujų, auGalingų patiekalų receptais, padėsiančiais pradėti savaitę sveikai, energingai ir skaniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.