Atvelykio vaišės: nuo šaltos ridikėlių sriubos iki sotaus pyrago

Tradiciškai savaitę po Velykų minime dar vieną progą – Atvelykį. Atvelykio savaitgalis daug kam geriau žinomas kaip vaikų Velykėlės, mat per jas didžiausias dėmesys skiriamas vaikams ir šeimos buvimui drauge.

 Šalta ridikėlių sriuba.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šalta ridikėlių sriuba.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Atvelykio „Boba“.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Atvelykio „Boba“.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Pusryčių keksiukai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Pusryčių keksiukai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 12:06 PM, atnaujinta Apr 26, 2019, 12:14 PM

Kokiomis tradicijomis pasižymi ši diena ir kaip kurti jaukią šventę namuose? 

Būtinas šventės akcentas – pyragas 

Kaip pasakoja žymi šalies etnologė Nijolė Marcinkevičienė, Atvelykio šventė yra tarsi maža Velykų kopija. „Tai – kaip Velykų aidas, šventės atkartojimas, tik stalas kraunamas kiek kukliau, o dėmesys skiriamas vaikams. Nuo Velykų būna praėję šiek tiek laiko, tad vaikai suspėja prisirinkti kiaušinių – tradiciškai yra žaidžiami įvairūs žaidimai, vyksta ridenimai. Ankščiau veiksmas vykdavo kieme, žmonės visokių rungčių prisigalvodavę, būdavo daug juoko ir klegesio. Atvelykis siejamas su sūpuoklėmis – anuomet būtent per vaikų Velykėles žmonės imdavo suptis ir džiaugtis pavasariu“.

Pasiteiravus, ką istoriškai įprasta gaminti per Atvelykį, etnologė tuoj pat pažymi pyragus. 

Jei per Velykas stalus nukraudavo sočiais mėsos, bulvių patiekalais, kepiniais ir margučiais, tai per Atvelykį bent jau riebų pyragą būdavo privalu kepti. 

„Tradiciškai ir vėl kepdavo „Bobas“ – manyta, kad kuo ji aukštesnė, tuo skanesnė. Jei šeima pasiturinti, prikepdavo ir kitokių pyragų, meduolių, keksų. Ant stalo dėdavo ir virtos mėsos, ir šaltienos, ir kiaušinių. Jei sąlygos menkesnės, kepdavo paprastesnį pyragą, vadintą „Pagalve“. Svarbiausias momentas – mielės ir pyragų kilimas. Moterys anuomet visokių papročių turėjusios, kad tik tie pyragai kiltų, su mielėmis aplink trobas lakstydavo, tikėjo, kad tai turės įtakos pyragų „augimui“, – pasakoja N.Marcinkevičienė.

Etnologės teigimu, per Atvelykį taip pat būdavo priimtina suvalgyti bent vieną baltą, nemargintą, kietai virtą kiaušinį. „Tai labiau liturginis paprotys, mat per apeigas bažnyčioje taip pat buvo įprasta apsirengti baltai. O balta – tai visuomet nauja pradžia. Jei laikotės papročių, tuomet pusryčiams paprastas baltas kiaušinis bus labai simboliška“, – juokauja N.Marcinkevičienė.

Greitai pagaminami Atvelykio patiekalai

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, praūžus sočiam Velykų laikui, per Atvelykį persivalgyti nederėtų, tačiau palepinti šeimą išskirtiniais patiekalais tikrai galima. 

„Šventės pirmiausiai yra ne maistas, tačiau be jo jas taip pat sunku įsivaizduoti. Vaikų Velykėlėms siūlyčiau gaminti tai, ką valgytų visi šeimos nariai, ypač vaikai“, – sakė žinovė.

Vaikų Velykėlėms V.Juodkazienė siūlo tris receptus, puikiai tinkančius šventiniams pusryčiams, pietums ir arbatos pertraukėlei.

Pusryčių keksiukai

Reikės:

8 baltos forminės duonos riekių;

8 kiaušinių;

gabalėlio sviesto;

8 griežinėlių šoninės arba kumpio;

gabalėlio kietojo sūrio;

saujos kapotų krapų ar kitų žalumynų.

druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas

Forminės duonos kraštus nupjaukite, duoną šiek tiek pakočiokite ir kiekvieną riekelę ištepkite sviestu iš abiejų pusių (prieš tai sviestą galima išlydyti puode, bus lengviau tepti). Imkite formeles keksiukams ir įleiskite į vidų po duonos riekelę. Tuomet į kiekvieną duonos riekelę dėkite po griežinėlį pasirinktos mėsos ir ant viršaus įmuškite po kiaušinį.

Ant kiekvieno paruošto keksiuko užtarkuokite sūrio, pabarstykite druska, pipirais ir apiberkite kapotais krapais. Pašaukite keksiukus į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 min. Skanaus!

Ridikėlių šaltsiurbė pietums

Reikės:

2 l kefyro;

0,5 l virinto vandens;

200 g ridikėlių;

2 vidutinio dydžio agurkų;

3-4 kietai virtų kiaušinių;

svogūnų laiškų;

krapų;

druskos (pagal skonį);

bulvių.

Gaminimas

Dideliame puode sumaišykite kefyrą ir vandenį (tirštumą galima reguliuoti pagal mėgstamą santykį). Ridikėlius, agurkus ir kiaušinius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūnų laiškus ir krapus bei viską dėkite į puodą.  Įberkite šiek tiek druskos ir viską gerai išmaišykite. Patiekti su karštomis virtomis bulvėmis. Skanaus!

Šventinė Atvelykio „Boba“ 

Reikės:

20 g sausų mielių;

0,5 kg miltų;

250 g šilto pieno;

2 kiaušinių;

150 g sviesto;

2 valg. šaukšt. cukraus;

žiupsnelio druskos;

riešutų, razinų, džiovintų abrikosų (pagal skonį);

200 g cukraus pudros (glaistui).

Gaminimas

Pirmiausia sausas mieles ir miltus sumaišykite drauge. Dubenyje ant silpnos ugnies išlydykite sviestą ir supilkite į miltų ir mielių mišinį. Ten pat pilkite silpnai pašildytą pieną, įmuškite du kiaušinius ir suberkite džiovintus vaisius. Viską išmaišykite, tešlą gerai išminkykite ir palikite šiltoje patalpoje 1,5 val. 

Pasiruoškite keksui kepti skirtą formą, ją ištepkite sviestu ir, tešlai iškilus, sudėkite ją į formą. Pašaukite „Bobą“ į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite apie 45 minutes. Kol „Boba“ kepa, pasiruoškite glajų. Cukraus pudrą sumaišykite su nedideliu kiekiu vandens, kad geriau stingų, galite šiek tiek pakaitinti vandens vonelėje. 

Iškepusią „Bobą“ palikite ataušti 15-20 min., tuomet išimkite iš formos ir apliekite gautu glajumi. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą