Vištiena pagal vokišką receptą tapo firminiu gydytojo patiekalu

Anesteziologas-reanimatologas Giedrius Volbekas (46 m.) valandų valandas gali praleisti virtuvėje, nes beprotiškai mėgsta gaminti. Tačiau gydytojas prisipažino, kad tam įkvėpimas ateina ne visada, o jį prisišaukti per šventes padeda visų mėgstami patiekalai. Vienas jų netgi tapo Joninių tradicija.

G.Volbekas Joninėms dažnai gamina saliamiu ir fetos sūriu įdarytas vištų krūtinėles, patiekiamas su mangų salotomis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
G.Volbekas Joninėms dažnai gamina saliamiu ir fetos sūriu įdarytas vištų krūtinėles, patiekiamas su mangų salotomis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
G.Volbekas Joninėms dažnai gamina saliamiu ir fetos sūriu įdarytas vištų krūtinėles, patiekiamas su mangų salotomis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
G.Volbekas Joninėms dažnai gamina saliamiu ir fetos sūriu įdarytas vištų krūtinėles, patiekiamas su mangų salotomis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
G.Volbekas Joninėms dažnai gamina saliamiu ir fetos sūriu įdarytas vištų krūtinėles, patiekiamas su mangų salotomis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
G.Volbekas Joninėms dažnai gamina saliamiu ir fetos sūriu įdarytas vištų krūtinėles, patiekiamas su mangų salotomis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 G.Volbekas – aistringas kulinaras.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 G.Volbekas – aistringas kulinaras.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 18, 2019, 3:40 PM, atnaujinta Jun 12, 2023, 9:33 AM

Medikas su bičiuliais beveik kasmet, jei nebudi ligoninėje, puoselėja tradiciją Jonines švęsti savo draugų sodyboje prie ežero Čepukų kaime, Ignalinos rajone.

Ten vyksta kone kulinarijos čempionatai. Mat šeimininko žmona labai mėgsta gaminti. Neatsilieka ir Giedrius. Tada tarsi lenktyniauja, kas daugiau ir skanesnio maisto priruoš.

Medikas šiai progai dažnai gamina saliamiu ir fetos sūriu įdarytas vištų krūtinėles, patiekiamas su mangų salotomis. Šis patiekalas labai patinka sodybos šeimininkės sūnui ir lengvai paruošiamas.

Šį vištų krūtinėlių receptą anesteziologas-reanimatologas sužinojo iš bendradarbės vokietės, kai buvo išvykęs dirbti į Didžiąją Britaniją. Jam taip patiko, kad parsivežė ir ėmė ruošti namuose. Tik pats dar pritaikė mangų salotas.

Patiekalą mėgsta visa mediko šeima, kuri jau pripratusi ir prie jo eksperimentų virtuvėje.

Molekuline kulinarija besidomintis vyras mėgsta ruošti įdomius ir sudėtingus desertus. Žmona stebisi, kaip jam negaila laiko, tačiau pats Giedrius mėgaujasi ilgu gaminimo procesu ir gautais rezultatais.

Kartais jais pasidalija pasikvietęs gurmaniškus patiekalus mėgstančių draugų ir kaimynų.

„Savaime išeina kartelę pakelti kaskart vis aukščiau. Stengiuosi nustebinti forma, skoniu, detalėmis. Pirma vartau knygas, ruošiuosi, ieškau, būnu susikaupęs, gal net kažkiek įsitempęs“, – apie savo kulinarines paieškas pasakojo gydytojas.

Neseniai jis ruošė desertą iš arbūzo. Regis, ką čia iš arbūzo pagaminsi? Bet gautas rezultatas skoniu ir tekstūra nustebino jį patį.

Giedrius arbūzo minkštimą su žievele apdorojo žemoje temperatūroje – jį karamelizavo naudodamas specialų aparatą.

Pačiam kulinarui buvo įdomu ragauti taip paruoštą arbūzą, kuris priminė saldų agurką.

Ant grilio keptos vištų krūtinėlės, įdarytos saliamiu ir fetos sūriu, su mangų salotomis

Reikės:

  • 4 vištų krūtinėlių

Marinatui:

  • 2 šaukštų Dižono garstyčių,
  • 2 šaukštų medaus,
  • saujos šviežių čiobrelių,
  • 50 ml aliejaus,
  • šiek tiek druskos,
  • timuto (Nepalo) arba paprastų pipirų.

Įdarui:

  • 200 g fetos sūrio,
  • 100 g saliamio.

Salotoms:

  • 1 susmulkinto mango,
  • 1 raudonojo svogūno,
  • didžiulės saujos smulkintų petražolių,
  • išspaustos citrinos sulčių,
  • šlakelio aliejaus.

Kaip gaminti

Iš garstyčių, medaus, aliejaus ir smulkintų čiobrelių pasiruoškite marinatą. Įberkite labai mažai druskos, kad nebūtų per sūru. Juk patiekalas jau ir taip su saliamiu bei feta. Taip pat į marinatą įberkite pipirų. Naudokite paprastus arba timuto pipirus, kurie suteikia citrininį, aitrų skonį, labai derantį prie šio patiekalo.

Kiekvienoje vištų krūtinėlėje padarykite įpjovą, tarsi kišenę, į kurią vėliau dėsite įdarą. Bet prieš tai įpjautą mėsą užpilkite marinatu ir dvi valandas pamarinuokite. Per tą laiką pasiruoškite įdarą. Sugrūskite fetą, smulkiais gabalėliais supjaustykite saliamį. Šią sūroką košę padalykite į keturias dalis ir sudėkite į vištų krūtinėlėse padarytas kišenes. Kad įdaras neiškristų, naudodami kulinarinį siūlą su adata arba aštrius pagaliukus sutvirtinkite. Tik su pagaliukais nebus taip sandaru.

Dėkite įdarytas vištų krūtinėles ant įkaitinto grilio ir kepkite virš nedidelės kaitros. Jei žarijos bus labai karštos, viršus greitai išdžius, o vidus neįkais. Nors vizualiai vištiena atrodo stora, ją kepti užtenka vos 10 minučių. Kai pamatote, kad pro kraštus veržiasi feta, imkite nuo žarijų ir serviruokite.

Pasiruoškite bolivinių balandų košės. Prieš virdami būtinai nuplaukite, kitaip ji bus karti. Užvirkite 2 puodelius vandens ir suberkite vieną puodelį kruopų. Porą minučių pavirkite ant didelės ugnies, po to uždengę palikite ant mažos ugnies. Iš viso – apie 15 minučių.

Vištų krūtinėles patiekite su koše ir mangų salotomis. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją