Sultingų šašlykų paslaptis – vienas paprastas ingredientas

Kaip sakoma, atmušiau ranką. Gerąja prasme. Kitokių šašlykų prisiragaujame svečiuose ir su metais pastebiu, kad perkopę keturių dešimtmečių amžiaus ribą daugelis jau turi savo firminius šašlykų ruošimo receptus. Yra ištikimų majonezui, actui – ir valio.

 Firminiai Kūmutės šašlykai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Firminiai Kūmutės šašlykai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Firminiai Kūmutės šašlykai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Firminiai Kūmutės šašlykai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

2019-06-19 14:29, atnaujinta 2023-06-19 15:21

Mano firminis receptas susijęs su dabartine veikla. Kai pradėjau gaminti naminius aliejus, juos bandžiau visur – ir desertuose, ir marinatuose, ir net kavoje (kokosinis tikrai labai su ja dera). 

Kliuvo ir šašlykams kartą, buvau skaičiusi apie tai, kad pietų šalyse aliejus marinate yra plačiai vartojamas. Pasidomėjau, kodėl, o atsakymas labai patiko – kepant aliejaus plėvelė ant mėsos neleidžia ištekėti sultims, o ir apskrunda kitaip, mėsa neanglėja.

Tad šio ingrediento paisau, tik naudoju būtinai aukšto dūmingumo aliejus, kurie atlaiko didelę kaitrą, nesudarydami nuodingų junginių. Iš mano gaminamų toks yra saulėgrąžų, sezamų ir rapsų aliejus, o jei naudojate rafinuotus parduotuvėje pirktus – jų atsparumas kaitrai būna dar didesnis.

Mėsą visuomet renkuosi vienos rūšies, tik mentę. Ji yra saikingai riebi, bet tuo pačiu ir tvirtos tekstūros, iškepus gabalai lieka gražios formos. 

Apie sprandinę turiu savo subjektyvią ir patirtimi paremtą nuomonę, niekada negaminu šašlyko iš jos, nors kepsniams keptuvėje, ypač toji dalis su kauliuku, yra labai gera.

Taigi, vadovaujuosi tokiomis proporcijomis:

  • 1 kg kiaulienos mentės,
  • 4 v. š. aliejaus,
  • 1 v. š. džiovintų prieskonių (ožragės, serenčio lapelių, charčio prieskonių),
  • 1 didesnis svogūnas,
  • 1 a. š. rupios druskos (apie 15 g),
  • 1 stiklinė vandens.

Mėsą supjaustau gana stambiais maždaug degtukų dėžutės dydžio gabalais. 

Į indą, kuriame mėsa bus marinuojama, stambia tarka įtarkuoju nuluptą svogūną. Bijantiems ašarų pakalnės siūlau svogūną labai smulkiai sukapoti, bet taip neišsiskirs reikalingos sultys, tad verta truputį paašaroti. Arba pasižiūrėti šimtus pačių keisčiausių patarimų video kanaluose ir kramtyti gumą pjaustant, peilį ar tarką pastoviai nardinti į šaltą vandenį, dėvėti nardymo įrangą ir pan.

Į svogūnų tarkius sudedu mėsą, prieskonius, supilu aliejų ir labai gerai išmaišau, darau tai rankomis, paminkydama. Indą dengiu ir dedu į vėsią vietą, jei nėra rūsio, tuomet tinka ir šaldytuvo lentyna. Laikyti šaldytuve galima iki 48 valandų, o minimaliausias laikas įsigerti prieskoniams – 4 valandos.

O kur dingo druska ir vanduo? Niekur, juos naudoju tik prieš pat kepant. Kai jau anglys tampa tinkamos kepimui, į šašlykus sudedu druską, pilu vandenį ir minkau, kol vanduo susigeria (tai trunka apie 1-2 minutes). Mėsą veriu ant iešmų ir atiduodu budinčiam prie žarijų.

Apie garnyrus atskirai nerašysiu, tik priminsiu, kad kečupas prie tokių šašlykų nedera, jeigu norite pajausti tikrą mėsos, svogūnų ir prieskonių derinį, reiktų jį ragauti su rafinuotesnių skonių padažais.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.