O štai Theresa Tallien, pas kurią Napoleonas susipažino su būsima žmona Josephine, puikiai žinojo, kad braškės tinka ne tik maistui, bet ir grožio puoselėjimui. Ji garsėjo savo braškių sulčių voniomis. Vienai tokiai voniai paruošti reikėjo net 10 kilogramų braškių!
Braškės puikiai tonizuoja, stangrina ir valo odą. Dabar, kai pats braškių sezono įkarštis, gal ir jums kils tokia mintis. Ypač jei turite labai daug uogų. Tačiau aptarkime ir kitas idėjas, kaip greitai ir skaniai mėgautis braškėmis.
Šie sveikuoliški desertai greitai pagaminami, skanūs ir maistingi. Braškėse gausu vitamino C, K, kalio, magnio ir geležies. Svarbu žinoti tai, kad geležis iš braškių geriausiai pasisavinama, kai uogas sutriname, mat geležis yra braškių sėklose. Todėl visi trinti kokteiliai, ledai ir kiti desertai tampa ne tik skanūs, bet ir dvigubai naudingesni.
Štai TOP 6 braškiniai skanėstai per 5 minutes:
1. Braškinis pieno kokteilis
Ingredientai:
- 1 stiklinė migdolų pieno,
- 200-250 g braškių,
- 1 bananas,
- Pasirinktinai: stevijos ekstraktas, vanilės ekstraktas, kokosų vanduo, anakardžių riešutų sviestas
Kaip gaminti: visus ingredientus suplakti maisto plaktuvu. Jeigu vasaros diena labai karšta - bananą ir braškes galima 10-15 minučių palaikyti šaldiklyje - turėsite gaivų pienišką kokteilį.
2. Braškinis ispaninių šalavijų pudingas
Ingredientai:
- 30 g ispaninių šalavijų sėklų,
- 1 stiklinė sojų pieno,
- 100-150 g braškių,
- 2 v. š. kokosų drožlių,
- 1 a. š. agavų sirupo.
Kaip gaminti: ispaninių šalavijų sėklas sumaišyti su pienu ir palikti pastovėti apie 30-45 minutes. Tada suplakti su braškėmis ir sirupu arba įmaišyti sirupą ir pjaustytus braškių gabalėlius. Papuošti kokosų drožlėmis. Tinka ir migdolų, avižų pienas.
Šis pudingas puikiai tinka pusryčiams. Tiesiog sumaišykite pieną su sėklomis ir padėkite vakare į šaldytuvą. Ryte nebereikės laukti, kol sėklos išbrinks.
3. Mangų ledai su braškėmis
Ingredientai:
- 200 ml jogurto (natūralaus, be priedų),
- 150-200 g braškių,
- 1 vnt. mango,
- stevijos arba agavų sirupo pagal skonį.
- Papuošti: banano ir braškių griežinėliai, kokoso drožlės, šokoladas (pasirinktinai).
Kaip gaminti: visus ingredientus suplakti maisto plaktuvu ir dėti į šaldiklį 30-45 minutėms. Ledų šaukštu serviruoti į lėkštes, papuošti vaisių ir uogų griežinėliais, smulkintu šokoladu.
4. Veganiški braškiniai ledai
Ingredientai:
- 4 bananai,
- 300-400 g braškių,
- 30 ml midgolų pieno,
- 1/3 skardinės kokosų pieno,
- agavų sirupo pagal skonį,
- šlakelio vanilės ekstrakto.
- Papuošti: kokoso drožlės, įvairūs vaisiai ir uogos.
Kaip gaminti: visus ingredientus suplakti maisto plaktuvu ir dėti į šaldiklį 30-45 minutėms. Ledų šaukštu serviruoti į lėkštes, papuošti vaisių ir uogų griežinėliais, kokoso drožlėmis.
5. Vaisių ir uogų salotos
Ingredientai:
- 2 kiviai,
- 100 g braškių,
- 1/2 vnt. mango,
- 1 arb. š. medaus,
- šlakelio žaliosios citrinos sulčių,
- mėtų lapelių.
Kaip gaminti: visus ingredientus supjaustyti kubeliais, pagardinti medumi ir citrinos sultimis, papuošti mėtos lapeliais.
6. Saldieji sumuštinukai
Ingredientai:
- braškės,
- bazilikų lapeliai,
- varškės sūris arba sojų varškė,
- sumuštinių smeigtukai.
Kaip gaminti: supjaustyti sūrį kvadratėliais. Ant sūrio gabalėlio dėti baziliko lapelį, braškę ir persmeigti smeigtuku. Galima patiekti su juodojo šokolado fondiu.