Kaip patiems paruošti barbekiu padažą: šefė pasidalijo 3 receptais

Lietuvoje maisto kepimas ant grotelių tampa vis populiaresnis ir skatina ieškoti naujų, dar neragautų skonių. Prekybos tinklo „Lidl“ atlikto tyrimo duomenimis, šiltuoju metų laiku šeši iš dešimties šalies gyventojų grilyje ką nors kepa bent kartą per dvi savaites, o net pusė respondentų nurodė, kad nuolat ieško naujų patiekalų idėjų.

Kaip patį mėgstamiausią lietuvių priedą grilinimui virtuvės šefė H.Bovševič įvardija vis labiau populiarėjantį barbekiu padažą.
Kaip patį mėgstamiausią lietuvių priedą grilinimui virtuvės šefė H.Bovševič įvardija vis labiau populiarėjantį barbekiu padažą.
 Baltas barbekiu padažas.<br> 123rf nuotr.
 Baltas barbekiu padažas.<br> 123rf nuotr.
 Naminis barbekiu padažas.<br> 123rf nuotr.
 Naminis barbekiu padažas.<br> 123rf nuotr.
Nevirtas aštrus daržovių padažas.<br> 123rf nuotr.
Nevirtas aštrus daržovių padažas.<br> 123rf nuotr.
 H.Bovševič.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 H.Bovševič.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-07-14 14:11

Norintiems didesnės įvairovės į pagalbą skuba virtuvės šefė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič – ji sako, kad norint sukurti naują skonį nebūtina iš esmės keisti patiekalus ar pagrindinius jų ingredientus – įdomūs ir gerai priderinti padažai gali visiškai atnaujinti pažįstamo patiekalo skonį ir sukurti visai naujų potyrių skonio receptoriams.

Pašnekovės teigimu, Lietuvoje patiekalams paskaninti žmonės neretai vis dar naudoja paprasčiausią pomidorų padažą. Kartais jį maišo su majonezu, garstyčiomis ir patiekia ne tik prie keptos mėsos, bet ir daržovių.

Tačiau vis daugiau lietuvių atranda ir naujus skonius. Vienas iš labiausiai mėgstamų padažų – Kaukaze itin populiari adžika, kurią gamina iš daugybės žolelių, paprikos bei prieskonių.

Kaip pasakoja virtuvės šefė, pavyzdžiui, jautienos kepsnius lietuviai gardina ir olandiškuoju arba „Bearnaise“ padažais, kurie yra gaminami iš kiaušinių trynių.

„Lietuvoje žmonės mėgsta ir gana egzotišką, Maroke, Argentinoje bei Brazilijoje populiarų iš žolelių gaminamą čimičiurio padažą. Daug dėmesio sulaukia ir iš tolimosios Azijos atkeliavę saldžiarūgščiai padažai, pavyzdžiui, sojų padažo, medaus ir mirino (ryžių vyno) pagrindu gaminamas terijakio padažas. Šį padažą tautiečiai naudoja ne tik makaronams, žuviai ar krevetėms paskaninti, bet ir keptai mėsai. Tiesa, jį galima naudoti ir mėsai marinuoti“, – teigia H.Bovševič.

Atsiranda naujų BBQ padažo variacijų

Kaip patį mėgstamiausią lietuvių priedą grilinimui virtuvės šefė įvardija vis labiau populiarėjantį barbekiu padažą, kuris yra gaminamas iš pomidorų pastos, sojų, vorčesterio padažo, medaus ir rūkytos paprikos. Tačiau prekybos tinklo „Lidl“ atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog vis domimasi ne tik naujausiomis kepimo, bet ir padažų gaminimo tendencijomis.

„Žmonės ilgai naudojo tik klasikinį barbekiu padažą. Tačiau grilio kultūrai vystantis grilio mėgėjai pamatė, kad jį galima naudoti ir mėsai marinuoti, ir vietoje glajaus baigiant kepti. Atsirado daug naujų skonių. Dabar jų yra įvairiausių – pavyzdžiui, vyšnių, abrikosų, rūkytų slyvų, viskio ir net kokakolos skonio.

Lietuviai mėgsta barbekiu padažą paįvairinti įmaišydami bruknių ar spanguolių, čiobrelių, rozmarino. Vieni mėgsta saldžiau, kiti – aštriau. Tik reikia atsiminti, kad rūgščiame padaže marinuoti mėsą reikia trumpiau, saldesniame – ilgiau“, – patarė Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė.

Barbekiu padažas – ir vištienai

Kaip netradicinį sprendimą grilimo sezonui H.Bovševič mini ir Lietuvoje itin neįprastą baltą barbekiu padažą, kuris gaminamas iš majonezo, česnako, krienų, juodųjų pipirų, žaliosios citrinos sulčių, druskos ir sviesto.

„Jį sukūrė vieno restorano šefas specialiai šios įstaigos savininkų dukrai, kuri nevalgė nei pomidorų, nei pomidorų padažo. Baltu BBQ padažu marinuodavo vištienos sparnelius ir patiekdavo jį prie jau iškepto patiekalo“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, yra daugybė barbekiu padažo variacijų, kurias gali kurti kiekvienas. Kad pagautų įkvėpimas, ji siūlo tris receptus, kurie paįvairins grilio sezoną.

Naminis barbekiu padažas

Reikės:

0,5 litro tamsaus sojų padažo,

100 ml Vorčesterio padažo,

1 česnako galvos,

300 g medaus,

1 litro klasikinio kečupo,

maltų džiovintų kalendrų,

džiovintų bazilikų,

20 g rūkytų paprikų,

200 g džiovintų slyvų be kauliukų.

Gaminimas:

viską sumaišykite ir virkite apie 30 minučių.

Nevirtas aštrus daržovių padažas

Reikės:

3 svogūnų galvų,

3 raudonų paprikų,

2 galvų česnako,

1 balto poro,

100 g petražolių,

100 g krapų, 100 g šviežių kalendrų,

100 g šviežių bazilikų,

1 l natūralaus pomidorų padažo,

2 vnt. aitriųjų paprikų,

cukraus,

druskos pagal skonį,

5 rūšių pipirų,

2 šaukštų paprikos pastos,

1 vnt. citrinos.

Gaminimas:

viską susmulkinkite smulkintuvu ir naudokite iškart.

Baltas barbekiu padažas

Reikės:

100 g majonezo,

50 g sviesto,

30 g krienų,

2 skiltelių česnako,

vienos žaliosios citrinos sulčių,

druskos ir cukraus pagal skonį,

penkių rūšių pipirų prieskonių.

Gaminimas: ištirpintą sviestą sumaišykite su česnaku, krienais, majonezu ir žaliųjų citrinų sultimis. Padažą kaitinkite iki užvirimo, pagardinkite druska, cukrumi ir penkių rūšių pipirų prieskoniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.