Vėlyvieji pusryčiai: trys idėjos, kurios iš lovų išvers visus miegalius

Vakarietiški vėlyvieji pusryčiai (angl. brunch) į Lietuvą atkeliavo su trenksmu – mūsų šalyje jie tapo tikra sensacija, kurią rasite populiariausių kavinių ar restoranų savaitgalio meniu. Visgi gaminti juos gali ne tik profesionalūs kulinarai – klasikiniai vėlyvųjų pusryčių receptai nėra sudėtingi, o ir kainuoja kur kas mažiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Saldūs blynai su bananais ir medumi.<br>123rf nuotr.
Saldūs blynai su bananais ir medumi.<br>123rf nuotr.
Benedikto kiaušinis.<br>123rf nuotr.
Benedikto kiaušinis.<br>123rf nuotr.
Granola su jogurtu.<br>123rf nuotr.
Granola su jogurtu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-08-17 06:12, atnaujinta 2019-08-17 06:13

Vėlyvųjų pusryčių gimtadienis

Kitaip nei su daugeliu patiekalų ar maisto tradicijų, galime įvardinti ne tik vėlyvųjų pusryčių kilmės šalį, bet ir gimimo datą. 1895-aisiais britų rašytojas G.Beringeris Jungtinėje Karalystėje išpublikavo straipsnį, kuriame ragino priimti šią naujovę ir sugalvoti jai tinkamus patiekalus. 

„Vėlyvųjų pusryčių tradicija unikali tuo, kad ji gimė ne organiškai kintant skoniams, bet vienam žmogui ją paprasčiausiai sugalvojus. G.Beringerio siūlymas anglams buvo paremtas tuo, kad sekmadieniais daugelis mėgsta ilgiau pamiegoti, tad pusryčiai galėtų būti valgomi vėliau. Kartu rašytojas norėjo, kad šis patiekalas skatintų bendrauti, džiaugtis bičiulių draugija ir, kaip pats rašė, „nušluotų prieš tai buvusios savaitės rūpesčius bei voratinklius“, – pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. 

Kaip bebūtų keista, siūlymą visų pirma išgirdo ne patys britai, o amerikiečiai, kurie šią idėją išpopuliarino. Neabejotinas vėlyvųjų pusryčių karalius, Benedikto kiaušinis, taip pat sugalvotas Niujorke – mieste, kuris iki šiol garsėja bene gausiausiu jų pasirinkimu. 

„Vėlyvųjų pusryčių idėja gimė norint sukurti patiekalą, kuris skatintų džiaugtis laiku su šeima ar draugais, todėl dažniausiai jie buvo valgomi restoranuose. Dėl šios priežasties susidarė įspūdis, kad populiariausi vėlyvųjų pusryčių patiekalai – Benedikto kiaušinis, saldūs blynai su vaisiais, kiaušinienė su šonine – gerokai patuštins piniginę. Visgi, gaminant juos namuose, galima apsieiti be didelių išlaidų“, – tikina A.Poleninas.

Padrąsinimas eksperimentuoti virtuvėje

Jei JAV vėlyvieji pusryčiai mėgstami jau ne vieną dešimtmetį, Lietuvoje ši tradicija dar gana nauja ir besiformuojanti. Dėl to pasikukliname ir juos gamintis patys.

„Tipinis vėlyvųjų pusryčių patiekalas susideda iš kelių ingredientų. Pavyzdžiui, sumuštiniai su lašiša ar plėšytu kumpiu pagardinami salotomis, o šalia kiaušinienės tiks dviejų rūšių mėsa ir šviežios daržovės“, – pastebi A.Poleninas.

Anot „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, įvaizdis, kad vėlyvieji pusryčiai būtinai kainuos brangiai, susidaro ir dėl juose naudojamų produktų – lašišos, šoninės ar retesnių vaisių. Visgi, receptuose dažniausiai tėra vienas toks ingredientas, o dalį vėlyvųjų pusryčių galima pasigaminti ir visai neišlaidaujant – iš bananų, uogienės, jogurto ir kitų įprastų produktų.

„Vėlyvųjų pusryčių kaina drastiškai nesiskiria nuo kasdienio pusryčių meniu. Pavyzdžiui, šoninės, valgomos ir su kiaušiniais, ir su sumuštiniais, ir netgi su blynais, 200 g kainuoja apie 3 eurus, tačiau vienam vėlyvųjų pusryčių patiekalui reikia tik kelių jos riekelių. Tad šio kiekio užteks pasigardžiuoti dviese ar trise. O daugelį vėlyviesiems pusryčiams reikalingų prieskonių jau turime savo virtuvėse“, – teigia A.Poleninas.

Trys nebrangūs vėlyvųjų pusryčių receptai

Benedikto kiaušinis

Patiekalui reikės: 

4 gabaliukų šoninės,

šaukštelio acto,

4 kiaušinių,

2 per pusę perpjautų nesaldžių duonelių ar bandelių,

sviesto.

Padažui reikės:

10 šaukštų nesūdyto sviesto,

3 kiaušinio trynių,

šaukšto citrinos sulčių,

pusės šaukšto druskos,

žiupsnelio Kajeno pipirų.

Kaip gaminti 

Pirmiausia paruošiamas padažas. Ant nedidelės ugnies ištirpinamas sviestas, leidžiama jam truputį pastovėti, kad pieno likučiai nusėstų į dugną. Likęs geltonas sviestas supilamas į atskirą indą.

Tuomet į puodą, kuriame yra šiek tiek vandens, įstatome dubenį (vanduo neturi liesti dubens). Į dubenį sudedame likusius padažo ingredientus, juos plakame ir po truputį pilame sviestą. Svarbu neskubėti ir padažą plakti iki kiek skystesnės, nei majonezas, konsistencijos.

„Pagaminus padažą, ant vidutinės ugnies paskrudinkite šoninę ir kiek nusausinkite jos riebalus. Tuomet atskirame puode užvirkite vandenį, įpilkite acto, sumažinkite ugnį ir pradėkite dėti kiaušinius. Įdaužkite kiaušinį į mažą indelį ir atsargiai jį įmerkite į silpnai verdantį vandenį su actu. Kai šis kiaušinis ims kietėti, įmerkite kitą. Kai sudėsite visus keturis kiaušinius, keletui minučių uždenkite puodą. Išimkite kiaušinius ta pačia tvarka, kuria įdėjote, kiekvienam kiaušiniui virus po 3–5 minutes. Tuomet dėkite kiaušinį ant paskrudintos sviestu pateptos bandelės, uždėkite šoninę ir užpilkite padažą“, – pasakoja A.Poleninas. 

Keturių kiaušinių porcijos užteks dviem, pagaminti ją užtruks apie 20 minučių. Keturių kiaušinių su šonine kaina (perkant duoneles, kiaušinius, šoninę bei sviestą) – 4 eurai 19 centų.

Saldūs blynai su bananais ir medumi

Reikės: 

2 puodelių miltų,

šaukšto kukurūzų krakmolo,

šaukšto cukraus,

arbatinio šaukštelis kepimo miltelių,

mažo šaukštelio druskos,

arbatinio šaukštelio cinamono,

puodelio pieno,

1 kiaušinio,

2 šaukštų pasirinkto (moliūgų sėklų, vynuogių kauliukų ar kito) aliejaus,

2 šaukštų medaus,

kelių lašų vanilės ekstrakto,

2 sutrintų bananų,

užpilų bei pagardų pagal skonį: pjaustytų bananų, klevų sirupo, sviesto.

Kaip gaminti 

„Viename inde gerai išmaišykite miltus, kukurūzų krakmolą, cukrų, kepimo miltelius, druską bei cinamoną, o kitame – pieną, kiaušinį, aliejų, medų, vanilės ekstraktą ir sutrintus bananus. Tuomet abi šias mases supilkite į vieną, išmaišykite ir po pusę samčio pilkite į keptuvę. Nenustebkite, kad masė bus kiek tirštesnė nei paprastų blynų – taip yra dėl bananų. Iškeptus blynus valgykite ant viršaus uždėję dar bananų ir užpylę sirupo“, – pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas. 

Laikydamiesi recepte nurodytų kiekių iškepsite apie 10–12 blynų, o užtruksite apie 15 minučių. Kaina (perkant miltus, pieną, kiaušinius, medų, bananus) – 2 eurai 39 centai. 

Granolos ir jogurto desertas

Reikės: 

pusės puodelio graikiško jogurto,

ketvirtadalio puodelio granolos su vaisiais,

šilauogių,

bananų,

aviečių arba šaukštelio aviečių uogienės.

Kaip gaminti 

„Naujausia vėlyvųjų pusryčių mada yra sveiki, lengvai virškinami patiekalai, pavyzdžiui, granolos ir jogurto deriniai. Pagaminti juos itin paprasta – tereikia nuplauti vaisius, uogas ir sudėti juos į dubenėlį su jogurtu bei granola – ir turime desertą, kuris suteiks energijos iki popietės“, – pataria A. Poleninas.

Pagaminti šiuos vėlyvuosius pusryčius užtruksite tik kelias minutes. Dviejų dubenėlių kaina (perkant visus išvardintus ingredientus) – 4 eurai 35 centai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.