Kuo šis tortas ypatingas? Jis gaivus ir šaltas. Šis tortas yra šaldytas, ir jį laikyti reikia šaldymo kameroje. Be tobulo skonio, jis pasižymi dar tuo, kad ilgiau išsilaiko nesugedęs nei įprastas tortas ar pyragas.
Du torto sluoksnius gaminau iš riešutų ir datulių. Žaliavalgių tortuose šie ingredientai dominuoja, mat iš riešutų lengva padaryti sveiką ir skanų pagrindą, o datulės suteikia saldumo, gerai sulipina ingredientus.
Produktams matuoti naudojamas 220 ml puodelis.
Pagrindui reikės:
* 2/3 puodelio karijų riešutų;
* 1/3 puodelio graikinių riešutų;
* 10 datulių;
* 1/4 puodelio kokosų drožlių;
* žiupsnio druskos.
Viduriniam sluoksniui reikės:
* 2 puodelių anakardžių;
* 1/3 puodelio medaus;
* 1/2 skardinės kokosų kremo (riebaus);
* 3 šaukštų kokosų aliejaus;
* 2 šaukštų citrinų sulčių;
* žiupsnio druskos;
* 4 šaukštų kokosų drožlių;.
Viršutiniam sluoksniui reikės:
* 2 puodelių šaldytų aviečių;
* 3 šaukštų medaus.
Anakardžius užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir palaikykite 1,5 valandos. Išmirkusius riešutus nusausinkite.
18 cm torto formos dugną išklokite kepimo popieriumi, kraštus lengvai patepkite kokosų aliejumi.
Į maisto trintuvą suberkite karijas, graikinius riešutus, kokosų drožles, susmulkinkite. Sudėkite datules, berkite druskos ir smulkinkite, kol gausite klampią masę. Ja išklokite torto formos dugną, išlyginkite paviršių.
Į trintuvą suberkite anakardžius ir susmulkinkite. Dėkite likusius ingredientus ir malkite, kol gausite vientisą masę. Paragaukite, ar ko nors netrūksta – rūgšties, medaus, druskos. Turinį dėkite į torto formą ir išlyginkite paviršių.
Trintuvu susmulkinkite avietes su medumi. Formuokite viršutinį sluoksnį, išlyginkite paviršių. Torto formą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą sustingti 4–6 valandoms arba pernakt.
Prieš patiekdami šį tortą palaikykite kambario temperatūroje apie 15–20 minučių, kol šiek tiek atšils ir lengvai pjaustysis. Likučius laikykite šaldiklyje. Taip tortas išliks šviežias net iki 2 savaičių.