Trijų karalių pyragas su maža paslaptimi

Paskutinis gražiausių metų švenčių akcentas ir džiaugsmas – Trys karaliai. Karaliai be dovanų nevaikšto, o gražiausia šios šventės puošmena gali tapti bendras šeimos stalas. Ir būtinai ant jo – Trijų karalių pyragas, rašoma lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ naujajame leidinyje „Įkvėpimai“. 

 Trijų karalių pyragas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Trijų karalių pyragas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Žurnalas „Įkvėpimai“.
Žurnalas „Įkvėpimai“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 6, 2020, 12:32 PM, atnaujinta Jan 3, 2022, 10:06 AM

Šis pyragas būdavo kepamas dar senovės Romoje. Turtingieji juo dalindavosi su vergais. Vergas, radęs savo pyrago gabalėlyje pupelę, vienai dienai su šeimininku pasikeisdavo vietomis ir būdavo lepinamas.

„Svarbiausias Trijų karalių pyrago ingredientas – jame paslėpta figūrėlė. Prancūzai į pyragą deda tik keraminę, tačiau kiekvienas gali sugalvoti ką tik nori – juk senovėje viskas prasidėjo nuo pupelės“, – pasakoja „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė. 

Prancūziškas Trijų karalių pyragas su migdolų įdaru ir džiovintomis spanguolėmis

Reikės: 

  • 450 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos; 
  • 90 g maltų migdolų; 
  • 100 g cukraus; 
  • žiupsnio druskos; 
  • 100 g kambario temperatūros sviesto, supjaustyto nedideliais gabalėliais; 
  • 2 didelių kiaušinių, kambario temperatūros; 
  • kelių lašų migdolų ekstrakto; 
  • 80 g džiovintų spanguolių; 
  • 1 kiaušinio trynio; 
  • 1 valgomojo šaukšto pieno.

Kaip gaminti

Pirmiausiai pasigaminkite migdolų įdarą: dubenyje rankomis sumaišykite maltus migdolus, cukrų ir druską. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir gerai išminkykite. Tada įmuškite po vieną kiaušinius ir vėl minkykite, kol masė taps vientisa. Suvyniokite tešlą į maisto plėvelę ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą. 

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir apibarstykite miltais. Iš pusės tešlos iškočiokite maždaug 24 cm skersmens apskritimą, o paskui – kitą. Vieną tešlos dalį perkelkite ant skardos, jos kraštus aptepkite vandeniu. 

Migdolinį įdarą ant tešlos paskirstykite tolygiai. Ant jo išbarstykite spanguoles ir užklokite likusį tešlos apskritimą. Gerai suspauskite kraštus. Kiaušinio ir pieno plakiniu aptepkite pyrago viršų ir paruoštą kepti pyragą dar pusvalandį palaikykite šaldytuve. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. 

„Prieš kišdami pyragą į orkaitę, dar kartą jį aptepkite plakiniu. Buku peiliu ant viršaus išraižykite ornamentus – rombus, lapelius, trikampėlius. Aštriu peiliu pradurkite skylutes, pro jas išeis garas. Pyragą kepkite 20 minučių, temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos“, – pataria B.Baratinskaitė.

Šį ir kitus receptus pirkėjai gali rasti „Maximos“ nuo sausio leidžiamame mėnesiniame žurnale „Įkvėpimai“. Aktualios temos, ryškūs herojai, naudingi patarimai, receptai ir smagūs eksperimentai virtuvėje – žurnale kiekvienas skaitytojas galės rasti sau vertingo turinio. Pirmojo „Įkvėpimų“ leidinio numerio tiražas siekia 80 tūkst. egzempliorių. Žurnalas bus platinamas nemokamai didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse. Žurnalą galima skaityti ir internete. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.