Man jis toks proginis, visai nepanašus į paprastus obuolių pyragus, ne veltui obuoliai jame „pasislėpę“.
Kepti šį pyragą visai nesudėtinga, sunkiausia – išlaukti per naktį. Jį reikia paslėpti iki kito ryto net pačiai nuo savęs.
Obuolių ir kriaušių pyragas su migdoliniais trupiniais
Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 8 porcijas. Kepti naudojama 20 cm skersmens forma.
Gamindami užtruksite apie 20 min., kepti reikės apie 50 min., ilgiausiai užtruks laukimas, kol galėsite valgyti, bet šis pyragas to vertas.
Reikalingi produktai:
- 4 dideli obuoliai ('Golden delicious' tipo, kad būtų tvirti);
- 2 didelės kriaušės.
Tešlai:
- 2 kiaušiniai;
- 90 ml pieno;
- 2 v. š. tirpinto sviesto;
- 70 g cukraus;
- 70 g miltų;
- 1 a. š. kepimo miltelių;
- 1 a. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto;
- žiupsnis druskos.
Traškiam migdoliniam sluoksniui:
- 50 g migdolų miltų su luobelėmis;
- 50 g miltų;
- 50 g sviesto;
- 50 g cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- 0,5 a. š. cinamono.
Kaip gaminti
Tešla. Kiaušinius išplakame su cukrumi, kol masė pabals ir patrigubės. Supilame atvėsusį tirpintą sviestą, pieną, vanilinį cukrų. Masę gerai išmaišome. Įsijojame miltus su kepimo milteliais. Tešla bus skysta, neišsigąskite. Nulupame obuolius ir kriaušes, pašaliname sėklalizdžius ir supjaustome kuo ploniau. Geriausiai tai padarysite mandolinos tipo pjaustykle. Pjaustant vaisius iš karto maišome su tešla. Tešlą pilame į kepimo skardą.
Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
Traškus sluoksnis. Sumaišome cukrų, migdolų miltus, cinamoną ir miltus. Sviestą tarkuojame burokine tarka vis padažydami į birių produktų mišinį. Patriname tarp pirštų, kad susidarytų trupiniai. Juos pilame ant pyrago viršaus. Dedame kepti į orkaitę 45–50 min.
Iškeptą pyragą BŪTINA palaikyti šaldytuve per naktį.