5 sveikuoliški blynų receptai: skanu, sotu, tobula

Ar jau žinote, kokius blynus kepsite rytoj, per Užgavėnes? Šią dieną blynus valgyti tiesiog būtina, o blynai su uogiene juk taip gardu ne tik per blynų dieną.

Šokoladiniai ir vaniliniai smaližių blyneliai.<br>Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
Šokoladiniai ir vaniliniai smaližių blyneliai.<br>Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
Blyneliai iš trijų ingredientų.
Blyneliai iš trijų ingredientų.
 Sveikuoliški riešutų blyneliai.<br>Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
 Sveikuoliški riešutų blyneliai.<br>Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
Purūs saldžiųjų bulvių blynai su cinamonu.  <br>Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
Purūs saldžiųjų bulvių blynai su cinamonu.  <br>Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
Grikių miltų ir ispaninių šalavijų sėklų blyneliai.<br>Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
Grikių miltų ir ispaninių šalavijų sėklų blyneliai.<br>Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
 Natūralus uogų džemas. <br>Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
 Natūralus uogų džemas. <br>Nuotr. iš „Kuras kūnui“.
Daugiau nuotraukų (6)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Feb 24, 2020, 3:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2023, 1:02 PM

Kviečiame išbandyti šiuos penkis sveikuoliškus blynelių ir vieną natūralaus uogų džemo receptą.

1. Blyneliai iš trijų ingredientų

Nuostabaus skonio purūs blyneliai su šokoladu ir šilauogėmis. Be glitimo. Vegetariški.

Ingredientai blyneliams:

  • 70 g avižų dribsnių be glitimo
  • 20 ml vandens
  • 2 dideli kiaušiniai
  • alyvuogių aliejaus (kepimui)

Ingredientai šokoladui:

  • 1 1/2 arb.š. neskrudintos kakavos
  • 1 arb.š. agavų sirupo, stevijos, medaus arba 2-3 šviežios datulės be kauliukų
  • 2 arb.š. šalto spaudimo alyvų aliejaus

Gaminimo eiga

1. Avižų dribsnius sumalti kavamale iki miltų.

2. Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų.

3. Sumaišyti avižų miltus su kiaušinių tryniais ir vandeniu.

4. Kiaušinių baltymus plaktuvu suplakti iki standžių putų ir lėtai įmaišyti į tešlą.

Šokolado ingredientus sumaišyti iki vientisos masės.

Blynelius kepti alyvų aliejuje iš abiejų pusių. Patiekti su šokoladu ir mėgstamomis uogomis.

2. Sveikuoliški riešutų blyneliai 

Blyneliai be glitimo, žemo glikeminio indekso. Tinka besilaikantiems žemo angliavandenių kiekio mitybos režimo.

2 porcijoms reikės:

  • 60 g migdolų miltų
  • 60 g kokosų miltų
  • 1 arb.š. kokosų aliejaus (dedame į tešlą)
  • 150 ml naminio migdolų pieno (kaip gaminti, rasite žemiau)
  • 100 ml vandens
  • 4 dideli kiaušiniai

Galima įdėti stevijos, cinamono, neskrudintos kakavos arba vanilės (pasirinktinai)

Kaip gaminti

1. Sumaišyti visus tešlos ingredientus. Leisti tešlai pastovėti 10-15 min.

2. Įkaitusiame alyvų aliejuje šaukštu formuoti nedidelius blynelius. 

3. Apversti atsargiai plona blynų mentele (tešla trapi). 

4. Per sietelį papudruoti kokosų miltais ir patiekti su mėgstamomis uogomis.

Migdolų pienui 50 g migdolų pamirkyti per naktį, ryte perplauti, suplakti maisto plaktuvu su 200 ml vandens ir perkošti per sietelį.

Išspaudos puikiai tiks su uogomis sveikam užkandžiui ar į įvairius desertus bei kepinius.

3. Purūs saldžiųjų bulvių blynai su cinamonu

2 porcijoms reikės:

  • 2 saldžiųjų bulvių (apie 250 g)
  • 2 kiaušinių
  • 15 g kokosų miltų
  • 15 g migdolų miltų
  • 1/2 arb.š. cinamono
  • žiupsnelio jūros druskos
  • 60-80 ml vandens arba migdolų pieno
  • kokosų aliejaus kepimui 

Kaip gaminti 

1. Saldžias bulves nuskusti, supjaustyti ir išvirti nedideliame kiekyje vandens.

2. Nupilti vandenį ir sutrinti bulves šakute iki košelės. Atvėsinti.

3. Dubenyje suplakti visus blynų ingredientus.

4. Leisti tešlai pastovėti apie 20 min.

5. 1 kupinas šaukštas tešlos 1 blynui. Blynai nedideli.

6. Kepti 4 min. iš vienos pusės ant nedidelės ugnies. Po poros minučių plona blynų mentele atkelti nuo dugno ir lengvai pastumdyti į šonus, kad neprisviltų, uždengus dangčiu dar pakepti. Atsargiai dviem mentelėm apversti (blynai trapūs) ir dar 2 min kepti kitą pusę.

7. Iškeptus blynus per sietelį „papudruoti“ kokosų miltais ir cinamonu.

4. Grikių miltų ir ispaninių šalavijų sėklų blyneliai 

Blyneliai be pieno, kiaušinių ir glitimo. Augalinės kilmės, tad puikiai tiks veganams 

Reikės:

  • 1 puodelio grikių miltų,
  • 1/2  puodelio migdolų pieno,
  • 1 didelio banano,
  • žiupsnelio jūros druskos,
  • 3 a. š. ispaninio šalavijo sėklų,
  • 1 a. š. kokosų aliejaus.

Kaip gaminti 

1. Ispaninių šalavijų sėklas užpilti vandeniu santykiu 1:3 ir pabrinkinti apie 10-15 min.

2. Suplakti visus ingredientus maisto plaktuvu, leisti tešlai pastovėti apie 10 min. ir kepti blynelius ant įkaitusio kokosų ar alyvų aliejaus. 

3. Patiekti su mėgstamais vaisiais ar uogomis 

5. Šokoladiniai ir vaniliniai smaližių blyneliai

Be glitimo, žemo glikeminio indekso.

Ingredientai 2 porcijoms:

  • 60 g migdolų miltų
  • 60 g kokosų miltų
  • 1 valg.š. kokosų aliejaus (dedame į tešlą)
  • 200 ml naminio gamybos migdolų pieno
  • 50-80 ml vandens
  • 4 dideli kiaušiniai
  • keli lašeliai eklogiško vanilės ekstrakto
  • 1 valg.š. neskrudintos kakavos miltelių 
  • galima įdėti stevijos (nebūtinai)
  • alyvuogių aliejaus kepimui

Kaip gaminti 

1. Sumaišyti visus tešlos ingredientus. Leisti tešlai pastovėti 10-15 min. Kuo ilgiau pastovės - tuo bus tvirtesnė ir lengviau kepti blynelius.

2. Padalinti tešlą į du dubenėlius ir vieną sumaišyti su neskrudintos kakavos milteliais, o kitą - su vanile.

2. Ant įkaitusio alyvų aliejaus šaukštu formuoti nedidelius blynelius. 1 blyneliui - 1 kupinas valg.š. tešlos.

3. Apversti atsargiai plona blynų mentele (tešla trapi). 

4. Per sietelį papudruoti kokosų miltais ir patiekti su mėgstamomis uogomis.

Migdolų pienui 50 g migdolų pamirkyti per naktį, ryte perplauti, suplakti maisto plaktuvu su 250 ml vandens ir perkošti per sietelį.

Išspaudos puikiai tiks su uogomis sveikam užkandžiui ar į įvairius desertus bei kepinius.

6. Natūralus uogų džemas

Argi ne puiku iškeptus blynus pagardinti skania namine uogiene? O jei ji sveikuoliška? Tada dar geriau.

Džemui reikės vos 2 ingredientų:

  • 150-200 g šaldytų juodųjų serbentų (arba kitų uogų)
  • stevijos ekstrakto pagal skonį (arba agavų sirupo, medaus). Pasaldinimui tinka ir šviežios datulės.

Kaip gaminti 

1. Ant mažos ugnies keptuvėje kaitinti uogas kartu su stevija nuolat maišant apie porą minučių, kol lengvai suminkštės ir atsiras skysčio. Jei uogas jau eina trinti - kaitinti pakaks. 

2. Sudėti į maisto plaktuvą ir sutrinti iki vientisos masės.

Tokią uogienę lengvai ir greitai galite pasigaminti iš įvairių turimų uogų.

Galima pagardinti vanilės ekstraktu, cinamonu.

Sanaus ir sveikuoliško blynadienio.

„Kuras Kūnui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.