Ir tai tapo metų atradimu – varškėčiai būna itin traškūs išorėje ir minkštut minkštutėliai viduje. O kad būtų dar ir spalvingiau, kaip ir į varškės apkepą, beriu saulės spalvos ciberžolių.
Geram rezultatui svarbūs du dalykai. Pirmas – varškė turi būti sausa, geriausia naudoti ne fasuotą 180 g pakeliuose, bet sveriamą, rupią, be skysčių (o ir nereikės išmesti krūvos pakuočių).
Antras – formuojant varškėčius rankas reikia gausiai suvilgyti vandeniu. Ir tik tiek svarbumo, visa kita gaminama įprastai, be buitinės technikos ar krūvos nešvarių indų.
Kadangi ir mes patys stengiamės vartoti kuo mažiau kviečių, bandžiau apvolioti šiuos varškėčius ir avižų, ir kokosų miltuose. Deja deja, tokio traškumo, kokį suteikia manų kruopos, nepakartoja jos kitas produktas.
Iš nurodytos normos pagaminu 8 varškėčius.
Traškūs varškėčiai
Reikės:
- 400 g sausos varškės;
- 1 kiaušinio;
- 1 šaukštelio ciberžolių;
- 4 šaukštų manų kruopų;
- 0,5 šaukštelio druskos;
- 1 šaukštelio cukraus (nebūtinai);
- sviesto ar aliejaus kepimui;
- grietinės ar saldžių pagardų.
Kaip gaminti
Gilesniame dubenyje išplaku kiaušinį su druska, cukrumi (jei naudoju) ir ciberžolėmis. Sukrečiu varškę ir šakute maišau, kol masė tampa vienodai geltona.
Į gilesnę lėkštę suberiu manų kruopas.
Šlapiomis rankomis formuoju 8 rutuliukus ir dedu juos į manus, kiekvieną gausiai apvolioju. Įkaitinu keptuvę, dedu sviestą ar pilu aliejaus (kepant svieste gaunasi gardžiau), imu varškės rutuliuką, suploju delne į storą blynelį ir dedu į įkaitintus riebalus. Jei lėkštėje dar lieka manų, suberiu juos ant varškėčių.
Kepu iš abiejų pusių iki apskrunda.
Tiekiu karštus, su mėgstamais pagardais, man skaniausias grietinės ir konservuotų rojaus obuoliukų duetas.