Legendinis „Draugystės“ pyragas nepalieka abejingų

Net neįsivaizduoju šio pyrago kilmės, bet Lietuvoje jį žino kiekvienas. Iš tiesų šis pyragas nėra kažkuo labai ypatingas, bet man jis visada primena tuos tradicinius „arbatinius“ pyragus iš vaikystės. 

Pyragas „Draugystė“.<br>„Lithuanian in the USA“ nuotr.
Pyragas „Draugystė“.<br>„Lithuanian in the USA“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lithuanian in the USA“

Mar 29, 2020, 10:51 AM, atnaujinta Mar 28, 2023, 7:09 AM

Šis pyragas iki dabar yra idealus desertas prie kavos ar arbatos. Ne per drėgnas, ir ne per sausas, ne per saldus, jo skonių balansas – puikus. Toks tas pyragas „Draugystė“. 

O kodėl ji taip pavadintas? Na, prie kavos ar arbatos puodelio ir pyrago gabalėlio susidraugauti galima gana greitai. Bet paprasčiau pagalvojus – trys dalykai susijungia šiame pyrage – minkšta pyrago tešla susidraugauja su uogiene, o pastaroji su varškės kremu.

Šio pyrago išeina pakankamas kiekis pasimėgauti keletui dienų dviems žmonėms, bet jei galvojate pavaišinti didesnę minią, tuomet dvigubinčiau porciją. 

Beje, pyragui labai tinka sunaudoti turimos uogienės likučius, svarbu nebūtų labai skysta. Tiesa, uogienės nereikia daug, tiesiog padengti plonu sluoksniu pyrago pagrindą. Skanu, gražu, ekonomiška.

Pyragas „Draugystė“

8 porcijoms reikės:

Tešlai: 

  • 300 g miltų;
  • 75 g cukraus;
  • 165 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 1 kiaušinio;
  • 1,5 valg. š. grietinės;
  • 1 arb. š. kepimo miltelių;
  • 1 žiupsnio druskos;
  • miltų tešlai kočioti.

Įdarui:

  • 200 g varškės;
  • 80-100 g mėgstamos uogienės (naudojau mėlynių);
  • 2 kiaušinių;
  • 4 valg. š. cukraus;
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus.

Gaminimas

Tešla. Sviestą ir cukrų plakame elektriniu plaktuvu kelias minutes, kol gauname kreminę masę. Įmušame kiaušinį, išplakame. Sudedame grietinę ir vėl išplakame. 

Kitame inde miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Miltus pamažu įmaišome į tešlą, kai nesimaišo plaktuvu, tada minkome rankomis ir dedame į šaldiklį (tešla bus labai minkšta), kol paruošime varškės įdarą.

Varškės įdaras. Į vieną dubenį sudedame varškę, 1 kiaušinio trynį, cukrų, vanilinį cukrų ir išmaišome. Atskirame inde išplakame 2 kiaušinių baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į varškės masę.

Orkaitę įkaitiname iki 180 C.

Iškočiojame 2/3 tešlos pyrago pagrindui ir dedame į kepimo indą (aš naudojau stiklinį kepimo indą 18 x 27 cm). Iš tešlos suformuojame neaukštus kraštus. Pyrago pagrindą aptepame uogiene, sudedame varškės masę.

Iš likusios tešlos iškočiojame pailgą tešlos lakštą, jį užvyniojame ant kočėlo ir ir uždedame ant pyrago viršaus. Lengvai prispaudžiame pyrago kraštelius. Pyragą aptepame kiaušinio tryniu, šakute galite subraižyti juosteles. Kepame įkaitintoje orkaitėje 40-50 minučių, kol pyrago paviršius įgauna gražią auksinę spalvą. 

Iškepusį pyragą paliekame atvėsti ir patiekiame.

„Lithuanian in the USA“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.