Gaivesni ir švelnesnio skonio šaltibarščiai: receptas, kuriuo dalijasi kauniečiai

Šaltibarščiai – vienas mėgstamiausių patiekalų ant lietuvių stalo. Kaip ir daugeliui kitų patiekalų, jam pagaminti reikia tam tikrų pagrindinių sudėtinių dalių, tačiau kiekvienuose namuose jie gali būti gaminami šiek tiek kitaip. Ir iš tiesų – būdų, kaip paruošti šaltibarščius, yra daugybė. 

Šaltibarščiai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šaltibarščiai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šaltibarščiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Šaltibarščiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Šaltibarščiai.<br>123rf nuotr.
Šaltibarščiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-05-22 14:16, atnaujinta 2023-05-22 10:51

Šylant orams šaltibarščiai vis dažniau svečiuosis ant mūsų stalo. Turgaus prekeiviai jau dabar pastebi, kad žmonės dažniau perka šiai šaltai sriubai reikalingus produktus.

„Iš mūsų mėgsta pirkti krapus, svogūnų laiškus, agurkus, nes šaltibarščiams labai svarbu, kad būtų švieži, gaivūs. O mes labai prižiūrim, atrenkam, be to, pas mus nedideli kiekiai, greitai išparduodam, niekas neužsistovi“, – sakė prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujantis Aurelijus.

Tame pat turguje pieno produktais prekiaujantys žmonės irgi pajuto, kad vasara ne už kalnų. Tiesa, pirkėjai šaltibarščiams čia ieško ne tik kefyro.

„Mes pačios kartais nustembame, kokių šaltibarščių receptų išgirstam iš pirkėjų. Šaltibarščiams ieško ir pasukų, ir jogurto, ir šviežio pieno, ir grietinėlės. Na, grietinės, aišku, taip pat, bet tai jau labiau įprasta. 

Tuos visus neįprastus variantus ir mes pačios iš smalsumo išbandome namie, o paskui kitiems pirkėjams rekomenduojame arba ne“, – šypsojosi turgaus prekybininkė Lina.

Kad žmonės žino daugybę skirtingų būdų, kaip paruošti šią pamėgtą šaltą sriubą, patvirtino patys turgaus lankytojai. Pakalbinus keliasdešimt žmonių, paaiškėjo bene keliolika skirtingų būdų!

Pasirodo, žmonės šaltibarščius gardina pipirais, deda ledo kubelių, dalį kefyro ar rūgpienio įvairiomis proporcijomis pakeičia vandeniu, pienu, pasukomis, grietine, grietinėle ar net mineraliniu vandeniu. 

Vieniems burokėliai turi būti tik virti, kitiems – būtinai marinuoti obuolių sultyse, o dar kitiems – tik su actu.

Kai kurie užsiminė, kad jiems skanesnė šalta sriuba su ridikėliais ar rūgštynėmis.

Vis tik išryškėjo, kad labiausiai populiarus šiek tiek kitoks šaltibarščių paruošimo būdas – pusę kefyro pakeisti šviežiu pienu. 

Tokį receptą išbandyti rekomendavo ir turgaus prekybininkai – pasak jų, tokie šaltibarščiai yra dar gaivesni ir šiek tiek saldesni, švelnesnio skonio. Be to ilgiau ir geriau išlaiko estetinę išvaizdą.

Šaltibarščiai su šviežiu pienu 

Reikalingi produktai:

  • pusė litro kefyro;
  • pusė litro pieno;
  • šaukštas grietinės (nebūtinai);
  • 500 g marinuotų tarkuotų burokėlių;
  • du–trys smulkiai pjaustyti vidutiniai agurkai;
  • pjaustytas virtas kiaušinis arba du, jei mėgstate
  • pagal skonį smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų, krapų
  • žiupsnelis druskos

Kaip gaminti

Viską sudedame į talpų dubenį ar puodą, užpilame pienu, kefyru, išmaišome. Patiekiame su karštomis bulvėmis. Skanaus!

Skaitytoja pasidalijo mamos receptu

Šį receptą perskaičiusi mūsų skaitytoja Jolanta pasidalijo savo mamos paslaptimis, kaip ruošti puikius šaltibarščius su pienu ir kefyru.

„Mano mamulės recepto paslaptis – pirmiausia sumaišyti pjaustytus krapus, svogūnų laiškus ir stambiai tarkuotus agurkus su druska. Dėl to išsiskirs nežemiškai skanus aromatas. 

Burokėlius – virtus ar marinuotus – išmaišyti su kefyru, palaikyti bent keletą minučių, o tada į kefyro ir burokėlių masę pilti pieną, sudėti žalumynus ir tarkuotus agurkus. Spalva ir aromatas bus tiesiog puikūs. Galiausiai įmaišyti grietinę ir tarkuotus virtus kiaušinius“, – patarė Jolanta. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.