4 grilyje paruošti jautienos patiekalai: mėsa tiesiog tirps burnoje

Lietuvos oro padangę pastaruoju metu lydi neprognozuojamos permainos, tačiau besikeičiantis oras netrukdo grilio entuziastams į dienos šviesą traukti įmantrias kepsnines. 

 Jautienos kepsnys.<br> 123rf nuotr.
 Jautienos kepsnys.<br> 123rf nuotr.
 Jautienos kepsnys.<br> 123rf nuotr.
 Jautienos kepsnys.<br> 123rf nuotr.
 Įdarytos raudonosios paprikos.<br> 123rf nuotr.
 Įdarytos raudonosios paprikos.<br> 123rf nuotr.
 Takai su kepta jautiena.<br> 123rf nuotr.
 Takai su kepta jautiena.<br> 123rf nuotr.
 Mėsainiai su jautienos paplotėliais.<br> 123rf nuotr.
 Mėsainiai su jautienos paplotėliais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 17, 2020, 4:22 PM, atnaujinta Jun 17, 2020, 4:23 PM

Lietuviai šiltuoju laikotarpiu yra įpratę grilyje kepti kiaulienos ir vištienos šašlykus, seniai spėjusius tapti neatsiejama vasaros dalimi. Tačiau dažnai grilinimo sezono metu nepelnytai užmirštama jautiena gali pradžiuginti nesudėtingu paruošimu ir gaminimo būdų įvairove. 

„Lidl Lietuva“ rekomenduoja išbandyti burnoje tirpstantį jautienos kepsnį su daržovėmis, egzotiškus takus su kepta jautiena ir kukurūzų salsa, įdarytas raudonąsias paprikas ar klasikinį jautienos mėsainį su gruzdintomis bulvytėmis.

Įdarytos raudonosios paprikos

3 porcijoms reikės:

  • 3 raudonųjų paprikų; 
  • 300 g jautienos faršo; 
  • 100 g džiūvėsėlių; 
  • svogūno (vidutinio dydžio); 
  • 20 g petražolių; 
  • cukinijos; 
  • aliejaus; 
  • druskos; 
  • pipirų.

Gaminimo laikas: 35 min.

Įkaitintame aliejuje apkepame susmulkintą svogūną. Dedame kubeliais supjaustytą cukiniją ir pakepiname su svogūnais. Į indą dedame faršą, suberiame džiūvėsėlius, pagardiname druska, pipirais ir susmulkintomis petražolėmis. Dedame pakepintą cukiniją su svogūnais ir gerai išmaišome. Į perpjautas ir išvalytas paprikas sukemšame įdarą ir įvyniojame į kepimo foliją. Dedame ant įkaitusio grilio. Vartydami kepame, kol gražiai apskrus ir iškeps mėsa.

Jautienos kepsnys su daržovėmis

2 porcijoms reikės:

  • 200 g jautienos nugarinės; 
  • raudonosios paprikos; 
  • 50 g pievagrybių; 
  • 50 g vyšninių pomidorų; 
  • raudonojo svogūno; 
  • 2 skiltelių česnako; 
  • druskos; 
  • pipirų; 
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus; 
  • rozmarinų (šviežių).

Gaminimo laikas: 30 min.

Jautienos nugarinę apšlakstome alyvuogių aliejumi, apibarstome smulkintu česnaku, rozmarinu, pipirais ir druska. Į indą dedame pievagrybius, stambiai supjaustytą papriką, perpjautą svogūną ir pomidorus. Pabarstome rozmarinu, druska, pipirais ir smulkintu česnaku. Apšlakstome aliejumi ir lengvai pamaišome. 

Mėsą ir daržoves dedame ant įkaitusio grilio. Kepame vis pavartydami, kol gražiai apskrus. Kai mėsa iškepa, paliekame ją „pailsėti“ ir šiek tiek atvėsti, kad taptų minkštesnė.

Takai su kepta jautiena ir kukurūzų salsa

2 porcijoms reikės:

  • 2 kukurūzų paplotėlių; 
  • 250 g jautienos nugarinės; 
  • 15 ml vandens; 
  • druskos; 
  • pipirų; 
  • prieskonių pagal skonį.

Salsos padažui reikės:

  • 100 g konservuotų kukurūzų; 
  • 30 g marinuotų paprikų (Chalapos); 
  • 1 raudonosios paprikos; 
  • 1 raudonojo svogūno; 
  • 25 g kalendrų (šviežių); 
  • 1 žaliosios citrinos; 
  • alyvuogių aliejaus; 
  • druskos; 
  • pipirų. 

Gaminimo laikas: 180 min.

Jautienos nugarinę gausiai apibarstome druska ir prieskoniais. Imame keletą sluoksnių folijos, į vidų įpilame šiek tiek vandens ir stipriai suvyniojame mėsą. Kepame grilyje apie 35–40 minučių. 

Paruošiame padažą: nukošiame kukurūzus, smulkiai supjaustome paprikas, svogūną ir kalendras. Išspaudžiame žaliąją citriną, apšlakstome aliejumi, pagardiname druska ir pipirais, išmaišome. 

Iškepusią mėsą smulkiai supjaustome ir sumaišome su folijoje likusiomis sultimis. Kukurūzų paplotėlius paskrudiname ant grilio, kad įgautų dūmo skonio. Ant paplotėlių dedame mėsos ir salsos. Papuošiame šviežių kalendrų lapeliais.

Klasikinis jautienos mėsainis su gruzdintomis bulvytėmis

1 porcijai reikės:

  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus; 
  • 0,5 svogūno; 
  • 150 g jautienos faršo; 
  • 1 šaukšto džiovintų žolelių (įvairių); 
  • 1 riekelės čederio sūrio; 
  • 100 g salotų lapų mišinio; 
  • pomidoro; 
  • 4 šaukštų majonezo; 
  • druskos; 
  • pipirų; 
  • mėsainio bandelės; 
  • 40 ml pomidorų pastos; 
  • 150 g šviežių bulvių (skustų); 
  • aliejaus (kepimui); 
  • česnako; 
  • rozmarino.

Gaminimo laikas: 40 min.

Bulves supjaustome juostelėmis ir apverdame. Tada išdėliojame ant kepimo skardos, apšlakstome aliejumi, pabarstome druska, kapotu česnaku ir 15–20 minučių kepame orkaitėje. 

Pasiruošiame mėsainio padažą: supjaustome griežinėliais pomidorą ir svogūną, sumaišome pomidorų pastą su majonezu. Į padažą įtarkuojame česnako, pagardiname druska ir pipirais. 

Jautienos faršą paskaniname prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Formuojame paplotėlį ir dedame kepti ant įkaitusio grilio. 

Trumpai apkepame bandelę. Užtepame padažo, uždedame salotų lapų, pomidorų ir svogūnų griežinėlių. Kai viena paplotėlio pusė apkepa, apverčiame, ant viršaus dedame sūrio riekelę, kad išsilydytų (kol iškeps kita pusė). 

Iškepusį paplotėlį dedame į bandelę. Patiekiame su bulvytėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.