Šį įvairiaspalvį metų laiką pradedu su labai skaniu, lengvai pagaminamu varškės ir obuolių pyragu, o gal net tortu. Vadinamasis sūrio pyragas, kuriam vietoje kreminio sūrio naudojau varškę.
Aš naudojau estišką varškę, kuri savo tekstūra yra tokia pat, kaip ir lietuviška. Varškę naudojau ne birią, 5 proc. riebumo.
Sausainius renkuosi kiek sveikesnius – avižinius. Šiuo metu Lietuvoje irgi galima rasti nemažai sveikesnių sausainių.
Varškės ir obuolių pyragas
Paruošimo laikas – 15 min., gaminimo laikas – 55 min.
Reikalingi produktai
Pagrindui:
- 200 g sausainių (tokio tipo, kaip „Selga“, „Gaidelis“)
- 70 g sviesto, ištirpinto
Įdarui:
- 600 g varškės (geriausia naudoti 9 proc. labiau kreminę varškę)
- 200 grietinės (naudojau apie 28 proc. riebumo)
- 2 didesnių kiaušinių
- 4-6 valg. š. cukraus ar kito saldiklio
- 1 valg. š. bulvių krakmolo
- vanilės ekstrakto
- žiupsnelio druskos
- 1 valg. š. šviežios citrinos sulčių
Obuolių sluoksniui:
- 2 vidutinio dydžio obuolių
- 3 valg. š. rudojo cukraus
- 3 valg. š. sviesto
- 1 arbat. š. cinamono
- 1 valg. š. šviežios citrinos sulčių (jeigu obuoliai rūgštūs, citrinos sulčių nereikia)
Gaminimas
Pagrindas. Maisto smulkintuvu sausainius sutrinti iki smulkių trupinių, supilti sviestą. Mentele viską išmaišyti. 22 cm skersmens apvalios išardomos kepimo formos dugną iškloti kepimo popierium.
Suberti sausainius į kepimo formą, šaukštu išlyginti, kad pagrindas būtų tolygus. Padėti į šaldytuvą.
Įdaras. Elektriniu plakikliu išplakti varškę, grietinę, cukrų, vanilę, druską, citrinos sultis, išsijotą krakmolą iki vientisos masės. Įmušti po vieną kiaušinį ir išplakti iki purios masės.
Orkaitę įkaitinti iki 170 laipsnių. Į kepimo formą supilti įdarą. Kepti apie 55 min.
Išjungti orkaitę, praverti dureles ir apie 20 min. palaukti, kol pyragas pravės.
Pyragą atvėsinti. Padėti į šaldytuvą bent porai valandų.
Obuolių sluoksnis. Obuolius nulupti, smulkiai supjaustyti. Keptuvėje ant vid. temp. ištirpinti sviestą.
Suberti obuolius. Juos kepinti, dažnai pamaišant, kol suminkštės. Tada suberti cukrų, vanilę, citrinos sultis. Kepti, kol obuoliai karamelizuosis. Įdėti dar gabaliuką sviesto, viską išmaišyti.
Pravėsusius obuolių gabaliukus užpilti ant pyrago.