Pamokė, kaip užraugti morkas: ir garnyro ilgam turėsite, ir laiko sutaupysite

Rugsėjo 29-ąją Europos Komisijos iniciatyva Lietuvoje pirmą kartą minima Tarptautinė informavimo apie maisto švaistymą diena. Ši diena skirta supažindinti visuomenę su vis daugiau nerimo keliančia statistika – Europoje kasmet išmetama 88 mln. tonų maisto, kurio vertė – 143 mln. eurų. 

 P.Zuoza pamokė, kaip užraugti morkas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 P.Zuoza pamokė, kaip užraugti morkas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 P.Zuoza pamokė, kaip užraugti morkas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 P.Zuoza pamokė, kaip užraugti morkas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 P.Zuoza pamokė, kaip užraugti morkas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 P.Zuoza pamokė, kaip užraugti morkas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 P.Zuoza pamokė, kaip užraugti morkas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 P.Zuoza pamokė, kaip užraugti morkas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 29, 2020, 1:19 PM

„Rimi Lietuva“ iniciatyva šalyje atlikto tyrimo duomenimis, keturi iš penkių, arba 80 proc., apklaustųjų maistą išmeta bent 1-2 kartus per savaitę. Kaip planuoti maistą, jį išlaikyti šviežią ilgesnį laiką ir išvengti kasdienio jo išmetimo gaminimo metu? Šiuos klausimus rauginant morkas aptarė renginių organizatorė ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė bei tvaraus ūkininkavimo „Farmers Circle“ projektą su kolega šefu Evaldu Žaliuku įgyvendinantis šefas Povilas Zuoza.

Suvytusias morkas pataria rauginti

Mūsų tėvai ar seneliai raugindavo tik agurkus, pomidorus, kopūstus, tačiau apie raugintas morkas iki šiol girdėję toli gražu ne visi. 

„Kadangi morkos dažnai suvysta netyčia paliktos – puikus būdas jas panaudoti yra rauginimas. Ruošiant morkas rauginimui į jas taip pat galima dėti petražolių kotus, kuriuos dažniausiai išmetame – jie suteiks puikaus skonio“, – rekomenduoja dviejų „Michelin“ žvaigždučių restorane „Noma“ Kopenhagoje stažavęsis šefas Povilas Zuoza, primindamas, jog petražolių kotai, kaip ir gerai nuplautos morkų nuopjovos ar lupenos, puikiai tinka sultiniams virti. 

Šią pripažino ir Agnė Grigaliūnienė: „Aš nemėgstu vargti virtuvėje ir sultinius verdu dideliais kiekiais. Vienu kartu išsivirusi sultinius, šaldau juos mažesniais kiekiais. Atšildyti jie puikiai tinka gaminant sriubas, padažus, troškinius. Taip galima sutaupyti ne tik maisto ar laiko, bet ir elektros energijos – nebereikia kiekvieną kartą ilgai virti atskirų patiekalų.“

Geriausias pasirinkimas – vietinės kilmės

P.Zuoza pripažįsta, kad labai daug produktų galima šaldyti, svarbu, jog šaldiklyje būtų 18 laipsnių šalčio. „Jeigu temperatūra žemesnė, maistas praranda visas maistingas medžiagas, – pažymi šefas. – Mes iš tiesų nelabai žinome, kaip reikia laikyti produktus.

Štai morkos – dažnai žmonės jas deda į šaldytuvą, nors laikomos spintelėje šviežios jos išliktų žymiai ilgiau. Juk prekybos centre niekada morkų nepamatysite šaldytuve. Taigi, labai lengva pasitikrinti – pažiūrėkite, kur produktai laikomi parduotuvėje, taip laikykite ir namuose, kad kuo ilgiau išliktų švieži.“

Pasakodamas apie morkų rauginimo procesą P.Zuoza užtikrina, jog rauginimui jokių specialių žinių ar priemonių nereikia. 

„Tiesiog supjaustykite morkas, sumaišykite su kapotomis petražolėmis ir jų kotais, laiškiniais svogūnais, česnakais. Vėliau užberkite druskos – ji turi sudaryti 2 proc. masės – ir uždenkite. Jeigu įbertumėte daugiau druskos, pradėtų veistis kitos, nereikalingos bakterijos, kurios sugadintų skonį, tad su druska reikėtų elgtis atsargiau, – pažymi šefas. – Kartais morkos natūraliai gali būti gana sausos. Tokiu atveju reikėtų užpilti jas vandeniu ar skysčiu, kurio liko nuo anksčiau raugintų morkų, ir užspausti sunkesniu daiktu, kad visa masė būtų apsemta.“ 

Pasak P.Zuozos, morkos kambario temperatūroje vidutiniškai rauginasi 3-7 dienas, tad vertėtų kasdien patikrinti jų skonį ir rauginti tol, kol bus jums gardžiausios: „Raugintos morkos puikiai tiks prie žuvies ar mėsos patiekalų, o kitiems jos tampa nepamainomu užkandžiu ir vienos. Suraugintas morkas laikykite šaldytuve, kur jos gali stovėti iki mėnesio. Pamatysite, kiek laiko sutaupysite, nes nereikės paruošus naują patiekalą pjaustyti salotų.“

Fermentuotos morkos (raugintos)

Gaminimo laikas – 10 min.

Porcijos – 4

Sudėtingumas – lengva

Reikalingi produktai:

Kaip gaminti 

Morkas nulupti, supjaustyti 1-3 mm storio griežinėliais. 

Supjaustyti svogūnus 1-3 mm storio pusžiedžiais.

Smulkiai supjaustyti petražoles.

Viską sumaišyti, dėti į stiklainius ir prislėgti, kad skystis apsemtų morkas. 

Palikti kambario temperatūroje nuo 3 iki 7 dienų. Nelaikyti tiesioginėje saulės šviesoje.

Ragauti kiekvieną dieną ir, kai surūgimo lygis tiks, dėti į šaldytuvą. Ten laikyti galima iki 30 dienų.

Pastabos: prieskonines žoleles ir daržoves reikia pjaustyti aštriu peiliu. Žolelių negalima kapoti, taip jos praranda maistines vertes ir vitaminus. Bukas peilis nepjauna, o traiško. Rauginimui naudokite ne joduotą druską. Geriausiai tinkama jūros garinta druska, jei tokios neturite, naudokite akmens rupią druską.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.