Citrininis keksas namuose paskleis švenčių aromatą

„Storas, minkštas ir labai citrininis keksas su glajumi, grietinėle, braškėmis, šokoladu ir valgomojo aukso gabaliukais. Lieka tik pasidaryti skanios kavos puodelį – ir mėgautis“, – taip savo keksą pristatė Mažvyda. 

Šventinis keksas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Šventinis keksas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Šventinis keksas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Šventinis keksas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 29, 2020, 11:27 AM, atnaujinta Dec 3, 2020, 10:17 AM

Jos receptas dalyvauja konkurse „Skanios šventės“.

Šventinis keksas

Reikės:

  • 250 g miltų
  • 200 g sviesto
  • 200 g cukraus
  • 1-1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 4 kiaušinių
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 2 šaukštų grietinės (nebūtinai)
  • 100 ml pieno arba grietinėlės
  • tarkuotos citrinos žievelės
  • pusės citrinos sulčių

Glajui:

  • ~ 100 g miltelinio cukraus
  • ~ 3 šaukštus citrinos sulčių
  • Papuošimui:
  • riebios grietinėlės
  • braškių
  • tarkuoto ir tirpinto šokolado

Kaip gaminti

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.

Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi iki baltumo, aš naudojau plaktuvą. Dėkite šaukštelį vanilės ekstrakto arba 10-15 lašiukų. Muškite po vieną kiaušinį gerai išsukdami, berkite miltus ir kaskart gerai išsukite. Tuomet dėkite grietinę, supilkite pieną arba grietinėlę, nutarkuokite citrinos žievelę, bet tik geltoną dalį, įspauskite pusės citrinos sultis.

Tešlą pilkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą arba kol gražiai paruduos. 

Tuomet glajui sumaišykite miltelinį cukrų su citrinos sultimis ir apipilkite keksą.

Puoškite atvėsusį keksą, aš puošyba užsiėmiau kitą dieną. Šaltą grietinėlę suplakite su milteliniu cukrumi, konditeriniu švirkštu papuoškite, sudėkite braškes, ir, jeigu mėgstate, pabarstykite tarkuoto šokolado ir apliekite keksą tirpintu. 

Puoškite mėtos lapeliais ir, jei turite, valgomuoju auksu. Skanaus.

Per gražiausias metų šventes stalo neįsivaizduojame be gardžiausių ir gražiausiai atrodančių patiekalų. Kiekvienas galime pasigirti savo firminiu patiekalu ar desertu, kuriuo lepiname šeimą ar draugus, ir kurį gaminame išskirtinai tik švenčių proga. 

Naujienų portalas lrytas.lt kviečia dalyvauti receptų konkurse „Skanios šventės“ ir pasidalinti geriausiais savo šventinių patiekalų receptais, kurie papuoštų kiekvieno stalą. 

Gardžiausių, šventinių patiekalų receptų su nuotraukomis ir aprašymais laukiame adresu skonis@lrytas.lt iki gruodžio 17 d. 

Redakcijos atrinkti receptai bus publikuojami portale lrytas.lt ir specialiame Kalėdoms skirtame polapyje, o penkių daugiausia skaitytojų dėmesio sulaukę receptų autoriai bus apdovanoti partnerio VIČI produktų rinkiniais Kūčių ir Kalėdų stalui. 

Laimėtojai bus skelbiami gruodžio 18 d. Visus konkurso „Skanios šventės“ receptus rasite čia. Tegul skanios Kalėdos prasideda su lrytas.lt! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?