2 receptai su burokėliais: gardu, sotu ir sveika

Burokėliai – daržovė, kuri ne tik spalvingai atrodo lėkštėje. Jie pasižymi itin dideliu kiekiu organizmui vertingų medžiagų. Šią daržovę pirkėjai renkasi vis dažniau, o savo paklausa ne pirmus metus išsiskiria su obuolių sultimis konservuoti burokėliai.

 Falafeliai su burokėliais.<br> 123rf nuotr.
 Falafeliai su burokėliais.<br> 123rf nuotr.
 Humusas su burokėliais.<br> 123rf nuotr.
 Humusas su burokėliais.<br> 123rf nuotr.

Lrytas.lt

Feb 22, 2021, 12:51 PM, atnaujinta Feb 22, 2021, 12:51 PM

Tuo metu „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi keliais ne tik gardžiais, bet ir sveikais receptais iš šio atgimimą išgyvenančio produkto.

„Ryškesnį burokėlių paklausos augimą stebime nuo pernai liepos. Per šį laikotarpį burokėlių pardavimai ūgtelėjo dešimtadaliu. Tendenciją, kad burokėliai tampa ir dar populiaresni nei iki šiol, rodo ir šių metų pardavimų duomenys. Šiemet klientai nupirko apie 10 proc. daugiau burokėlių nei pernai tuo pačiu metu.

Klientų susidomėjimo sulaukia įvairiai pateikti burokėliai – žali, jau išvirti, marinuoti, konservuoti, ekologiškai užauginti“, – teigia prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Pernai savo paklausa išsiskyrė su obuolių sultimis konservuotų burokėlių paklausa – klientai jų įsigijo 18 proc. daugiau nei 2019 m. Šią tendenciją lietuviškas prekybos tinklas mato ir šiemet – sausį, lyginant su 2020 m. sausiu, paklausa išaugo ketvirtadaliu.

Jau paruoštus burokėlius be didesnių pastangų galima iš karto serviruoti ir dėti ant stalo kaip garnyrą, tačiau mėgstantiems pasisukioti virtuvėje B.Baratinskaitė siūlo atrasti kitokį burokėlių skonį ir pasisavinti šiame šakniavaisyje slypinčius vitaminus bei mineralus. Pasak B.Baratinskaitės, šviežiuose burokėliuose gausu folio rūgšties, vitamino C, cinko bei geležies, taip pat antioksidantų.

„Apdorojami burokėliai praranda dalį vertingųjų medžiagų, tad svarbu juos apdoroti per kuo trumpesnį laiką, o jeigu yra galimybė, virti ne vandenyje, o garuose. Jeigu vis dėl to nusprendėte burokėlius virti vandenyje, jie gali prarasti savo spalvą – to išvengsite, jeigu į verdantį vandenį įpilsite šlakelį mėgstamo acto“, – patarimu dalinasi B.Baratinskaitė.

Burokėlių falafeliai

Reikės:

  • 2 vidutinio dydžio burokėlių,
  • 2 didelių skiltelių česnako,
  • 250 g virtų avinžirnių,
  • saujos kalendrų lapelių,
  • 1 šaukštelio maltų džiovintų kalendrų,
  • 1 kupino šaukštelio maltų kuminų,
  • šaukštelio druskos.

„Falafeliams pagaminti galima naudoti tiek šviežius, tiek virtus burokėlius. Kad ir kuriuos pasirinksite, pirmiausia burokėlius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Naudojant šviežius burokėlius juos reikėtų kepti 45 minutes, o naudojant virtus pakaks ir 25 minučių.

Atvėsintus burokėlius ir kitus ingredientus sudėkite į trintuvą ir susmulkinkite. Patikrinkite gautą masę – jei ši kumštyje suspaudus nėra limpanti, įpilkite šlakelį aliejaus ir išmaišykite“, – dalinasi B.Baratinskaitė.

Iš gautos masės formuokite paplotėlius ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su karšto oro apipūtimo funkcija apie 15-20 minučių, kol šiek tiek apskrus.

Marinuotų burokėlių humusas

Reikės:

  • apie 150 g mėgstamų marinuotų tarkuotų burokėlių,
  • 3 šaukštų jų sulčių,
  • 400 gramų virtų avinžirnių,
  • žiupsnelio maltų kalendrų,
  • pusės šaukštelio džiovintų krapų,
  • vienos česnako skiltelės,
  • pusės šaukštelio mėgstamų garstyčių,
  • maltų juodųjų pipirų,
  • druskos pagal skonį,
  • žiupsnelio cinamono,
  • 2 šaukštų baltojo vyno acto.

„Šis receptas išties labai paprastas – tereikia viską sudėti į smulkintuvą ir sutrinti. Marinuotų burokėlių sultimis siekite norimos konsistencijos – jeigu norisi ne tokio tiršto humuso, pilkite jų šiek tiek daugiau. Šis humusas puikiai tiks su salierų, morkų juostelėmis, taip pat ir su duonos lazdelėmis bei kitais užkandžiais“, – sako ekspertė.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.