2 receptai, kurie po švenčių likusį maistą prikels antram gyvenimui

Šventės baigėsi, tačiau klausimas, ką daryti su maisto likučiais, – išlieka. Velykos, žinoma, neįsivaizduojamos be kiaušinių, o at vienas iš pagrindinių stalo akcentų – kepta mėsa: kumpis ar antis ir silkė. Būtent šių patiekalų po švenčių dažniausiai ir lieka daugiausia. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad yra įvairiausių būdų, kaip maisto likučius prikelti antram gyvenimui ir skaniai panaudoti.

 Tortilijos su mėsa.<br> 123rf nuotr.
 Tortilijos su mėsa.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2021, 2:11 PM, atnaujinta Apr 6, 2021, 2:11 PM

„Praėjus Velykoms dažniausiai lieka įvairiausių maisto likučių. Siekiant tvaraus vartojimo iš jų galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų: pradedant sriubomis, baigiant užtepėlėmis. Pavyzdžiui, įvairiausi mėsos likučiai gali puikiai tikti sumuštiniams, salotoms, tortilijų suktinukams ar troškiniams. Kiaušinius, žinoma, galima panaudoti gaminant mišraines, salotas ar netgi įmaišyti į kotletus, gaminti įvairias užtepėles“, –  pasakoja V.Juodkazienė. 

Jei kiaušinių liko daugiau nei pajėgėte suvalgyti per Velykas, maisto ekspertė siūlo suskubti ir juos panaudoti tikslingai. „Virtus kiaušinius galima panaudoti tiek sotiems karštiems patiekalams, tiek šaltiems užkandžiams. Be to, jie puikiai tinkami gardinti sriuboms, pavyzdžiui, supjaustykite juos į rūgštynių sriubą arba į šaltibarščius“, – siūlo maisto ekspertė.

Tiesa, prieš pasiraitojant rankoves ir kimbant į kulinarinius atradimus, apie virtus kiaušius dera šį tą žinoti. Kaip pasakoja V.Juodkazienė, kietai virtas ir margintas kiaušinis taip pat turi galiojimo laiką. 

„Virtų kiaušinių kambario temperatūroje nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, o šaldytuve – iki 3 parų. Tad jei kiaušinius marginote dar iki Velykų, net ir laikius juos tinkamomis sąlygomis, verčiau nerizikuoti. Kiaušiniams senstant, susidaro sveikatai pavojingų medžiagų – gendančių baltymų skilimo produktų“, – perspėja V.Juodkazienė.

Mėsos ar žuvies patiekalus taip pat rekomenduojama laikyti šaldytuve ir suvartoti ne vėliau kaip per 2 dienas. Patogiausia kiekvieną maisto produktą laikyti atskirai uždarame inde. 

Pats paprasčiausias būdas panaudoti mėsos likučius – gaminti įvairiausius karštus sumuštinius, dėti juos į salotas. Tačiau iš mėsos likučių galima pasigaminti ir įdomesnių patiekalų – pavyzdžiui, britų pamėgtą piemenėlių pyragą. Mėsos likučius tereiks pakepinti su daržovėmis, grietinėle ar kitais padažais, vėliau sudėti juos į kepimo indą ir ant viršaus uždėti bulvių košės. Tuomet viską pakepti orkaitėje, kol bulvių košė gražiai apskrus. 

V.Juodkazienė siūlo ir kelis receptus, kurie velykinio stalo likučius pavers tikrais kulinariniais šedevrais. 

Silkės salotos su avokadais ir kiaušiniais

Reikės:

  • 2 vnt. silkės;
  • 2 vnt. kietai virtų kiaušinių;
  • 1 vnt. gerai prinokusio avokado;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 1 valg. šaukšt. majonezo;
  • 1 valg. šaukšt. natūralaus jogurto;
  • saujos krapų;
  • pipirų (pagal skonį).

Kaip gaminti

Avokadą nulupkite, išimkite kaulą ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir silkę bei svogūnus. Virtus kiaušinius nulupkite ir pjaustykite arba kubeliais, arba sutarkuokite stambia burokine trintuve. Į pasirinktas taures arba nedidelius dubenėlius sluoksniais dėkite ingredientus. Majonezą sumaišykite su natūraliu jogurtu ir smulkintais krapais, pilkite padažą ant salotų. Ant viršaus rekomenduojama pabarstyti grūstų pipirų. Skanaus!

Tortilijos su mėsa

Reikės:

  • tortilijų
  • keptos mėsos likučių
  • mėgstamo sūrio
  • raudonųjų svogūnų
  • paprikos
  • kelių šaukštų mėgstamo pomidorų padažo
  • žiupsnelio druskos ir pipirų
  • aliejaus

Kaip gaminti

Pirmiausiai supjaustykite mėsos likučius, svogūną ir papriką. Įpylę šlakelį aliejaus įkaitinkite keptuvę sudėkite produktus ir šiek tiek juos pakepinkite. Dėkite kelis šaukštus mėgstamo padažo, užberkite druskos ir pipirų. Paruoštą įdarą dėkite ant tortilijos ant viršaus užbarstykite sutarkuoto sūrio ir uždėkite antrą tortiliją. Paruoštą tortiliją pakepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Skanaus! 

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.