Virtuvėse karaliauja sveikesni desertai: 2 receptai, kuriems neatsispirs nė vienas smaližius

Pasaulyje įsismarkavusi pandemija dažną žmogų paskatino atsakingiau pažvelgti į savo sveikatą. Daugelis pradėjo labiau domėtis sveika gyvensena, kurios neatsiejama dalis – visavertė mityba. Tad karantino dienas namuose leidžiantys lietuviai vis drąsiau ryžtasi maisto gamybos eksperimentams, kurie leistų mėgautis saldžiais, tačiau daug sveikesniais desertais. 

 Sveikesnė „Bounty“ versija.<br> 123rf nuotr.
 Sveikesnė „Bounty“ versija.<br> 123rf nuotr.
 Sveikesnė „Snickers“ versija.<br> 123rf nuotr.
 Sveikesnė „Snickers“ versija.<br> 123rf nuotr.
 Sveikesnė „Snickers“ versija.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sveikesnė „Snickers“ versija.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 4:57 PM, atnaujinta May 6, 2021, 2:55 PM

Atsižvelgdamas į naujausias maisto tendencijas, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ dalijasi sveikesnėmis populiariausių šokoladinių batonėlių „Bounty“ ir „Snickers“ receptų alternatyvomis.

Šokoladiniai batonėliai visiems

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigiamai vertina lietuvių norą dažniau patiems pasigaminti kažką skanaus, kadangi taip jie gali rinktis sveikesnius produktus, kurie džiugina ne tik gomurį, bet ir organizmą.

„Augantis susidomėjimas sveikesnėmis pamėgtų užkandžių ar saldumynų alternatyvomis taip pat nulemia dažnesnį maisto gaminimą namuose. O jis tikrai neprivalo pareikalauti daugiau laiko negu įprastų receptų ruošimas. Pavyzdžiui, visų pamėgtus šokoladinius batonėlius pagaminti namuose gali būti kur kas paprasčiau, nei atrodo. Negana to – iš naminių saldumynų organizmas gali pasisavinti daugiau naudingų maistinių medžiagų“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

Pašnekovė taip pat tikina, kad populiariausius šokoladinius batonėlius namuose gali pasigaminti kiekvienas – tiek glitimo bei pieno produktų netoleruojantys, tiek veganai. Anot jos, netgi tokiais atvejais receptai yra lengvai perprantami ir pradedančiajam virtuvėje.

Ieškantiems sveikesnių desertų alternatyvų maisto gamybos ekspertė atskleidžia populiariausių šokoladinių batonėlių receptus, kurie ne tik leis mėgautis puikiai pažįstamais skoniais, bet ir pasirūpins kiekvieno sveikata.

Naminiai „Bounty“ šokoladukai

Reikės: 

  • 1 puodelio kokosų drožlių, 
  • 200 g juodojo arba pieniško šokolado, 
  • 3 šaukštų klevų sirupo arba medaus, 
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus, 
  • pusės šaukštelio vanilės ekstrakto, 
  • žiupsnelio druskos.

Visų pirma į maisto smulkintuvą suberkite kokosų drožles. Supilkite sirupą arba tirpintą medų, kokosų aliejų ir vanilės ekstraktą, taip pat nepamirškite žiupsnelio druskos. Viską gerai sumalkite smulkintuvu. Iš gautos masės drėgnais delnais suformuokite norimo dydžio batonėlius, sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ir palikite šaldytuve sustingti – tam turėtų pakakti 1-2 valandų.

Šiems sukietėjus, šokoladą sulaužykite mažesniais gabalėliais, suberkite į dubenį ir ištirpinkite jį virš verdančio vandens garų. Sustingusius kokosinius gabalėlius pamirkykite šokolade, kad šie tolygiai juo pasidengtų. Tuomet batonėlius vėl sudėkite ant kepimo popieriaus – palaikykite šaldytuve dar 30 min., po kurių galėsite mėgautis sveikuolišku skanėstu.

Batonėlių karalius – „Snickers“

Batonėlio pagrindui reikės: 

  • 1,5 puodelio kokoso drožlių, 
  • 2 šaukštų klevų sirupo, 
  • pusės puodelio tirpinto kokosų aliejaus, 
  • šaukštelio vanilės ekstrakto, 
  • pusės šaukštelio jūros druskos.

Karamelės sluoksniui reikės: 

  • pusės skardinės kokosų pieno (tik tirštosios dalies), 
  • 250 ml švelnaus riešutų sviesto, 
  • 1 puodelio žemės riešutų, 
  • pusės puodelio klevų sirupo, 
  • šaukštelio vanilės ekstrakto.

Šokolado glajui reikės: 

  • juodojo arba pieniško šokolado plytelės, 
  • šaukštelio kokosų aliejaus.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių. Tuo metu dubenyje sumaišykite visus batonėlio pagrindo ingredientus. Iš jų turėtų susiformuoti trupanti tešla, kuri paspaudus lengvai sulimpa. Tešlą sudėkite į gilesnę kvadratinę arba stačiakampę skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 10 min. Vėliau išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti.

Tuomet pasiruoškite karamelės sluoksnį. Nedideliame puode sumaišykite kokosų pieną, vanilės ekstraktą, klevų sirupą ir žemės riešutų sviestą. Nuolat maišydami virkite 10 minučių. Įdaras turėtų pradėti tirštėti ir priminti karamelę. Po virimo masę užpilkite ant iškepusio batonėlio pagrindo. Viską padenkite žemės riešutais. Kepimo skardą dėkite į šaldiklį 10-15 min.

Kol batonėlių pagrindas su karamelės įdaru stingsta, sulaužykite šokolado plytelę ir jos gabalėlius kartu su kokosų aliejumi ištirpinkite dubenyje virš verdančio vandens garų. 

Išimkite iš šaldiklio kepimo indą ir supjaustykite sukietėjusią tešlą vienodo dydžio gabalėliais. Kiekvieną iš jų pamirkykite ištirpintame šokolade ir sudėkite atgal į kepimo skardą. Batonėlius paskutinį kartą palaikykite šaldytuve apie 15 min.

„Nors šokoladuką parduotuvėje įsigyti daug paprasčiau, visgi jų pasigaminimas namuose taip pat nėra sudėtingas bei gali maloniai nustebinti ne tik tuo, kad yra sveikas, bet ir nebrangus. Iš tikrųjų už gana nedidelę kainą kiekvienas gali pagaminti dešimtis naudingosiomis medžiagomis praturtintų užkandžių, kurių dėl maistinės vertės net nesinori vadinti saldumynais. 

O svarbiausia – desertų gamyba ne tik leis namiškiams maloniai praleisti savaitgalio popietę, bet ir aprūpins šeimyną sveikų saldėsių atsargomis visai savaitei“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.