Išbandykite du šaltsriubių receptus: su avokadais arba rūgštynėmis (1)

Šiltąjį sezoną, ko gero, niekas taip gerai neatvėsina, kaip dubuo šaltos gaivinančios sriubos. Tačiau visai nebūtina kasdien mėgautis vis tuo pačiu šaltibarščių skoniu. 

 Avokadų ir agurkų šaltsriubė.<br> 123rf nuotr.
 Avokadų ir agurkų šaltsriubė.<br> 123rf nuotr.
 Rūgštynių ir ridikėlių šaltsriubė.<br> 123rf nuotr.
 Rūgštynių ir ridikėlių šaltsriubė.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 2:25 PM, atnaujinta Jun 8, 2021, 2:25 PM

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, kviečia eksperimentuoti virtuvėje bei atrasti vis naują šaltsriubės receptą.

Įvairios tautos gamina savaip

Įvairios šaltosios sriubos pradėtos gaminti prieš kelis tūkstančius metų. Šiandien, ko gero, kiekviena tauta gali pasigirti savu receptu. Mūsų ir slavų kraštuose paplitusi šaltsriubė su burokėliais ir kefyru – ne vieną užsienietį ji stebina savo gražia rožine spalva bei kelia abejonių, kaip įmanoma tokią spalvą išgauti natūraliu būdu.

Pietų šalyse gaminamos šaltosios sriubos su pomidorais, įvairiomis kitomis daržovėmis bei vaisiais. Ispanai garsėja tradiciniu gaspaču – šalta pomidorų sriuba. Prancūzai gamina „vichyssoise“ – bulvių ir porų šaltsriubę, o bulgarai mėgaujasi netradiciniu deriniu – „tarator“. Tai šalta agurkų sriuba su graikiniais riešutais. Ne ką mažiau netikėto skonio ypatybėmis pasižymi ir tailandietiška žirnių šaltsriubė su kokosų pienu.

Šaltsriubės – vitaminų šaltinis

Anot J.Sabaitienės, šaltos sriubos ne tik gaivina ir malšina alkį, jose taip pat gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. 

„Mums įprastuose šaltibarščiuose gausu šviežių daržovių, kurių nauda – neginčijama. Agurkuose, krapuose, svogūnų laiškuose slypi vitaminai A, C, K, taip pat mineralinės medžiagos, tokios kaip geležis, molibdenas, manganas. Kefyras ir burokėliai – taip pat puikūs vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltiniai“, – sako J.Sabaitienė.

Sriuboje naudodami vis kitus ingredientus, galime dar labiau praturtinti savo kasdienę mitybą. Gamindami sriubą su rūgštynėmis, gausime C, K, E ir B grupės vitaminų, taip pat beta karoteno, magnio, kalcio, fosforo bei geležies. 

Pasirinkę avokadų šaltsriubę, organizmą aprūpinsime omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštimis, C, B grupės vitaminais, mineralinėmis medžiagomis: variu, kaliu, magniu.

O tam, kad nepritrūktų idėjų vis naujo skonio vasariškoms sriuboms, ekspertė dalijasi keliais receptais.

Avokadų ir agurkų šaltsriubė

Reikės: 

  • 3 avokadų
  • 1 ilgavaisio agurko
  • 1 nedidelio svogūno
  • 0,5 citrinos sulčių
  • 400 ml paprasto jogurto
  • 800 ml šaldyto daržovių sultinio
  • žiupsnelio druskos 
  • ridikėlių, mėtos lapelių ir svogūnų laiškų papuošimui

Paruošimas

Visus ingredientus susmulkinkite trintuve, supilkite citrinos sultis, jogurtą bei daržovių sultinį. Viską gerai išmaišykite, kad sriuba taptų tolygiai kreminio tirštumo. Patiekdami sriubą, ją papuoškite ridikėlių griežinėliais, mėtų lapeliais ir smulkintais svogūnų laiškais.

Rūgštynių ir ridikėlių šaltsriubė

Reikės:

  • 2 l riebaus kefyro
  • 1 ilgavaisio agurko
  • 2 saujų šviežių rūgštynių
  • 10-20 ridikėlių
  • kuokštelio krapų
  • ryšulėlio svogūnų laiškų
  • žiupsnelio druskos, pipirų
  • 2 kiaušinių

Paruošimas

Smulkiai supjaustykite agurkus bei po karštu vandeniu nuplikytas rūgštynes. Griežinėliais supjaustykite ridikėlius, sukapokite krapus bei svogūnų laiškus. Viską pagardinkite druska ir pipirais, supilkite gerai atvėsintą kefyrą bei gerai išmaišykite. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite ketvirtį kietai virto kiaušinio, papuoškite smulkintais krapais. Valgyti sriubą galima vieną arba su virtomis bulvėmis.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.