Špinatų tortas su mėlynėmis ir braškėmis – vasariškas, gaivus ir gardus

Vienas gimtadienis ir daug tortų – taip miesto šventę jau trečius metus pasitinka Druskininkų kurortas. 227-ajam miesto gimtadieniui šį savaitgalį tortus keps kurorte veikiančios kavinės, kepyklėlės, restoranai.

 Justinos Žvirblytės pagamintas špinatų tortas su mėlynėmis ir braškėmis.<br> Pranešimo nuotr. 
 Justinos Žvirblytės pagamintas špinatų tortas su mėlynėmis ir braškėmis.<br> Pranešimo nuotr. 
 Justinos Žvirblytės pagamintas špinatų tortas su mėlynėmis ir braškėmis.<br> Pranešimo nuotr. 
 Justinos Žvirblytės pagamintas špinatų tortas su mėlynėmis ir braškėmis.<br> Pranešimo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 2:57 PM, atnaujinta Jun 15, 2021, 2:57 PM

Tai jau padarė tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė prieš du metus kurorte startavęs Tortų turnyras.

Viena jų – Justina Žvirblytė, kurios kurorto gimtadieniui skirtas tortas gaivus, kaip Druskininkuose tekanti mineralinio vandens versmė, puoštas spalvomis, kaip Saulės pažintinis takas.

Reikalingi ingredientai (18 cm skersmens formai)

Biskvitui:

  • 100 g žalių špinatų
  • 100 ml augalinio aliejaus
  • 3 šaukštų citrinos sulčių
  • 100 g cukraus
  • 3 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • 130 g miltų
  • 1,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių

Braškių pertepimui:

  • 200 g šaldytų braškių
  • pusės skardinės saldinto sutirštinto pieno
  • 125 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
  • 2 a. šaukštelių želatinos miltelių
  • 50 ml vandens
  • 5 šaukštų citrinų sulčių

Mėlynių pertepimui:

  • 200 g šaldytų mėlynių
  • pusės skardinės saldinto sutirštinto pieno
  • 125 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
  • 2 a. šaukštelių želatinos miltelių
  • 50 ml vandens
  • 5 šaukštų citrinų sulčių

Braškių glajui:

  • 200 g šaldytų braškių
  • 3 šaukštų cukraus
  • 1 citrinos sulčių
  • 2 a. šaukštelių želatinos miltelių
  • 2 v. šaukštų vandens

Papuošimui:

  • uogų (braškių)
  • gėlių (verbenų) 

Kaip gaminti

Kepame biskvitą.

Šviežius špinatus sudedame į maisto smulkintuvą, supilame aliejų, citrinos sultis ir malame iki visiškos tyrės.

Kitame inde plakame kiaušinius su cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė pasidarys šviesi, bei cukrus ištirps.

Į kiaušinių masę supilame špinatų tyrę ir truputį paplakame, kol masė taps vientisa.

Į gautą mišinį sijojame miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišome.

Supilame į 22 cm skersmens kepimo skardą ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 35 min. arba kol, įkišus medinį pagaliuką į kepinio vidurį, ištrauktas bus sausas.

Iškepusį biskvitą pilnai atvėsiname ir daliname į 3 dalis.

Gaminame braškių pertepimą.

Braškes, saldintą sutirštintą pieną ir citrinos sultis sutriname maisto smulkintuvu. Želatiną paliekame brinkti šaltame vandenyje. Suplakame grietinėlę iki standžių putų. Išbrinkusią želatiną tirpdome garų vonelėje, ištirpusią supilame į uogų masę. Trumpam dedame į šaldytuvą, kol masė pradės stingti ir tada įmaišome į išplaktą grietinėlę. Dedame pirmąją biskvito dalį į formą, užpilame braškių kremu ir paliekame stingti.

Gaminame mėlynių pertepimą.

Kol pirmasis sluoksnis stingsta, pasigaminame mėlynių pertepimą. Mėlynes, saldintą sutirštintą pieną ir citrinos sultis sutriname maisto smulkintuvu iki tyrės. Želatiną brinkiname šaltame vandenyje. Plakame grietinėlę iki standžių putų. Išbrinkusią želatiną tirpdome garų vonelėje, ištirpusią supilame į uogų masę. Trumpam dedame į šaldytuvą, kol masė pradės stingti ir tada įmaišome į išplaktą grietinėlę. Jeigu jau pirmas sluoksnis sušalo, galime dėti antrąją biskvito dalį ir supilti mėlynių kremą, ant viršaus uždėti paskutiniąją biskvito dalį.

Gaminame glajų ir juo padengiame tortą.

Glajui želatiną brinkiname vandenyje, paskui tirpdiname garų vonelėje. Maisto smulkintuvu sutriname uogas iki visiškos tyrės, suberiame cukrų, citrinų sultis ir pakaitiname ant ugnies kol cukrus ištirps. Supilame želatiną. Viską sumaišome iki vientisos masės ir pilame ant sustingusio torto.

Palaukiame bent 4 valandas, puošiame pagal fantaziją.

Tortų turnyro nugalėtoją šiais metais rinks socialinio tinklo „Facebook“ dalyviai – jie savo balsą už labiausiai patikusį tortą ir jo autorių gali atiduoti iki šio savaitgalio „Tortų turnyro“ paskyroje.

Dalyvius taip pat vertins profesionali komisija, kurio nariais sutiko tapti pirmojo Tortų turnyro nugalėtojas Andrius Zubernis, nuostabius desertus kurianti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja, tinklaraštininkė Liucina Rimgailė, maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, konditerinės studijos „Baker street“ Vilniuje šeimininkė Elżbieta Monkiewicz, desertų studijos „Baker street“ įkūrėja Klaipėdoje ir Vilniuje, 2016 m. Kulinarinės olimpiados IKA/Culinary Olympics komandos nugalėtojos narė Valerija Livanova bei šventės „100 tortų Lietuvai“ ir Tortų turnyro iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.

Pirmos vietos laimėtojui atiteks galingas, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę, trintuvas „Bosch VitaBoost“. Prizas laukia ir vieno iš šį savaitgalį tortus Druskininkuose ragausiančių miesto gyventojų ar svečių.

Specialiai gimtadieniui tortus keps prancūziška kepyklėlė „Boulangerie“, kavinė „Laurea“, į geriausių ne tik Druskininkuose, bet ir visoje Lietuvoje restoranų sąrašus ne kartą įtraukti „Velvetti“ ir „Toli toli“, vos prieš mėnesį duris atvėręs restoranas „Tomoko“, pirmasis naminius mėsainius Druskininkuose pasiūlęs restoranas „The House“, midijomis garsėjanti kavinė-restoranas „Bagira“, viešbučio „De Lita“ ir sanatorijos „Upa“ restoranai, „Eglės sanatorijoje“ veikiantis „Žalias sodas“ bei „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ restoranas.

Visos šio vietos sužymėtos ir lengvai atrandamos, vadovaujantis virtualiu gimtadienio žemėlapiu. Šiose vietose šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime.

Įkėlę torto nuotrauką į soc. tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.