Sumuštinių tortas su grybais ir šonine – ir stalą papuoš, ir valgytojus pradžiugins

Vienas gimtadienis ir daug tortų – taip miesto šventę jau trečius metus pasitinka Druskininkų kurortas. 227-ajam miesto gimtadieniui šį savaitgalį tortus keps kurorte veikiančios kavinės, kepyklėlės, restoranai.

Lauros Galkinaitės pagamintas sumuštinių tortas su grybais ir šonine.<br>  Pranešimo nuotr. 
Lauros Galkinaitės pagamintas sumuštinių tortas su grybais ir šonine.<br>  Pranešimo nuotr. 
 Lauros Galkinaitės pagamintas sumuštinių tortas su grybais ir šonine.<br> Pranešimo nuotr. 
 Lauros Galkinaitės pagamintas sumuštinių tortas su grybais ir šonine.<br> Pranešimo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 7:00 PM, atnaujinta Jun 12, 2023, 9:16 AM

Tai jau padarė tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė prieš du metus kurorte startavęs Tortų turnyras.

Viena jų – kulinarinio tinklaraščio bulviukose.lt autorė, „Facebook“ grupių „Grybų receptai“ ir „Subproduktų receptai“ kūrėja bei puoselėtoja Laura Galkinaitė, kuri neįsivaizduoja Dzūkijos be grybų, o Druskininkų gimtadienio – be torto su šiomis miškų gėrybėmis.

Reikalingi ingredientai 

  • 16 riekelių sumuštinių duonos

Pirmajam sluoksniui:

  • 150 g grietinėlės sūrio
  • 150 g minkšto ožkų pieno sūrio
  • 40 g majonezo
  • 60 g smulkiai pjaustyto saliero stiebo
  • ką tik maltų pipirų
  • 10 g smulkintų petražolių
  • 4 g čiobrelių lapelių arba žiupsnelio džiovintų čiobrelių
  • 300 g pjaustytos karštai rūkytos šoninės

Antrajam sluoksniui:

  • 300 g graikiško 10 proc. jogurto
  • nedidelio kvapiojo moliūgo
  • aliejaus
  • druskos

Trečiajam sluoksniui:

  • 200 g grietinėlės sūrio su česnakais
  • 30 g majonezo
  • 15 g sūrio tarka sutarkuoto kietojo sūrio
  • 300 g grybų (naudojau ruduosius pievagrybius)
  • aliejaus
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • žiupsnio šviežių arba džiovintų čiobrelių 

Šonams ir viršui aptepti:

  • 450 g grietinėlės sūrio su česnakais
  • 30 g sūrio tarka sutarkuoto kietojo sūrio

Papuošimui:

  • petražolių
  • konservuotų grybų
  • konservuotų perlinių svogūnėlių
  • šaltai rūkytos šoninės
  • šviežių agurkų
  • raugintų agurkų
  • konservuotų aitriųjų paprikų
  • juodųjų alyvuogių  

Kaip gaminti

Sumuštinių duonos riekeles paskrudiname skrudintuvėje.

Gaminame pirmąjį sluoksnį.

Šoninę sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepame iki 150 C įkaitintoje orkaitėje 10 minučių arba kol švelniai apskrus. Šoninę išimame iš skardos ir nusausiname riebalų perteklių virtuviniu popieriumi. Sumaišome pertepimui išvardintus ingredientus.

Gaminame antrąjį sluoksnį.

Moliūgą nulupame, pašaliname sėklas ir supjaustome 0,5 cm griežinėliais. Griežinėlius aptepame aliejumi, pabarstome druska ir kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje, kepimo popieriumi išklotoje skardoje, apie 30 minučių arba kol taps minkšti.

Gaminame trečiąjį sluoksnį.

Grietinėlės sūrį sumaišome su majonezu ir sūriu. Grybus supjaustome 0,5 cm storio griežinėliais ir iškepame keptuvėje su aliejumi. Pagardiname iškeptus grybus su druska, pipirais ir čiobreliais.

Pasiruošiame masę šonams.

Sumaišome grietinėlės sūrį su tarkuotu sūriu.

Surenkame tortą.

Sudedame 4 duonos riekeles, kad gautųsi kvadratas. Užtepame ožkos sūrio pertepimą (du šaukštus atidedame). Ant viršaus tolygiai sudedame skrudintos šoninės juosteles. Ant kitų 4 duonos riekelių sutepame likusį ožkų sūrio pertepimą ir pertepimu į apačią sudedame riekeles ant šoninės. Toliau užtepame jogurtą (tris šaukštus atidedame). Sudedame ant jogurto keptą moliūgą. Ant kitų 4 duonos riekelių sutepame likusį jogurtą ir pertepimu į apačią sudedame riekeles ant moliūgo. Toliau užtepame trečią pertepimą (du šauktus atidedame). Sudedame kepintus grybus. Ant paskutinių 4 duonos riekelių sutepame likusį trečią pertepimą ir pertepimu į apačią sudedame riekeles ant grybų.

Aptepame torto viršų ir šonus paskutiniu ketvirtuoju pertepimu. Atsiduodame fantazijai ir papuošiame!

Tortų turnyro nugalėtoją šiais metais rinks socialinio tinklo „Facebook“ dalyviai – jie savo balsą už labiausiai patikusį tortą ir jo autorių gali atiduoti iki šio savaitgalio „Tortų turnyro“ paskyroje.

Dalyvius taip pat vertins profesionali komisija, kurio nariais sutiko tapti pirmojo Tortų turnyro nugalėtojas Andrius Zubernis, nuostabius desertus kurianti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja, tinklaraštininkė Liucina Rimgailė, maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, konditerinės studijos „Baker street“ Vilniuje šeimininkė Elżbieta Monkiewicz, desertų studijos „Baker street“ įkūrėja Klaipėdoje ir Vilniuje, 2016 m. Kulinarinės olimpiados IKA/Culinary Olympics komandos nugalėtojos narė Valerija Livanova bei šventės „100 tortų Lietuvai“ ir Tortų turnyro iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.

Pirmos vietos laimėtojui atiteks galingas, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę, trintuvas „Bosch VitaBoost“. Prizas laukia ir vieno iš šį savaitgalį tortus Druskininkuose ragausiančių miesto gyventojų ar svečių.

Specialiai gimtadieniui tortus keps prancūziška kepyklėlė „Boulangerie“, kavinė „Laurea“, į geriausių ne tik Druskininkuose, bet ir visoje Lietuvoje restoranų sąrašus ne kartą įtraukti „Velvetti“ ir „Toli toli“, vos prieš mėnesį duris atvėręs restoranas „Tomoko“, pirmasis naminius mėsainius Druskininkuose pasiūlęs restoranas „The House“, midijomis garsėjanti kavinė-restoranas „Bagira“, viešbučio „De Lita“ ir sanatorijos „Upa“ restoranai, „Eglės sanatorijoje“ veikiantis „Žalias sodas“ bei „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ restoranas.

Visos šio vietos sužymėtos ir lengvai atrandamos, vadovaujantis virtualiu gimtadienio druskininkai.lt/tortu-turnyras-2021/"="">druskininkai.lt/tortu-turnyras-2021/"" target="_blank">žemėlapiu. Šiose vietose šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime.

Įkėlę torto nuotrauką į socialinį tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.