„Braškinis bučinys“: tortas, kuriam neliks abejingas nė vienas smaližius

Vienas gimtadienis ir daug tortų – taip miesto šventę jau trečius metus pasitinka Druskininkų kurortas.

Tortas „Braškinis bučinys“.<br>lrytas.lt montažas.
Tortas „Braškinis bučinys“.<br>lrytas.lt montažas.
Tortas „Braškinis bučinys“.
Tortas „Braškinis bučinys“.
Tortas „Braškinis bučinys“.
Tortas „Braškinis bučinys“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-06-17 18:55, atnaujinta 2023-06-12 09:14

227-ajam miesto gimtadieniui šį savaitgalį tortus keps kurorte veikiančios kavinės, kepyklėlės, restoranai.

Tai jau padarė tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė prieš du metus kurorte startavęs Tortų turnyras.

Viena jų – saldumynų mylėtoja Kristina Radzivanienė, konkursui paruošusi tortą su dabar karaliaujančiomis braškėmis ir rabarbarais bei Druskininkus simbolizuojančiomis pušies šakelėmis.

Tortas „Braškinis bučinys“

Tortui, kepamam 16 cm skersmens torto formoje, pagaminti reikės:

  • 4 kiaušinių
  • 200 g cukraus
  • 180 g 405D kvietinių miltų
  • 80 g aliejaus arba sviesto
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus
  • vanilinės pastos arba šlakelio vanilės esencijos

Karamelei reikės:

  • 120 g cukraus
  • 90 g karštos 30 proc. grietinėlės
  • 60 g sviesto
  • žiupsnelio druskos

Braškių bei rabarbarų kremui reikės:

  • 250 g trintų braškių
  • 150 g nuluptų bei žiedeliais pjaustytų rabarbarų stiebų
  • 150 g cukraus
  • 2 šaukštų kukurūzų krakmolo, sumaišyto su 3 šaukštais šalto vandens

Kremo pertepimui reikės:

  • 400 g 35 proc. plakamosios grietinėlės
  • 400 g kreminio sūrio („Philadelphia Original“)
  • 150 g cukraus miltelių
  • 1 citrinos sulčių

Kremui torto aptepimui reikės:

  • 200 g „Philadelphia Original“ sūrio
  • 50 g baltojo šokolado
  • 100 g cukraus miltelių

Gaminame biskvitą:

Miltus persijojame, kad įgautų daugiau oro, beriame kepimo miltelius. Kiaušinius plakame, kol masė suputoja ir ženkliai padidėja, pamažu suberiame cukrų. Beplakant į kiaušinių masę, supilame aliejų. Palengva suberiame miltus su kepimo milteliais ir, sumažinę pagreitį, palengva išmaišome. Pilame į kepimo formą atsegamais kraštais, prieš tai iškloję dugną kepimo popieriumi. Kepame 190 laipsnių orkaitėje apie valandą, tikriname mediniu pagaliuku, ar iškepė. Atvėsintą ant grotelių pjaustome į 4 lygius biskvitus.

Gaminame karamelę:

Kaitiname cukrų iki gintarinės spalvos, maišant supilame grietinėlę ir paverdame maišant apie 2 min. Tuomet, nuėmus nuo kaitros, sudedame sviestą bei leidžiame atvėsti. Atvėsusią karamelę maišome su 150 g kepintais bei kapotais graikiniais ir pekano riešutais.

Gaminame braškių bei rabarbarų kremą:

Braškes su rabarbarais bei cukrumi kaitiname iki užvirimo, pilame ištirpintą krakmolą ir nuolat maišome, iki ko kremas sutirštėja. Tuomet nukeliame nuo ugnies ir leidžiame atvėsti.

Gaminame kremą pertepimui:

Plakame grietinėlę iki standumo, suberiame cukraus miltelius, supilame citrinos sultis, sudedame kreminį sūrį.

Gaminame kremą torto aptepimui:

Išlydome baltąjį šokoladą garų vonelėje. Truputį atvėsusį lengvai įplakame į sūrio bei cukraus pudros mišinį bei baigiame maišyti iki reikiamos kreminės konsistencijos.

Tokio kiekio užtenka pusiau „nuogam“ tortui. Jei norime pilnai aptepti, imame apie 300 g kreminio sūrio bei didiname cukraus pudros bei šokolado proporcijas.

Surenkame tortą:

Tortinės šonus išklojame acetato juosta, dedame pirmą biskvitą, ant jo – riešutus, sumaišytus su karamele. Tre

dalį kremo dedame ant riešutų ir karamelės masės bei jį užklojame antru biskvitu. Tuomet padaliname pusiau antrą kremo dalį bei tepame antrą biskvitą sudarydami kremo bortelį, dedame pusę braškių bei rabarbarų kremo, ant jo – likusį kremą. Tuomet dedame trečią biskvitą, trečios dalies pusę sūrio kremo bei likusią dalį braškių bei rabarbarų ir užklojame paskutine dalimi sūrio kremu bei ketvirtuoju biskvitu.

Patiekiame tortą:

Tortas laikome šaldytuve 2 paras, kad įsigertų drėgmė bei skoniai. Visada laikomės 48 val. standarto: vieną dieną kepame biskvitą bei surenkame tortą, antrą dieną jį puošiame, o trečią dieną valgome.

Puošiame braškėmis bei pušies šakele.

Tortų turnyro nugalėtoją šiais metais rinks soc. tinklo „Facebook“ dalyviai – jie savo balsą už labiausiai patikusį tortą ir jo autorių gali atiduoti iki šio savaitgalio „Tortų turnyro“ paskyroje.

Dalyvius taip pat vertins profesionali komisija, kurio nariais sutiko tapti pirmojo Tortų turnyro nugalėtojas Andrius Zubernis, nuostabius desertus kurianti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja, tinklaraštininkė Liucina Rimgailė, maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, konditerinės studijos „Baker street“ Vilniuje šeimininkė Elżbieta Monkiewicz, desertų studijos „Baker street“ įkūrėja Klaipėdoje ir Vilniuje, 2016 m. kulinarinės olimpiados „IKA/Culinary Olympics“ komandos-nugalėtojos narė Valerija Livanova bei šventės „100 tortų Lietuvai“ ir Tortų turnyro iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.

Pirmos vietos laimėtojui atiteks galingas, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę, trintuvas „Bosch VitaBoost“.

Prizas laukia ir vieno iš šį savaitgalį tortus Druskininkuose ragausiančių miesto gyventojų ar svečių.

Specialiai gimtadieniui tortus keps prancūziška kepyklėlė „Boulangerie“, kavinė „Laurea“, į geriausių ne tik Druskininkuose, bet ir visoje Lietuvoje restoranų sąrašus ne kartą įtraukti „Velvetti“ ir „Toli toli“, vos prieš mėnesį duris atvėręs restoranas „Tomoko“, pirmasis naminius mėsainius Druskininkuose pasiūlęs restoranas „The House“, midijomis garsėjanti kavinė-restoranas „Bagira“, viešbučio „De Lita“ ir sanatorijos „Upa“ restoranai, „Eglės sanatorijoje“ veikiantis „Žalias sodas“ bei „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ restoranas. Visos šio vietos sužymėtos ir lengvai randamos, vadovaujantis virtualiu gimtadienio žemėlapiu https://druskininkai.lt/tortu-turnyras-2021/. Šiose vietose šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime.

Įkėlę torto nuotrauką į soc. tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.