5 lengvai paruošiami padažai suteiks salotoms nepakartojamo skonio ir aromato

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą, valgome daugiau lengvesnio maisto ir ruošiame sezoninių daržovių salotas. Juolab, kad vasarą dar lengviau eksperimentuoti ruošiant įvairiausias salotas. Jos gali būti valgomos net tik kaip garnyras prie įvairių mėsos, žuvies ar vegtariškų valgių, bet ir kaip pagrindinis patiekalas. 

Niekas taip nepagerina salotų skonio, kaip padažas.<br>123rf nuotr.
Niekas taip nepagerina salotų skonio, kaip padažas.<br>123rf nuotr.
 Salotų padažai.<br> 123rf nuotr.
 Salotų padažai.<br> 123rf nuotr.
Niekas taip nepagerina salotų skonio, kaip padažas.<br>123rf nuotr.
Niekas taip nepagerina salotų skonio, kaip padažas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 11:32 AM, atnaujinta Jun 18, 2021, 11:32 AM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad šviežio daržovių derliaus gyventojai kasmet itin laukia, o šios kategorijos prekių pardavimai sušilus orui dar labiau išauga. 

„Pirkėjai vis daugiau dėmesio kreipia į sveikatingesnę mitybą, stengiasi į racioną įtraukti kuo daugiau sveiko, šviežio maisto, o tam puikiai tinka įvairios daržovės. Pastebime, kad pirkėjai yra ištikimi klasikinėms vietos augintojų užaugintoms daržovėms: tarp jų itin populiarūs Lietuvoje užauginti pomidorai, agurkai, salotos, šviežios bulvės“, – teigia V.Budrienė. 

Padažas – puikių salotų pagrindas 

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad puikių ir skonių įvairove pasižyminčių salotų pagrindas – padažas. Įvairūs padažai salotoms gali būti gaminami ir iš riebesnių ingredientų – majonezo ar grietinės, tačiau vasarą labiau mėgstami lengvi ir klasika jau tapę alyvuogių aliejaus ir balzamiko ar citrinos sultimis, garstyčiomis pagardinti padažai. 

„Vasarą dažniausiai norime lengvesnio maisto, todėl riebius, šaltąjam sezonui labiau būdingus salotų padažus keičia lengvesni. Juos pasigaminti galima iš įvairiausių ingredientų – tereikia nebijoti eksperimentuoti. 

Salotas galima gardinti ir graikišku jogurtu arba žolelių pagrindų ruoštais padažais, o norint jas padaryti dar išskirtinesnes, padažo pagrindui galima naudoti trintą avokadą, mėtas, padažus pasaldinti ne tik tradiciniu medumi, bet ir agavų ar klevų sirupu“, – sako maisto ekspertė.

Gyvavo Babilono ir Senovės Egipto laikais

Sakoma, kad babiloniečiai beveik prieš 2000 metų salotoms paskaninti naudojo mums puikiai pažįstamus aliejų ir actą. Senovės Egipto gyventojai mėgo salotas pagardintas aliejumi, actu ir iš Azijos kraštų atsivežtais prieskoniais. O, pavyzdžiui, į majonezą panašūs salotų padažai, pasak istorinių šaltinių, debiutavo ant Prancūzijos didikų stalo daugiau nei prieš 200 metų. 

Salotos, pagardintos įvairiausiais padažais, buvo mėgstamos didžiuosiuose Europos monarchų rūmuose. Karališkieji virėjai į ruošiamų patiekalų receptus įtraukė ir egzotiškus ingredientus, tokius kaip gėlių žiedlapiai. 

O, pavyzdžiui, Anglijos karaliaus Henriko IV mėgstamos salotos buvo gaminamos iš šviežių kubeliais supjaustytų bulvių, sardinių ir įvairiausių žolelių užpilo. 

Tuo metu Škotijos karalienė Marija Stiuart pirmenybę teikė virtoms salierų šaknims, supjaustytoms kubeliais ir sumaišytomis kartu su žalumynais, pagardintomis kreminiu garstyčių užpilu ir kietai išvirtų kiaušinių gabalėliais. 

V.Juodkazienė siūlo ir penkis salotų padažų receptus, kurie šiam gaiviam patiekalui suteiks ne tik naujo skonio, bet ir aromato – teliks sumaišyti visus maisto ekspertės siūlomų receptų ingredientus ir užpilti juos ant mėgstamų daržovių. 

Medaus ir garstyčių padažas

4 porcijoms reikės:

  • 250 g graikiško jogurto
  • 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. Dižono garstyčių
  • 4 v. š. medaus
  • 1/2 v. š. jūros druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • 3 v. š. citrinos sulčių
  • 1 susmulkintos česnako skiltelės

Citrinų, bazilikų ir jogurto padažas

4 porcijoms reikės:

  • 200 g jogurto
  • 1/4 v. š. jūros druskos
  • 1/2 v. š. česnakų miltelių
  • 3 v. š. citrinų sulčių
  • 5 g smulkintų šviežių bazilikų

Agavų ir balzamiko padažas

4 porcijoms reikės:

  • 4 v. š. balzaminio acto
  • 4 v. š. agavų sirupo
  • 1 v. š. Dižono garstyčių
  • 8 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1/2 v. š. druskos
  • 1/4 v. š. maltų juodųjų pipirų

Avokadų padažas

4 porcijoms reikės:

  • 1 nulupto ir sutrinto avokado
  • 1 skiltelės česnako
  • 1/2 v. š. druskos
  • 1/2 v. š. maltų juodųjų pipirų
  • 6 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. šviežių kalendrų
  • 1 žaliosios citrinos sulčių

Mėtų padažas

4 porcijoms reikės:

  • 1 žaliosios citrinos sulčių
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 10 g smulkintų mėtų lapelių
  • 2 v. š. medaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.