Sukurti Druskininkams skirtą tortą „Tūkstančio rožių prisiminimas“ įkvėpė vienas istorinis faktas

Vienas gimtadienis ir daug tortų – taip miesto šventę jau trečius metus pasitinka Druskininkų kurortas.

Tortas „Tūkstančio rožių prisiminimas“.<br>lrytas.lt montažas.
Tortas „Tūkstančio rožių prisiminimas“.<br>lrytas.lt montažas.
Tortas „Tūkstančio rožių prisiminimas“.
Tortas „Tūkstančio rožių prisiminimas“.
Tortas „Tūkstančio rožių prisiminimas“.
Tortas „Tūkstančio rožių prisiminimas“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 10:18 AM, atnaujinta Jun 18, 2021, 10:18 AM

227-ajam miesto gimtadieniui šį savaitgalį tortus keps kurorte veikiančios kavinės, kepyklėlės, restoranai.

Tai jau padarė tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė prieš du metus kurorte startavęs Tortų turnyras.

Viena paskelbto konkurso dalyvių – tinklaraščio „Prie stalo“ įkūrėja bei autorė Daiva Kovzan, temai „Druskininkai“ atskleisti pasirinkusi istorinį faktą, jog tarpukariu kurortas garsėjo rozariumu.

Tortas „Tūkstančio rožių prisiminimas“

Rožių drebučių sluoksniui reikės:

  • 300 ml rožių žiedlapių arbatos
  • 30 ml rožių sirupo
  • 90 g cukraus
  • 10 g pektino
  • 50 ml citrinos sulčių
  • 6 g želatinos
  • 2 g rožių žiedlapių

Žaliam špinatų biskvitui reikės:

  • 150 g špinatų
  • 1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės,
  • 80 g aliejaus
  • 2 g druskos
  • 3 kiaušinių trynių
  • 6 kiaušinių baltymų
  • 180 g cukraus
  • 180 g miltų
  • 12 g kepimo miltelių

Pieniškos rožių arbatos musui reikės:

  • 400 g baltojo šokolado
  • 300 ml pieniškos rožių arbatos
  • 30 ml rožių sirupo
  • 30 g želatinos
  • 1 l grietinėlės
  • 30 g cukraus pudros

Lazdyno riešutų sluoksniui:

  • 50 g lazdyno riešutų pastos
  • 50 g baltojo šokolado
  • 50 g smulkiai sukapotų lazdyno riešutų
  • žiupsnelio druskos

Glazūrai reikės:

  • 350 g baltojo šokolado
  • 300 g cukraus
  • 150 ml vandens
  • 200 g kondensuoto pieno
  • 25 g želatinos

Kaip gaminti

Gaminame rožių drebučių sluoksnį

Į rožių arbatą supilame rožių sirupą, suberiame sumaišytą pektiną su cukrumi, išmaišome, užverdame ir, nuolat maišant, verdame 3 min. Supilame citrinų sultis, išmaišome. Sudedame išbrinkintą želatiną, išmaišome. Suberiame rožių žiedlapius, išmaišome. Rožių drebučius supilame į žiedo formą ir užšaldome.

Gaminame žalią špinatų biskvitą

Špinatus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 2 min. pastovėti. Po to nupilame karštą vandenį, perplauname šaltu vandeniu ir nuspaudžiame. Špinatus, tarkuotą citrinos žievelę ir aliejų sudedame į smulkintuvą ir sutriname iki vientisos tyrės.

Kiaušinius išplakame su cukrumi ir druska iki tirštų putų. Įmaišome špinatų masę.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir persijojame. Įmaišome į tešlą.

Tešlą supilame į kepimo formą ir kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 min. Atvėsiname.

Gaminame pienišką rožių arbatos musą

Šokoladą suberiame į dubenį. Rožių sirupą supilame į karštą pienišką rožių arbatą ir užpilame ant šokolado. Maišome, kol ištirps šokoladas. Sudedame išbrinkintą želatiną, išmaišome. Atvėsiname.

Grietinėlę su cukraus pudrą išplakame iki lengvų putų ir sumaišome su šokolado mase.

Ruošiame lazdyno riešutų sluoksnį

Šokoladą ištirpiname ir sumaišome lazdyno riešutų pasta, smulkiai kapotais lazdyno riešutais bei žiupsnelis druskos. Užtepame ant didesnio biskvito.

Gaminame glazūrą

Baltą šokolado sudedame į aukštą indą. Želatiną iš brinkiname. Likusius produktus sudedame į prikaistuvį ir užviriname. Nuimame nuo ugnies, sudedame išbrinkintą želatiną ir išmaišome. Po to užpilame ant šokolado. Gerai išmaišome.

Surenkame ir puošiame tortą

Biskvitą perpjauname į tris dalis. Vieną dalį padarome tokio paties skersmens kaip ir rožių drebučių. Vieną sluoksnį sutrupiname ir vieną sluoksnį aptepame lazdynų riešutų mase.

Į torto formą įpilame apie trečdalį muso, dedame mažesnį biskvitą per centrą, vėl įpilame dalį muso ir uždedame rožių drebučių sluoksnį, vėl supilame likusį musą ir uždedame biskvitą užteptu riešutu sluoksniu į apačią. Užšaldome.

Užpilame glazūrą ir papuošiame biskvito trupiniais, rožėmis ir iš ryžių popieriaus padarytais papuošimais.

Tortų turnyro nugalėtoją šiais metais rinks soc. tinklo „Facebook“ dalyviai – jie savo balsą už labiausiai patikusį tortą ir jo autorių gali atiduoti iki šio savaitgalio „Tortų turnyro“ paskyroje.

Dalyvius taip pat vertins profesionali komisija, kurio nariais sutiko tapti pirmojo Tortų turnyro nugalėtojas Andrius Zubernis, nuostabius desertus kurianti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja, tinklaraštininkė Liucina Rimgailė, maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, konditerinės studijos „Baker street“ Vilniuje šeimininkė Elżbieta Monkiewicz, desertų studijos „Baker street“ įkūrėja Klaipėdoje ir Vilniuje, 2016 m. kulinarinės olimpiados „IKA/Culinary Olympics“ komandos-nugalėtojos narė Valerija Livanova bei šventės „100 tortų Lietuvai“ ir Tortų turnyro iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.

Pirmos vietos laimėtojui atiteks galingas, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę, trintuvas „Bosch VitaBoost“.

Prizas laukia ir vieno iš šį savaitgalį tortus Druskininkuose ragausiančių miesto gyventojų ar svečių.

Specialiai gimtadieniui tortus keps prancūziška kepyklėlė „Boulangerie“, kavinė „Laurea“, į geriausių ne tik Druskininkuose, bet ir visoje Lietuvoje restoranų sąrašus ne kartą įtraukti „Velvetti“ ir „Toli toli“, vos prieš mėnesį duris atvėręs restoranas „Tomoko“, pirmasis naminius mėsainius Druskininkuose pasiūlęs restoranas „The House“, midijomis garsėjanti kavinė-restoranas „Bagira“, viešbučio „De Lita“ ir sanatorijos „Upa“ restoranai, „Eglės sanatorijoje“ veikiantis „Žalias sodas“ bei „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ restoranas.

Visos šio vietos sužymėtos ir lengvai randamos, vadovaujantis virtualiu gimtadienio žemėlapiu https://druskininkai.lt/tortu-turnyras-2021/.

Šiose vietose šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime.

Įkėlę torto nuotrauką į soc. tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.