Tortas „Smaragdinis“ nustebins nuostabia spalva ir netikėtu skoniu

Vienas gimtadienis ir daug tortų – taip miesto šventę jau trečius metus pasitinka Druskininkų kurortas.

Tortas „Smaragdinis“.<br>lrytas.lt montažas.
Tortas „Smaragdinis“.<br>lrytas.lt montažas.
Tortas „Smaragdinis“.
Tortas „Smaragdinis“.
Tortas „Smaragdinis“.
Tortas „Smaragdinis“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 3:11 PM, atnaujinta Jun 18, 2021, 3:11 PM

227-ajam miesto gimtadieniui šį savaitgalį tortus keps kurorte veikiančios kavinės, kepyklėlės, restoranai.

Tai jau padarė tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė prieš du metus kurorte startavęs Tortų turnyras.

Viena paskelbto konkurso dalyvių – Iryna Vozniuk, kuriai konditerija – mylimas hobis.

Druskininkų temą ji atskleidžia torto gamybai naudodama špinatus, kurie tiek sukuria žalią, miestui būdingų miškų, spalvą, tiek, kaip ir kurortas, yra sveikatos bei energijos šaltinis.

Tortas „Smaragdinis“

1500 g svorio, 21 cm skermens ir 9 m aukščio tortui pagaminti reikės:

Biskvitui reikės:

  • 4 vnt. kiaušinių
  • 120 g cukraus
  • 150 g miltų
  • 150 g špinatų lapų
  • 15 g aliejaus
  • 15 g citrinos sulčių
  • 7 g kepimo miltelių

Kremui reikės:

  • 500 ml grietinėlės
  • 300 g maskarponės sūrio
  • 150 g cukraus
  • 20 g želatinos
  • 100 ml vandens
  • Juodųjų serbentų sluoksniui:
  • 100 g juodųjų serbentų sulčių
  • 100 g vandens
  • 20 g cukraus
  • 20 g želatinos
  • 100 g vandens želatinai

Kepame biskvitą:

Nuplauname špinatų lapus ir sumaišome su maišytuvu į vientisą masę, kartu su aliejumi ir citrinų sultimis. Kiaušinius plakame su cukrumi, kol masė padidės penkis kartus. Į išplaktą kiaušinių masę įpilame špinatų masę, miltų, kepimo miltelių ir viską lengvai permaišome. Biskvitą formuojame ant kepimo popieriaus, kepame 180°C orkaitėje 40 min.

Paruošiame kremą:

Želatiną išmaišome vandenyje ir paliekame, kad išbrinktų. Grietinėlę išplakame su cukrumi ir maskarponės sūriu iki tirštų putų, tačiau neperplakame, nes tada grietinėlė gali sukristi. Išbrinkintą želatiną ištirpiname, perkošiame, ataušiname iki kambario temperatūros. Toliau įmaišome želatiną į grietinėlės masę.

Gaminame juodųjų serbentų sluoksnį:

Želatiną išmaišome vandenyje ir paliekame, kad išbrinktų. Į dubenį supilame sultis, vandenį, cukrų ir išbrinkusią želatiną. Viską kaitiname ant mažos ugnies, kol visiškai ištirps. Į formą įpilame sultis. Dedame į šaldymo kamerą, kol sustings.

Suformuojame tortą:

Pradedantį stingti kremą dar kartą permaišome ir juo pertepame paruoštą pusgaminį.

Suformuojame tortą, naudojant formos žiedą. Ant biskvito supilame pusę kremo, sudedame juodųjų serbentų sluoksnį, po to – kitą kremo pusę ir biskvitą. Dedame į šaldytuvą ir laikome visą naktį. Papuošiame ištirpintu šokoladu ir šviežiomis uogomis.

Tortų turnyro nugalėtoją šiais metais rinks soc. tinklo „Facebook“ dalyviai – jie savo balsą už labiausiai patikusį tortą ir jo autorių gali atiduoti iki šio savaitgalio „Tortų turnyro“ paskyroje.

Dalyvius taip pat vertins profesionali komisija, kurio nariais sutiko tapti pirmojo Tortų turnyro nugalėtojas Andrius Zubernis, nuostabius desertus kurianti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja, tinklaraštininkė Liucina Rimgailė, maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, konditerinės studijos „Baker street“ Vilniuje šeimininkė Elżbieta Monkiewicz, desertų studijos „Baker street“ įkūrėja Klaipėdoje ir Vilniuje, 2016 m. kulinarinės olimpiados „IKA/Culinary Olympics“ komandos-nugalėtojos narė Valerija Livanova bei šventės „100 tortų Lietuvai“ ir Tortų turnyro iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.

Pirmos vietos laimėtojui atiteks galingas, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę, trintuvas „Bosch VitaBoost“.

Prizas laukia ir vieno iš šį savaitgalį tortus Druskininkuose ragausiančių miesto gyventojų ar svečių.

Specialiai gimtadieniui tortus keps prancūziška kepyklėlė „Boulangerie“, kavinė „Laurea“, į geriausių ne tik Druskininkuose, bet ir visoje Lietuvoje restoranų sąrašus ne kartą įtraukti „Velvetti“ ir „Toli toli“, vos prieš mėnesį duris atvėręs restoranas „Tomoko“, pirmasis naminius mėsainius Druskininkuose pasiūlęs restoranas „The House“, midijomis garsėjanti kavinė-restoranas „Bagira“, viešbučio „De Lita“ ir sanatorijos „Upa“ restoranai, „Eglės sanatorijoje“ veikiantis „Žalias sodas“ bei „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ restoranas.

Visos šio vietos sužymėtos ir lengvai randamos, vadovaujantis virtualiu gimtadienio žemėlapiu https://druskininkai.lt/tortu-turnyras-2021/.

Šiose vietose šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime.

Įkėlę torto nuotrauką į soc. tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.