Pomidorų ir baklažanų salotos – tikras vasaros hitas

Karšta... Norisi tik gaivaus ir vėsaus maisto, o tokios salotos, kurios puikiausiai laikosi šaldytuve, yra tikras vasaros hitas.

Pomidorų ir baklažanų salotos su žalumynais.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Pomidorų ir baklažanų salotos su žalumynais.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jul 7, 2021, 10:25 AM, atnaujinta Jul 3, 2023, 1:21 PM

Pomidorų salotas dažniausiai maišome su svogūnais ir grietine, na, šio recepto iš lietuvio neatimsi. Tačiau grietinė ir vasariški orai – nekoks duetas. Tad siūlau pasigaminti kiek kitokių, pietų šalių virtuvę menančių salotų. O ir papasakosiu, kaip iškepti baklažanus, kad jie nebūtų permirkę aliejuje.

Smagiausia dalis yra ta, kad žalumynus kaskart galite naudoti vis kitokius ar tiesiog tuos, kuriuos labiausiai mėgstate. Klasikų klasika – kalendrų lapeliai, o man šiemet itin tinka geslvė, kurią auginau ir puoselėjau jau kelis metus, tačiau valgyti pradėjau tik šiemet. Tai puiki, grybų skonį menanti prieskoninė žolė be jokių pretenzijų auganti net gūdžiausiame daržo kamputyje.

O jei neturite daržų, turgavietėse ar parduotuvėse tikrai rasite platų prieskoninių žolelių pasirinkimą. Pomidorų ir baklažanų salotas puikiai papildys petražolės, krapai, dašiai, rozmarinai, raudonėliai, svogūnų laiškai ar laiškinio česnako stiebai.

Pomidorų rūšis neturi skirtumo, salotoms tiks tiek vyšniniai, tiek didieji ar juodieji, geltonieji, tik naudojant didžiuosius, derėtų išskobti sėklų minkštimą. Ruošiant didesnį kiekį salotų, minkštimo išsiima nemažai, jo niekad neišmetu, sudedu į patogią šaldymui dėžutę ir laikau šaldiklyje, sunaudoju virdama sriubas ar dėdama į troškinius.

Proporcijų kruopščiai laikytis nebūtina, jos labiau rekomendacinio tipo, svarbiausios sudedamosios dalys ir gamyba.

Vidutinio dydžio indui salotų paruošti reikės:

  • 1,5 kg pomidorų
  • 1 baklažano
  • 1 mėlynojo svogūno
  • saujos žalumynų
  • 4-5 šaukštų šalto spaudimo aliejaus (itin tinka moliūgų, sezamų)
  • 1 šaukšto obuolių acto (galima keisti citrinų sultimis)
  • 1 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
  • druskos, aliejaus kepimui

Baklažaną supjaustau kubeliais, įkaitinu keptuvę ir, sudėjusi kubelius, intensyviai maišau. Kepu, kol baklažanas apskrunda ir tik tuomet pilu šlakelį aliejaus, vėl maišau, kol aliejus susigeria, išjungiu ugnį ir palieku atvėsti.

Tuo metu supjaustau pomidorus, vyšninius tiesiog per pusę, o išskobtus didžiuosius norimo dydžio kubeliais. Svogūną nulupu ir smulkiai supjaustau. Žoleles žirklėmis sukarpau plonomis juostelėmis.

Atvėsusius baklažanus, žoleles ir pomidorus sudedu į gilesnį indą, puodelyje suplaku aliejų, actą ir garstyčias, mišinį supilu ant daržovių, pasūdau ir lengvai sumaišau.

Indą bent kelioms valandoms dedu į šaldytuvą. Salotas visą laiką laikau šaltai, tai gero skonio garantas.

Valgome tiesiog vienas ar kaip mėsos, žuvies garnyrą.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.