Šie kvadratėliai – tai tarpinis variantas tarp pyrago ir sausainių. Dėl to pavadinau tiesiog kvadratėliais (nors pjaustyti galite kaip tik patinka).
Minkšti sausainių kvadratėliai su šokoladu (10 porcijų)
Reikės (matavimui naudojama 240 ml stiklinė):
- 250 g (1 1/2 stiklinės) juodojo šokolado gabalėlių
- 300 g (2 stiklinių + 2 valg. š.) miltų
- 170 g sviesto
- 140 g (2/3 stiklinės) smulkaus rudojo cukraus
- 70 g (1/3 stiklinės) baltojo cukraus
- 1 kiaušinio
- 1 kiaušinio trynio
- 2 arb. š. vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto
- 1/3 arb. š. druskos
- 0,5 arb. š. valgomosios sodos
Kaip gaminti
Sviestą išlydome, paliekame atvėsti.
Įkaitiname orkaitę iki 165 C.
Dideliame dubenyje gerai sumaišome sviestą su druska ir soda. Supilame rudąjį cukrų, baltąjį cukrų ir išmaišome.
Įmušame kiaušinį, kiaušinio trynį, sudedame vanilinį cukrų ir vėl išmaišome.
Į tešlą suberiame miltus ir lengvai išmaišome mentele. Kai dar matysis šiek tiek neįmaišytų miltų, tada suberiame šokolado gabalėlius (saujelę pasiliekame) ir lengvai išmaišome. Nepermaišykite tešlos, užtenka, kad visi ingredientai susijungtų.
Kepimo indą išklojame folija. Nepamirškite palikti šiek tiek folijos ir ant kraštų, kad būtų lengva išimti pyragą iš kepimo formos. Aš naudojau 23×33 cm dydžio stiklinę kepimo formą. Foliją lengvai patepame sviestu.
Tešlą sudedame į kepimo indą, išlyginame paviršių, prispaudžiame, apibarstome likusiais šokolado gabalėliais ir kepame įkaitintoje orkaitėje 26–28 minutes.
Pyragas iškepęs, kai krašteliai lengvai parunda ir atšoka nuo kepimo formos sienelių. Iškepto pyrago viršus bus dar minkštas, bet ilgiau kepti nereikia.
Pyragą paliekame atvėsti 10 minučių kambario temperatūroje kepimo formoje, po to išimame iš kepimo formos ir paliekame vėsti ant orkaitės grotelių. Kai pyragas atšąla, supjaustome ir patiekiame.