Lengvai pagaminamas naminis majonezas taps tikru virtuvės atradimu Receptas

Kur didžiosios metų šventės, ten ir mišrainės, o kur pastarosios – ten ir majonezas. Būtent šis padažas gardina tiek daržovių, tiek mėsos ar kiaušinių patiekalus ir jiems suteikia ypatingo, tradiciško skonio. Tiesa, įgudę namų šeimininkai žino, kad turint laiko ir tinkamų produktų, galima naudoti ne tik pirktinį, o ir naminį majonezą. Tačiau ką verta žinoti, kad eksperimentai virtuvėje, maišant šį kiaušinių šedevrą, nevirstų patiekalus apkartinančia klaida?

Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Naminis majonezas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 25, 2021, 1:12 PM, atnaujinta Dec 28, 2022, 1:00 PM

Naminis majonezas pasiduoda skonių variacijai

Nors skeptikai majonezą dažnai demonizuoja ir įnirtingai siūlo šį padažą maišyti su sveikesnėmis alternatyvomis, pavyzdžiui natūraliu jogurtu ar liesa grietine, skaniam maistui neabejingi gurmanai patikins – galima visko tik su saiku. Ypač, kai renkantis produktus dėmesys krypsta ne tik į kainą, bet ir sudėtį. Vis dėlto, tiems, kurie nori pačio saugiausio ir savo skonį atitinkančio pagardo, majonezą bent kartą gyvenime rekomenduojama pamėginti pasigaminti patiems.

Kulinarai neleis sumeluoti, jog gaminant majonezą namuose, labai svarbu keletas taisyklių: naudoti
pasterizuotus, šviežius kiaušinius, rinktis kokybišką rapsų ar saulėgrąžų aliejų, padažo gamybos metu intensyviai darbuotis plaktuvu ar rankine šluotele, gaminamos konsistencijos nekaitinti, o pagaminus laikyti tik šaldytuve ir suvartoti per 3-5 dienas.

Kuo naminis majonezas traukia mėgstančius eksperimentuoti? O gi tuo, jog jį išsukus galima „sužaisti“ skirtingais skoniais: dalį gardinti šviežiomis petražolėmis, krapais ar svogūnų laiškais, kitai daliai – išspausti skiltelę česnako arba panaudoti kitus mėgstamus prieskonius bei žoleles.

Vis aukštesni kokybės reikalavimai

Kaip pasakoja „Obelių majonezo“ kokybės vadovė Viktorija Gurskaitė, bene didžiausia skanaus ir subalansuoto skonio majonezo paslaptis – kokybiški ingredientai. Paskui, žinoma, seka ir technologinė pusė – pavyzdžiui, gamybinių kombainų dėka majonezui suteikiama vienalytė, glotni ir iki tobulybės išsukta konsistencija.  

„Kadangi pagrindinės majonezo sudedamosios dalys yra aliejus ir kiaušiniai, šie produktai turi būti nepriekaištingos kokybės. Ilgametė patirtis ir kulinarų atsidavimas mūsų gaminamiems majonezams dovanoja išskirtinį skonį, tačiau keliami itin aukšti kokybiniai reikalavimai. Pavyzdžiui, renkamės laisvai laikomų vištų kiaušinius, pasižyminčius aukštesne maistine verte, taip pat naudojamas mūsų įmonės rapsų aliejus, turtingas savo sudėtimi“, – pasakoja V.Gurskaitė, pridėdama, jog iš visų augalinių aliejų rapsų aliejus turi mažiausiai sočiųjų riebalų rūgščių ir daugiausiai Omega 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, o taip pat yra natūralus vitaminų A, E, D šaltinis.

Dar kokybės vadovė V.Gurskaitė atskleidžia, jog kuriant profesionalias receptūras, priešingai nei eksperimentuojant namuose, paprasčiau išlaikyti skonio ir sveikatai palankių medžiagų balansą, nes tiksliai ir moksliškai apskaičiuojami tam tikrų produktų kiekiai.

Pavyzdžiui, neseniai, remiantis gydytojų išvadomis, jog tautiečiams itin trūksta saulėtojo vitamino D, pastarasis buvo integruotas į majonezus. Be to, viename majoneze visiškai atsisakyta krakmolo. Šis ingredientas majonezo gamyboje yra naudojamas, siekiant sutraukti vandenį, pagerinti konsistenciją, tačiau maistine verte nėra naudingas.

„Namuose gamintus majonezus skaniname druska, pipirais, kitais prieskoniais, o profesionali kulinarija, bendradarbiaujant su kitais ekspertais, leidžia kurti kiek įdomesnius ir reikšmingesnius skonius“, – pastebi V.Gurskaitė.

Nors originalaus „Obelių“ majonezo receptūros ji neišduoda, namuose siūlo išmėginti „Obelių“ technologų siūlomą pagardą, kuris praturtins kitų patiekalų skonį ir taps tikru kulinariniu atradimu.

Naminis majonezas

Reikės:

  • 450 g rapsų aliejaus
  • 150 g alyvuogių aliejaus
  • 4 kiaušinių trynių
  • 10 g aštrių garstyčių
  • 50 g grūdėtų garstyčių
  • 15 g obuolių arba baltojo vyno acto
  • žiupsnelio druskos
  • 6 valg. šaukštų kambario temperatūros vandens.

Gaminimas

Kiaušinius išplakti su aštriomis ir grūdėtomis garstyčiomis. Plakant iš lėto pilti aliejų. Supylus visą aliejų, sudėti likusius ingredientus ir dar kartą viską perplakti. Pagamintą majonezą rekomenduojama bent 1 valandą palaikyti šaldytuve. Prieš vartojimą galima gardinti žolelėmis  ir kitais priedais pagal kiekvieno skonį.

Skanių švenčių!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.