Du gardūs ir lengvi kopūstų patiekalai: kalorijų mažai, o nauda – neišmatuojama

Iš kopūsto verdame sriubas, ruošiame salotas, balandėlius ir kitus skanius patiekalus. Ši daržovė yra tikra dovana mūsų vidutinio klimato kraštams, kadangi ją laikyti sandėliuose galima beveik visus metus. 

 Kopūstų troškinys.
 Kopūstų troškinys.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-20 12:42, atnaujinta 2023-04-16 17:07

Ar žinojote, kad ši daržovė yra labai naudinga mūsų sveikatai?

„Nors kopūstas yra nekaloringa daržovė, joje gausu naudingų medžiagų, kurios kaupiasi būtent kopūsto lapuose. Pavyzdžiui, vitamino C jame yra daugiau nei apelsinuose. O ar esate girdėję apie vitaminą U? Jis taip pat randamas šioje daržovėje. Šis vitaminas gerina žarnyno veiklą. Ne veltui sunegalavus skrandžiui, mamos virdavo kopūstų sriubą. 

Daržovėje taip yra ir kitų naudingų medžiagų, pavyzdžiui, jodo, kuris naudingas smegenų veiklai bei nervų sistemai“, – pasakoja bendrovės „Augma“ pardavimų vadovas Jonas Giedraitis. 

Įmonės atstovas priduria, kad vartotojai domisi ne tik įprastais baltagūžiais kopūstais: raudonųjų, mėlynųjų, ropinių, žiedinių, lapinių, Briuselio, savojinių kopūstų pagal sezoną visada reikia turėti asortimente. 

Ir ne veltui – kiekvienas šis kopūstas pasižymi savitu skoniu, iš jų galima gaminti įvairiausius  ir įmantriausius patiekalus.

Du lengvi receptai su kopūstais

Citrininis česnakinis garnyras 

Reikės:

  • 1 kg kopūsto (smulkinto)
  • 1,5 arb. šaukštelio alyvuogių aliejaus
  • 1 arb. šaukštelio smulkinto česnako
  • žiupsnelio aitriųjų paprikų
  • druskos (pagal skonį)
  • pusės citrinos

Kaip gaminti 

1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinės-stiprios ugnies. Sudėkite kopūstą, česnaką, aitriąsias paprikas ir druską. Iš pradžių gali atrodyti, kad kopūstų keptuvėje per daug, bet jiems kepant, jie sukris.

2. Kepkite vis pamaišydami apie 10-15 min. arba kol kopūstai švelniai paruduos ir suminkštės.

3. Išspauskite citrinų sultis. Pagal skonį derinkite rūgštumą, aitrumą ir sūrumą. Tiekite su bulvėmis, mėsa, žuvimi. Skanaus!

Kopūstų užkandis su šonine 

Reikės:

  • 5–6 storesnių šoninės juostelių (supjaustytų smulkiais gabalėliais)
  • 40 g smulkinto svogūno
  • pusės baltagūžio kopūsto (smulkinto)
  • 1 arb. šaukštelio rudojo cukraus
  • druskos (pagal skonį)
  • pipirų (pagal skonį)
  • ¼ arb. šaukštelio rūkytos paprikos

Kaip gaminti 

1. Šoninę kepkite nepridegančioje keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol ji taps traški. Išimkite šoninę iš keptuvės ir sudėkite į lėkštę. Neišpilkite riebalų iš keptuvės

2. Į tą pačią keptuvę sudėkite svogūną ir pakepinkite iki skaidrumo.

3. Sudėkite kopūstą, druską, pipirus, papriką ir viską išmaišykite. Kepkite apie 7 minutes arba kol kopūstai suminkštės.

4. Į keptuvę sudėkite šoninę, sumaišykite su kopūstais ir patiekite šiltą. Puikiai derės su šviežiomis bulvytėmis. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.