Agurkų ir ridikėlių salotos su varške: gaivu, gardu ir naudinga sveikatai

Gaivūs, lengvi, turintys maistingų savybių ir daugelio patiekalų, tarp jų ir gaivinančių šaltibarščių, žvaigždė – agurkai yra ir vienos sveikatai palankiausių, Viduržemio jūros regiono dietos dalis. Jų galima įsigyti ištisus metus, tačiau sultingiausių ir šviežiausių rasite šiltuoju metų laiku.

 Agurkų ir ridikėlių salotos.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Agurkų ir ridikėlių salotos.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 9:12 AM, atnaujinta May 22, 2023, 10:11 AM

Pasak balandį sveikatos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, pirkėjai itin vertina lokalumą, todėl prekybos centruose jau nuo kovo mėnesio gali rasti lietuviškų ilgavaisių ir trumpavaisių agurkų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad dėl mažo kaloringumo bei maistinių savybių agurkus verta įtraukti į savo kasdieninės mitybos racioną.

Agurkas – puikus skysčių šaltinis

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, įprasta manyti, kad agurkas – savyje daug vandens turinti daržovė, todėl dažnai jo nauda nepelnytai nuvertinama. „Tai, kad agurko sudėtyje yra didelis kiekis vandens – tiesiog puiki savybė, nes taip galima apsisaugoti nuo skysčių netekimo. Daliai žmonių, pavyzdžiui, vaikams, jeigu nenori gerti daug vandens, arba senyvo amžiaus žmonėms, kuriems sudėtingiau vartoti skysčius, agurkas gali būti nors ir dalinis, bet tikrai puikus skysčių šaltinis.“

Dėl maistinės vertės ir mažo kaloringumo gydytoja dietologė rekomenduoja agurkus įtraukti į kasdienės mitybos racioną. „Agurkuose yra vitaminų K ir C, šiek tiek mineralų: magnio, kalio, mangano, nėra riebalų ir nedaug angliavandenių, todėl jais mėgautis galima net kelis kartus per dieną“, – agurkų naudą atskleidžia E.Gavelienė.

„Agurkai yra ypač svarbi daržovė ir svorį kontroliuojantiems žmonėms, tad galėtų būti puiki priešpiečių ar pavakarių alternatyva. Agurkuose esančios skaidulos prailgina sotumo jausmą, todėl juos galima supjausyti šiaudeliais ir įsidėti į dėžutę užkandžiui. Renkantis kokybiškus agurkus verta atkreipti dėmesį, kad jie būtų vienodai žalios spalvos, be geltonų dėmių, iškilimų ar žievės defektų“, – pataria gydytoja.

Pirkėjai vertina lokalumą

Pasak „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, nors daržovių bei vaisių parduotuvėse galima rasti ištisus metus, pavasarį, šylant orams stebimas daržovių pardavimų pikas, o kai kurių produktų paklausa išauga net iki 3 kartų, lyginant su žiemos mėnesiais.

Specialistė pataria agurkus laikyti šaldytuve. „Parsinešę namo agurkus nuplaukite ir gerai išdžiovinkite. Padėkite juos į šilčiausią šaldytuvo vietą – stalčių – taip agurkų šviežumą išlaikysite iki savaitės. Mažai kas žino, bet agurkus rekomenduojama atskirti nuo kitų maisto produktų kvapų, nes jie linkę juos sugerti.“

„Rimi“ kviečia maitintis sveikiau ir dalijasi agurkų ir ridikėlių salotų receptu.

Agurkų ir ridikėlių salotos su varške

Patiekalui reikės:

  • 2 vnt. trumpavaisių agurkų
  • 7 vnt. ridikėlių
  • 4 vnt. svogūnų laiškų
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • 150 g grūdėtos varškės
  • 30 g ridikėlių daigų

Gaminimo eiga:

Agurkus ir ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūnų laiškus supjaustykite 5 mm ilgio gabaliukais.

Agurkus, ridikėlius, svogūnų laiškus sumeskite į dubenėlį ir išmaišykite. Paskaninkite druska ir pipirais. Ant viršaus užpilkite grūdėtos varškės ir papuoškite daigais.

1 patarimas. Vietoje grūdėtos varškės galite naudoti graikišką jogurtą ar tepamąjį varškės sūrį.

2 patarimas. Salotas galite gardinti saulėgrąžų daigais ar kalendromis, krapais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.