Trys lengvai paruošiami desertai, kuriais palepinti tėčius galės net virtuvės naujokai

Pirmąjį vasaros sekmadienį minima Tėvo diena – puiki proga pamaloninti mylimus šeimos vyrus dėmesiu, rūpesčiu ir trupučiu saldumynų. Saikingai vartojami desertai skatina laimės hormono gamybą, o kai jie su meile pagaminti artimųjų – sušildo širdį. 

 Vaflių pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Vaflių pyragas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2022, 10:14 AM

Maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti kelis receptus, kuriuos nesunkiai pagamins tiek virtuvėje įgudę, tiek ir pradedantieji. 

„Sunku įvaizduoti tiek visuotines šventes, tiek kiekvieno mūsų asmenines progas be saldžiųjų kepinių ar nekasdienių desertų“, – kalba Ernesta Dapkienė,  „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Pasak jos, pirmąjį birželio savaitgalį, kai minima Tėvo diena, žmonės dažniausiai renkasi Kuršėnų vyniotinį, antroje vietoje – tortas su maskarponės sūriu.

Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė, įsitikinusi, kad turint laiko, desertus smagu gaminti patiems – tai visada pradžiugina namiškius. Be to, vaikams pats gaminimo procesas gali būti įdomi pramoga.

„Tuo labiau, kad saldumynai gali būti ir paprasti, greitai paruošiami. Apstu nesudėtingų kepinių receptų arba desertų, kurie gaminami nekepant. Beje, kepant pyragus, biskvitus praverčia viena gudrybė – jeigu recepte nenurodoma kitaip, visus produktus patartina kiek anksčiau išimti iš šaldytuvo, kad jie būtų vienodos kambario temperatūros. Tuomet kepiniai bus puresni, geriau iškils“, – tikina B.Baratinskaitė,  kviesdama palepinti tėčius pačių pagamintais skanumynais.

Ir tėčiai prisimins vaikystę: sutirštintu pienu pertepti vafliai

Reikės: 

  • 7 vaflių lakštų, 
  • skardinės saldaus sutirštinti pieno, 
  • rūgštoko džemo arba uogienės – puikiai tinka serbentų, vyšnių. 

Tai vienas paprasčiausių desertų, kuris blankius produktus savaime kilsteli į aukštesnį lygį. Gamybos procesas įveikiamas net ir neturintiems jokių konditerinių įgūdžių. 

Išsirinkite indą lygiu dugnu, kuriame vafliai lengvai telpa – tai gali būti ir paprasčiausia kepimo popieriumi išklota skarda. Dėkite vaflio lakštą, šaukštu pilkite ant jo sutirštintą pieną ir išsklaidykite per visą vaflio paviršių. 

Ant viršaus dėkite kitą lakštą ir tepkite sutirštintą pieną. Uždėję trečią lakštą, ant jo tepkite džemą ar uogienę. Kitus du lakštus vėl pertepkite sutirštintu pienu, o trečią – uogiene. Uždėję paskutinį lakštą, užklokite jį kepimo popieriumi ir paslėgę dėkite bent valandai į šaldytuvą. Paslėgti šį desertą galima ant viršaus uždėjus pjaustymo lentelę, o ant jos – sunkesnį daiktą, ar indą. Po valandos traukite iš šaldytuvo, pjaustykite ir skanaukite. 

Šokoladinė palaima: pyragas su ispaninių šalavijų sėklomis

Reikės: 

  • 4 šaukštų ispaninių šalavijų sėklų, 
  • 200 g juodojo (arba specialaus konditerinio) šokolado – jį galima pakeisti puse stiklinės kakavos miltelių, 
  • 125 g sviesto (jis turi būti minkštas, tad iš šaldytuvo išimkite prieš porą valandų), 
  • 5 vidutinio dydžio kiaušinių, 
  • puodelio (maždaug 240 g) migdolų miltų, 
  • 240 g cukraus, 
  • žiupsnelio druskos, 
  • šaukštelio sodos. 

Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir penkiolikai minučių užmerkite ispaninių šalavijų sėklas – užpilkite jas puodeliu vandens ir nuolat pamaišykite, kad nesukibtų į gumulėlius. Jeigu naudojate šokoladą, ištirpinkite jį ir leiskite pravėsti. Į indą įmuškite kiaušinius, dėkite cukrų, migdolų miltus, sviestą ir sodą, viską išmaišykite ir toliau maišydami pilkite ištirpintą šokoladą. Jeigu naudojate kakavos miltelius, tiesiog pilkite juos į indą su kitais produktais. Maišykite maždaug minutę, kol masė taps vientisa, be gumuliukų, tuomet pilkite išbrinkusias ispaninių šalavijų sėklas ir darkart gerai išmaišykite. 

Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, pilkite masę ir kepkite apie 35-40 min. Iškepus leiskite pyragui atvėsti 5-10 minučių, tuomet išimkite iš kepimo indo ir dalinkite namiškiams.

Gabalėlis švelnumo: purus keksas su varške 

Reikės: 

  • 300 g varškės, 
  • 150 g sviesto (turi būti minkštas, tad jį iš šaldytuvo ištraukite kiek anksčiau), 
  • stiklinės kvietinių miltų, 
  • pusantros stiklinės cukraus, 
  • 3 kiaušinių, 
  • pakelio kepimo miltelių, 
  • 10 ml aliejaus, 
  • pusės šaukštelio vanilės ekstrakto.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sviestą išsukite su cukrumi iki purios vienalytės masės, į kurią įmaišykite varškę. Viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos kreminės tekstūros. 

Tuomet įmuškite kiaušinius ir berkite kepimo miltelius, įdėkite vanilės ekstraktą ir vėl išplakite. Maišydami berkite per sietelį išsijotus miltus. Masę pilkite į kepimo indą, išteptą aliejumi arba išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 35-40 minučių. 

Kai tik kepinys švelniai parus, paimkite medinį krapštuką ir įsmeikite – keksas bus iškepęs, jeigu ištraukus krapštuką jis liks sausas, neapkibęs tešla. 
 
Leiskite keksui šiek tiek atvėsti ir patiekite su ledais bei šviežio derliaus braškėmis ar šilauogėmis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.