Trisluoksnis aviečių desertas vien iš augalinių produktų

„Ne tik gabalėlis torto“ – toks jausmas apima paragavus šio trisluoksnio aviečių deserto, kuriame trys skirtingi pojūčiai, „sūrio“ tekstūros lengvumas, riešutų traškumas ir vasaros uogų rūgštumas susipina į vientisą malonumo akimirką.

 Trisluoksnis aviečių desertas.<br> „Kitchen (hi)stories“.
 Trisluoksnis aviečių desertas.<br> „Kitchen (hi)stories“.
 Trisluoksnis aviečių desertas.<br> „Kitchen (hi)stories“.
 Trisluoksnis aviečių desertas.<br> „Kitchen (hi)stories“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 12:08 PM, atnaujinta Jul 29, 2022, 3:37 PM

Pirmajam sluoksniui reikės:

  • 1/2 puodelio graikinių riešutų
  • 8 datulių
  • 1 valgomojo šaukšto kokosų aliejaus
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • 1/2 a. š. jūros druskos

Antrajam ir trečiajam sluoksniui reikės:

  • 1 1/4 puodelio (~250 g) anakardžių riešutų
  • 3 valg. š. klevų sirupo (arba kito skysto saldiklio)
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus
  • 3/4 skardinės kokosų pieno (palaikyti šaldytuve bent porą valandų) 
  • 3 šaukštų kokosų grietinėlės
  • 1 valgomojo šaukšto vanilės 
  • 1 puodelio aviečių (geriausiai tinka šaldytos)

Papildomai pagal skonį reikės (nebūtina):

  • 1/2 šaukštelio rožių vandens
  • 1/2 šaukštelio migdolų ekstrakto

Kaip gaminti

Anakardžių riešutus ir datules (atskirai) pamirkykite per naktį. Vandens nuo datulių neišpilkite.

Į virtuvinį kombainą sudėkite migdolus ir graikinius riešutus bei lengvai sutrinkite, kol jie suskils į mažus gabalėlius, bet neleiskite jiems virsti miltais. Norime, kad šiame pyrage jaustųsi traškumas.

Į virtuvinį kombainą sudėkite išmirkytas datules (nepamirškite išimti kauliukų), įpilkite 1 valg. š. kokosų aliejaus ir sutrinkite. Kas kiek laiko išjunkite trintuvą ir įpilkite porą šaukštelių vandens, likusio po datulių mirkymo.

Į tą patį virtuvės kombainą su datulėmis sudėkite prieš tai sutrintus riešutus, jūros druską ir cinamoną, migdolų ekstraktą (jei norite); maišykite, kol masė gražiai sulips.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba, jei turite formą su nuimamu dugnu, gerai ištepkite kokosų aliejumi. Išimkite iš kombaino riešutų sluoksnį ir tvirtai įspauskite jį į kepimo skardą. Kuo stipriau suspausite, tuo geriau. Padėkite į šaldytuvą, kol gaminsite kitus sluoksnius.

Į virtuvinį kombainą sudėkite nusausintus anakardžių riešutus, klevų sirupą ir kokosų aliejų ir sutrinkite iki tol kol masė primins švelnų it kokoso kremo tekstūrą. Įdėkite 3 valgomuosius šaukštus viršutinio kreminio sluoksnio iš šaltos kokosų pieno skardinės, sumaišykite. Sudėkite kokosų pieną ir vanilę ir gerai išmaišykite, kol tekstūra taps tikrai šilkinė ir primins sūrio pyrago tekstūrą.

Pusę „sūrio“ mišinio sudėkite į dubenį ir dėkite į šaldytuvą bent 15 min. Tai bus jūsų vanilinis sluoksnis.

Į virtuvinį kombainą su likusiu „sūrio“ kremu sudėkite šaldytas avietes ir sumaišykite. Jei norite, galite įpilti šlakelį rožių vandens. Masę padėkite į šaldytuvą.

Išimkite iš šaldytuvo kepimo skardą su pirmuoju sluoksniu, jis jau turėtų būti sukietėjęs. Ant jo supilkite vanilinį sluoksnį. Gali prireikti naudoti mentelę, kad sluoksnis būtų labai lygus. Įdėkite pyragą vienai valandai į šaldiklį. 

Dar kartą išimkite beveik paruoštą tortą iš šaldiklio ir ant viršaus supilkite aviečių sluoksnį, išlyginkite jį mentele. Įkiškite tortą į šaldiklį mažiausiai 4 valandoms. 

Galiausiai išimkite jį iš šaldiklio (palikite 20 min. pastovėti, kad būtų lengviau išimti ir supjaustyti gabalėliais). Papuoškite ir dekoruokite kaip norite!

Pjaustant naudokite labai aštrų peilį, taip pat galite sušildyti jį karštu vandeniu, kad būtų lengviau pjaustyti.

Skanaus!

Už receptą dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir Laurai Stankevičiūtei iš „Kitchen (hi)stories“

 „Gyvi Gali“ skatina dažniau rinktis augalinį maistą ir bent vieną dieną per savaitę atsisakyti mėsos, taip prisidedant prie savo sveikatos, planetos ir gyvūnų gerovės. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.