Metas raugti kopūstus: išbandykite ir netradicinius receptus – su moliūgais ar imbierais

Šviežių kopūstų derlius jau pasiekė parduotuvių lentynas. Kopūstas – universali daržovė, kuria galima praturtinti sriubas, troškinius, salotas, gaminti tradicinius balandėlius. O atšalus orui kopūstus populiaru rauginti.  

Rauginti kopūstai.<br> 123rf nuotr.
Rauginti kopūstai.<br> 123rf nuotr.
Rauginti kopūstai.<br>D.Umbraso nuotr.
Rauginti kopūstai.<br>D.Umbraso nuotr.
Rauginti kopūstai.<br> 123rf nuotr.
Rauginti kopūstai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 5, 2022, 5:24 PM, atnaujinta Oct 3, 2023, 9:58 AM

„Rudens sezonas kaip visada lepina šviežių daržovių asortimentu. Šią savaitę parduotuvių lentynas jau pasiekė ir šviežių kopūstų derlius, kurie atvyko iš saulėtosios Makedonijos. Ir nors kopūstai – visais metų laikais populiari daržovė, pastebime, kad didelio dėmesio jie sulaukia vėsiuoju sezonu, kuomet prasideda raugintų kopūstų sezonas“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pradėti raugti Kinijoje

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad kopūstai rauginami buvo jau senų senovėje. Istoriniai šaltiniai skelbia, kad šis kopūstų paruošimo būdas buvo naudojamas jau prieš 2000 metų, Kinijoje. 

„Pirmieji kopūstus užraugė darbininkai, statę Didžiąją kinų sieną. Jie susmulkintus kopūstus užraugė vyne tam, kad ne sezono metu turėtų maisto atsargų. Vėliau šis kopūstų ruošimo būdas paplito ir kituose kraštuose, ypač Vokietijoje, Rytų Europoje“, – pasakoja J.Sabaitienė. 

Pasak jos, rauginimas – vienas sveikiausių kopūstų paruošimo būdų. Mat kopūstams fermentuojantis, gaminami natūralūs probiotikai arba gyvosios bakterijos. Raugintuose kopūstuose randama gausybė maistinių skaidulų, juose taip pat yra ir daug vitamino C ir K, kalio, kalcio ir fosforo. 

Raugintų kopūstų vartojimas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir gerina virškinimą ir netgi nuotaiką. Į racioną svarbu įtraukti ne tik raugintus kopūstus, bet ir jų sultis, kurios taip pat pasižymi didele nauda sveikatai. 

Gardinkite spanguolėmis, obuoliais, moliūgais

J.Sabaitienė pasakoja, kad tradiciniam kopūstų rauginimui užtenka tik kelių pagrindinių ingredientų – kopūstų, morkų ir druskos. 

„Nuimkite kopūstų viršutinius lapus, išpjaukite šerdį. Kopūstus plonai supjaustykite, o morkas sutarkuokite tarka. Viską sumaišykite su druska. Kopūstus  šiek tiek patraiškykite, suspauskite ir leiskite pastovėti, kad iš jų išsiskirtų sultys. Geriausia ant užraugtų kopūstų uždėti medinę lentelę, o ant jos sunkesnį daiktą, pavyzdžiui, akmenį. Šitaip paruoštus kopūstus kelias dienas reikėtų palaikyti kambario temperatūroje, kad pradėtų fermentuotis. Vėliau – perkelti į vėsesnę patalpą“, – dalijasi patarimais žinovė. 

Jeigu norite dar ypatingesnio kopūstų skonio – juos pagardinti galite šviežiomis spanguolėmis, kurių šiuo metų laiku – apstu, o taip ir kmynais, smulkiai pjaustytais burokėliais, obuoliais, moliūgais, netgi ananasais. 

Įvairiausi prieskoniai – taip pat puikus būdas praturtinti raugintų kopūstų skonį. Prie jų puikiai dera cinamonas, ciberžolė, tarkuotas imbieras, netgi tarkuota citrinos ar žaliosios citrinos žievelė. 

J.Sabaitienė dalijasi ir dar trimis nepaprastu skoniu išsiskiriančiais kopūstų rauginimo receptais. 

Rauginti kopūstai su moliūgais ir spanguolėmis

Reikės:

  • 2 vidutinio dydžio šviežių kopūstų galvų
  • 1 valgomojo šaukšto druskos
  • 1 puodelio spanguolių
  • 0,5 puodelio moliūgo
  • 1 vnt.  imbiero šaknies
  • 1 vnt. ciberžolės šaknies
  • 1 valgomojo šaukšto nesmulkintų garstyčių sėklų
  • 1 valgomojo šaukšto kvapiųjų pipirų
  • 0,5 valgomojo šaukšto juodųjų pipirų žirnelių
  • 1 valgomojo šaukšto nesmulkintų kalendrų sėklų

Gaminimas

Pašalinkite kopūstų šerdis ir išorinius lapus. Kopūstą smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su druska. Kopūstus sutraiškykite ir suspauskite, kol dubens dugne ims kauptis sultys. Sudėkite likusius ingredientus. 

Supjaustykite moliūgą, sutarkuokite imbiero ir ciberžolės šaknis, įberkite spanguolių ir prieskonių. Viską gerai išmaišykite. Kopūstus į stiklainius dėkite neskubėdami. Sudėję ketvirtadalį kopūstų, juos suspauskite šaukštu, kad neliktų oro tarpų. Tada pakartokite, kol kopūstais užpildysite visą stiklainį. Ant viršaus uždėkite nedidelį svarelį, kad kopūstai liktų sūryme. Uždarykite dangteliu ir kelias dienas palaikykite kambario temperatūroje, o vėliau – vėsioje patalpoje.  

Rauginti kopūstai su ananasais ir ciberžolėmis

Reikės:

  • 2 vidutinio dydžio šviežių kopūstų galvų
  • 1 ananaso
  • 1 vnt. imbiero šaknies
  • 1 vnt. ciberžolės šaknies
  • 2 valgomųjų šaukštų druskos

Gaminame

Pašalinkite kopūstų šerdis. Kopūstus supjaustykite ir suberkite į didelį dubenį su druska. Masę suspauskite, kad išsiskirtų sultys. Nulupkite ir sutarkuokite imbierą. Sudėkite į kopūstus. Nulupkite ananasą, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į kopūstų mišinį. Sutarkuokite ciberžolę ir viską gerai išmaišykite. 

Gautą masę sudėkite į švarius stiklainius. Sudėję ketvirtadalį kopūstų, juos suspauskite šaukštu, kad neliktų oro tarpų. Tada pakartokite, kol kopūstais užpildysite visą stiklainį. Ant viršaus uždėkite nedidelį svarelį, kad kopūstai liktų sūryme. Uždarykite dangteliu ir kelias dienas palaikykite kambario temperatūroje, o vėliau – vėsioje patalpoje.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.