Viena geros kavos paslapčių – paprastas triukas su vandeniu

2015 m. vasario 5 d. 07:34
Vilius (kavosdraugas.lt)
Ankstyvas savaitgalio rytas, nuotaika tiesiog nuostabi, viskas ko trūksta – puodelis geros kavos. Įpilate pupeles į kavos aparatą, palaukiate kelias minutes, namai pakvimpa paruoštu gėrimu, kuriuo jau tuoj galėsite mėgautis ir… kas čia?
Daugiau nuotraukų (1)
Bjaurus pirmasis gurkšnis. Ir antrasis. Trečiojo jau net nebenorite bandyti, ir kava keliauja tiesiai į kriauklę.
Kas nutiko?! Gėrimas, kuriuo taip mėgavotės, kuris praskaidrindavo rytą – dabar labiau primena kavos skonio vandenį. Blogiau – vandenį, kuriuo buvo praskalautas išgertos kavos puodelis. Tai buvo bet kas, bet tik ne Jūsų mylima kava.
Yra manančių, jog kavai paruošti užtenka kavos iš pakuotės, vandens iš krano ir kavos aparato. To užtenka kavai, bet ar to užtenka JŪSŲ kavai? Yra didelis skirtumas tarp kavos ir tinkamai paruoštos kavos. Jeigu norite mėgautis tikra kava, reikės truputėlį daugiau nei „tiesiog vanduo ir pupelės“.
Pradėkime nuo vandens, kurį naudojate gėrimui paruošti
Jeigu vandens neperkate iš parduotuvės, labai rekomenduočiau pirma vandenį užšaldyti kameroje, tada atšildyti ir tik tuomet naudoti kavai ruošti. Būkime atviri – vanduo, ateinantis iki mūsų butų ar namų nėra pats skaniausias.
Jame yra priemaišų (pvz. – dezinfekcinių priemonių), be to, mūsų lietuviškas vanduo yra nepaprastai „kietas“ (daug geležies). Ne visi vandens filtrai pašalina šias vandens savybes. Vandentiekiu keliaujantis vanduo įgauna ne patį geriausią skonį. Visa tai keičia ir mūsų ruošiamos kavos skonį. Ne į gerą pusę.
Ką aš noriu pasakyti – vanduo yra pati pradžia norint paruošti skanią kavą. Juo pasirūpinti atrodo lengviausia, tačiau rodos, žmonės mažiausiai laiko skiria tam, koks vanduo naudojamas kavai ruošti.
Karšta ar šalta kava?
Ne, ne, aš nekalbu apie tikrą, karštą puodelį espresso ryte ar ledinės kavos gurkšnį karštą vasarą. Kalbu apie tą kambario temperatūros birzgalą, kurio jau nebegalima vadinti kava. Jeigu kava prastovėjo valandą laiko ant stalo nepaliesta – ji keliauja kitur. Į kriauklę, jeigu tiksliau.
Svarbus ir pats plikymo procesas. Kava geriausiai išlaiko savo savybes, kai yra plikoma 93 laipsnių karščio vandeniu. Jei temperatūra didesnė, gali tekti ragauti karčius degėsius. Mažesnė – kava nebus užplikyta tinkamai, ragausite kavos skonio vandenį, apie kurį kalbėjau straipsnio pradžioje.
Plikymo temperatūra yra vienas iš pagrindinių dalykų, kuriuos reikia žinoti ruošiant kavą. Svarbu paminėti ir tai, jog nepatartina naudoti jau vieną kartą užvirto vandens ruošiant kavą, jis gali kiek iškraipyti gėrimo skonį.
Tinkamos kavos pupelės
Faktas, kad net ir turint tyriausią vandenį, naudojant aukščiausios kokybės kavos aparatą, be jums patinkančių kavos pupelių gardžios kavos neturėsite.
Kavos aparatas
Tarkime, kad išsirinkote tikrai kokybišką, švelnaus skonio ir sodraus aromato kavą. Grįžtate namo jau pasiruošę paragauti kažko tikro – aukščiausios kokybės gėrimo! Paskubomis sumetate kavos pupeles į aparatą, iš jo pradeda sklisti jau Jums gerai pažįstami garsai, ir tas sodrus aromatas užpildo virtuvę. Puodelis jau paruoštas, dar kartą įkvepiate aromato ir…
Kartojasi pradžioje minėta situacija pavadinimu „gurkšnis-gurkšnis-kriauklė“. KAS DAR GALĖJO NUTIKTI?
Suprantu susierzinimą, kuris gali kilti po to, kai atrodo, jog viskas atlikta teisingai – švarus, tyras vanduo, tinkama plikymo temperatūra, aukščiausios rūšies kava. Įranga. Įranga, kurią naudojate, turi daug įtakos kavos ruošimo procesui. Kai kurios kavamalės netinkamai sumala kavos pupeles.
Svarbu pasirinkti kokybišką kavamalę arba įsitikinti, ar kavos aparatas veikia tvarkingai. Prasta kavamalė lygu prastai sumaltoms pupelėms. Tokiu atveju iš pupelių vanduo „neištraukia“ visų pupelės gėrybių, ir kava gali atrodyti silpnoka.
Ilgai nevalytas kavos aparatas nepajėgia tinkamai užkaitinti vandens iki reikiamos temperatūros – vėl, kavos skonio vanduo.
Kad aparatas tinkamai ruoštų gėrimą, jam reikalinga tinkama priežiūra – pasistengti, kad jis būtų reguliariai nukalkinamas,  kavos virimo sistema tinkamai išvaloma.
Tikiuosi, padėjau. Jeigu seksite šiuos žingsnius (gal kurį nors visai užmiršote) – pažadu, pajusite didelį skirtumą. Gėrimo paruošimas gali būti paprastas – jeigu norite tiesiog kavos. Bet jeigu norite tikros, Jūsų mylimos kavos – labai svarbu skirti jai šiek tiek dėmesio.
Truputėlis meilės savo ruošiamam gėrimui, ir paruošite kažką, kas leis jums mėgautis nepakartojamu skoniu. Linkiu sėkmės Jums, o Jūsų kavai – niekada nekeliauti į kriauklę.
Kavakavos skoniskavos pupelės
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.