Raginimas pirkti produktus iš močiučių sulaukė netikėtos sėkmės

Socialiniame tinkle „Facebook“ sparčiai plinta iniciatyva „Perkame pas Bobulytes“, kuria žmonės skatinami nesiderėdami pirkti iš senučių, kurios prie parduotuvių ar turgaus pardavinėja savo užaugintus krapus, svogūnus, česnakus, uogas ir kitas sodo bei daržo gėrybes.

Prekyba už turgaus vartų laikoma nelegalia, tačiau daugybė žmonių yra linkę palaikyti tokius prekiautojus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prekyba už turgaus vartų laikoma nelegalia, tačiau daugybė žmonių yra linkę palaikyti tokius prekiautojus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Sep 10, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 1:57 PM

„Prisijunkite prie naujos iniciatyvos Lietuvoje: „Perkame pas Bobulytes“. Perkame nesiderėdami. Vis tiek pigiau. Laimime ir mes, ir jos, ir visi kiti“, – paragino savo „Facebook“ puslapyje Ramunė Kotryna Mikšiūnaitė.

Vos per porą dienų šis raginimas sulaukė beveik 2000 paspaudimų „patinka“, per 3,6 tūkst. pasidalijimų šia žinute ir nemažai komentarų.

Vieni rašė, kad jiems gaila derėtis su močiutėmis, užauginusiomis daržo gėrybes, kiti tikino visada besistengiantys ką nors nupirkti iš tokių senučių, net jei ir nelabai reikia.

„Facebook“ vartotojas Eugenijus parašė: „Palaikydami jas, mes rūpinamės artimaisiais, kuriems iš tikrųjų reikia pagalbos prisiduriant prie neskalsios pensijos, o ne didiname pelną didiesiems prekybos centrams“.

Akciją nusižiūrėjo kitur

Netikėtas interneto vartotojų pritarimas akcijai labai sujaudino jos iniciatorę.

„Gėriuosi, kiek žmonių jau pasidalino šia žinia. Jūs mane įkvėpėte. Turbūt ryt specialiai eisiu ieškoti kokios bobulytės ir pirksiu ką nors iš jos“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė R.K.Mikšiūnaitė.

Portalui lrytas.lt susisiekus su R.K.Mikšiūnaite ji pasakojo, kad idėja paskelbti akciją „Perkame pas Bobulytes“ jai kilo pamačius panašią žinutę internete, tik kita kalba.

„Pamaniau, kad tai – puiki idėja. Lietuvoje ji irgi turėtų prigyti. Kaip matote, daugybė žmonių į tai sureagavo. Dauguma rašo, kad taip ir daro, tačiau ir jiems svarbus palaikymas iš kitų.

Iš žmonių atsiliepimų sužinojau ir daug įdomių faktų. Pavyzdžiui, močiutės yra nuvejamos nuo prekybos centrų. Manau, kad kelios močiutės su pora česnakų galvučių tikrai nenukonkuruos prekybos centro“, – įsitikinusi R.K.Mikšiūnaitė.

Ji prisipažino nesitikėjusi, kad į jos kvietimą paremti močiutes sureaguos tiek daug žmonių, kurie jai rašė ir asmenines žinutes.

Ji mano, kad reikėtų leisti močiutėms prekiauti šalia prekyviečių savo užaugintais produktais, neverčiant jų mokėti už prekybos vietą, ar bent jau paremti močiutes nusiperkant ką nors iš jų – krapų ar gėlių.

Nusivilti produktais dar neteko

Pašnekovė neslėpė ir pati mielai perkanti ką nors iš močiučių, dažniausiai gėles ar prieskonines žoleles.

„Su džiaugsmu stebiu, kaip močiutė su didele meile atsargiai suriša kiekvieną gėlių ar krapų puokštelę. Širdis visada džiaugiasi, kai nusiperki ką nors iš tokios močiutės. O dar labai dažnai jos ir sveikatos prilinki, ir pasimeldžia už visus. Jaučiu, kad padėdamas esančiam šalia padedi pats sau“, – paaiškino R.K.Mikšiūnaitė.

Ji įsitikinusi, kad dažnai močiučių parduodamų sodo ir daržo gėrybių kokybė yra ne prastesnė už esančių prekybos centruose, į kuriuos maisto produktai esą neretai atkeliauja iš labai toli, kai kurie būna užauginti net be saulės šviesos ir nupurkšti įvairiais chemikalais.

„Močiutės tikrai neturi galimybių pasistatyti šiltnamio su dirbtiniu apšvietimu. Nusivilti jų produktais neteko. Man svarbiausia joms padėti, nudžiugintii“, – teigė pašnekovė, pridūrusi, kad pagrindinė šios iniciatyvos idėja – rūpinimasis senoliais ir nuoširdi pagalba visiems, kam jos reikia.

Prekiauti galima tik patvirtintose vietose

Ne visi pritaria tokiai močiučių prekybai. Žmonės, prekiaujantys savo užaugintais ar surinktais maisto produktais prekybos centrų ar turgaus prieigose ir neturintys leidimo verstis prekyba, laikomi pažeidėjais, už tai jiems gresia nuobaudos.

Prekiauti sodo gėrybėmis galima tik patvirtintose vietose, ten, kur yra išduotas leidimas. O močiutės neretai suburia nelegalius turgelius. Tokia prekyba dažnai vyksta netvarkingai, prekes išdėliojus bet kaip ir bet kur.

Tačiau daugybė žmonių piktinasi pamatę, kaip prieskoninėmis žolelėmis, uogomis, vaisiais ar gėlėmis nelegaliai prekiaujančias vyresnio amžiaus moteris išvaiko pareigūnai. Nemažai žmonių yra už tai, kad tokia prekyba nebūtų draudžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.