Tačiau maisto produktų etiketėse nurodytos datos ne visada atskleidžia tikrąją tiesą.
JAV Nacionalinė išteklių apsaugos taryba išplatino pranešimą, kuriame aiškinama, kad galutinė pardavimo data (angl. „Sell by“) nenurodo maisto produkto tinkamumo vartoti. Tai yra tik nuoroda, kiek galima laikyti produktą sandėlyje ar lentynoje.
Užrašai „Tinka vartoti iki“ ar „Geriausias iki“ paprastai nurodo gamintojo prognozes, kiek produktas išliks optimaliai šviežias ir nesuges, rašo interneto puslapis „Aol.com“.
Kad suprastumėte, ar maisto produktą galima vartoti, turėtumėte atkreipti dėmesį į tai, kada jis buvo nupirktas ir atidarytas.
Štai kiek išties galioja kai kurie populiariausi maisto produktai.
Daugeliu atveju jis galioja savaitę ilgiau, nei nurodyta jo paskutinė vartojimo data. Bet patariame jums prieš geriant ilgiau pastovėjusį pieną jį pauostyti. Jeigu kvapas rūgštus – nebevartokite.
Medus neturi galiojimo ribų. Jis negali pasenti, tad neverta jo išmesti.
Šokoladas
Kambario temperatūroje laikomas supakuotas šokoladas gali gulėti 6-9 mėnesius, o šaldytuve – 18 mėnesių.
Žalia paukštiena
Ji gali gulėti šaldiklyje 9 mėnesius arba kelias dienas šaldytuve po to, kai jos nusipirkote.
Riešutų sviestas
Atidarytas indelis riešutų sviesto gali stovėti spintelėje iki 4 mėnesių.
Nepažeistoje gamintojo pakuotėje jogurtas gali stovėti savaitę ar dvi po galutinės pardavimo datos, arba 1-2 mėnesius, jeigu jį užšaldysite.
Šaldytus kiaušinius (kaip juos šaldyti, rašėme čia) galima laikyti iki metų. Nešaldytus juos galite laikyti 3-5 sav. po įsigijimo.
Žuvis
Šaldytą lašišą galima laikyti 2-3 mėnesius, norint, kad ji išlaikytų geriausią skonį.
Kitu atveju ją reikėtų suvartoti per 1-2 dienas nuo įsigijimo.
Taigi neskubėkite mesti maisto produktų, net jei ant etiketės nurodyta galiojimo data jau pasibaigusi.