Kai sužinojau, kas atbaido maistines kandis, atsikračiau jų galutinai

Maistinės kandys – tikras tvarkingų šeimininkių siaubas. Jos įsiveisia net švariausiose virtuvėse, o jas išnaikinti nėra taip lengva. „Skonio“ skaitytoja Angelė iš Mažeikių pasidalino savo išbandytomis taisyklėmis, kaip elgtis, jeigu norite išvengti maistinių kandžių. „Sužinojusi, ko bijo maistinės kandys, kas jas atbaido, atsikračiau jų visiems laikams“, – patikino moteris. Apie vienas gudrybes ji išgirdo iš kitų šeimininkių, apie kai kurias perskaitė ir išbandė pati.

Kandys grikiuose.<br>lrytas.lt nuotr.
Kandys grikiuose.<br>lrytas.lt nuotr.
Maistinės kandys į namus dažniausiai atkeliauja su kruopomis.<br>123rf nuotr.
Maistinės kandys į namus dažniausiai atkeliauja su kruopomis.<br>123rf nuotr.
Maistinės kandys į namus dažniausiai atkeliauja su kruopomis.<br>123rf nuotr.
Maistinės kandys į namus dažniausiai atkeliauja su kruopomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 18, 2019, 4:04 PM

Valstybinė Maisto ir veterinarijos tarnyba ( VMVT ) patvirtino kasmet sulaukianti vartotojų skundų dėl įvairiuose maisto produktuose rastų kenkėjų, tarp jų ir maistinių kandžių ir jų lervų. Šios lervos maitinasi bei savo ekskrementais užteršia miltus, kruopas, sėlenas, makaronus, dribsnius ir kitus grūdinius gaminius, taip pat sėklas, džiovintus vaisius ir grybus, riešutus, prieskonius, arbatžoles ir net sausainius bei šokoladą. Todėl dalinamės Angelės patirtimi. „Patikėkite – laikausi šių taisyklių, ir jos man padeda gyventi ramiai“, – patikino mažeikiškė Angelė.

1. Vos tik pastebėsite, kad turite nepageidaujamų įnamių, iškart pradėkite kovą.

„Namuose pastebėję bent vieną maistinę kandį, kruopščiai apžiūrėkite atsargas: atidarykite visas spinteles, indus, kuriuose laikote kruopas ir kitas maisto atsargas, spintelių kampus“, – teigia Angelė.

Maistinės kandys mėgsta įsitaisyti džiovintuose vaisiuose, sausame gyvūnų ėdale, riešutuose, miltuose, prieskoniuose, sausainiuose ir net saldainiuose. Ieškokite mažų voratinklių – jie išduos, kur yra židinys.

Jį radę, išmeskite visą produkto pakuotę negailėdami. Jeigu bent kiek paliksite, didelė tikimybė, kad paliksite ir kandžių kiaušinėlių, tad kova bus perniek.

2. Spinteles išplaukite acto arba citrinų sulčių tirpalu. Kampelius patartina papildomai ištepti teptuku, pamirkytu acte. Palaikykite 30 minučių ir išplaukite viską vandeniu, iššluostykite sausai.

Spintelėse išdėliokite prieskonių, skleidžiančių stiprų kvapą, pavyzdžiui, cinamono lazdeles. Tinka ir įvairūs prieskoniniai aromatingi augalai – mėtos, levandos, lauro lapai. Geriausia pasiūti drobinius maišelius, į juos sudėti prieskonius ir išdėlioti lentynėlėse.

3. Geriausias būdas išvengti maistinių kandžių – profilaktika.

Todėl nepirkite miltų, kruopų ir kitų sausų produktų atsargai. Geriausia, kad nusipirkę ir atidarę pakuotę sunaudotumėte ją per kelias savaites.

4. Produktus laikykite stikliniuose sandariuose induose. Jeigu su kruopomis ir parsinešite kandžių, per stiklą greitai tai pastebėsite. Ir galėsite iškart išmesti pakuotę, kol kandys neįsisuko ir į kitus produktus.

5. Kandys nemėgsta aukštos temperatūros. Todėl galima pritaikyti tokį metodą – kruopas pakaitinti orkaitėje. Jos nepraras maistingųjų savybių, tačiau būsite ramūs dėl nepageidaujamų įnamių.

6. Taip pat kandys nepakenčia žemos temperatūros. Kruopų pakelį palaikykite pernakt šaldiklyje.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų vasario 19 dieną, atnaujintas 2019 metų vasario 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.