Paprastos šeimininkių gudrybės, kaip greičiau išvirti burokėlius

Daugelis mėgstame burokėlius už unikalų skonį ir gausybę naudingų savybių.

 Virti burokėliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Virti burokėliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Virti burokėliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Virti burokėliai.<br> 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 30, 2017, 1:03 PM, atnaujinta Sep 16, 2019, 5:27 PM

Burokėliai padeda užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, anemijai: šiose daržovėse yra tokių vertingų medžiagų, kaip geležis, kalis, magnis. Visos jos teigiamai veikia kraujotaką.

Dėl didelio ląstelienos kiekio burokėlius vertina ir dietologai, mat jie spartina medžiagų apykaitą ir padeda pašalinti toksinus.

Neverta pamiršti ir gausybės vitaminų – A, B1, B5, B9, C, PP, kurie padeda kovoti su bloga savijauta.

Gaila, tačiau daugelis šeimininkų mano, jog virti burokėlius – ilgai trunkantis procesas: daugelis deda juos į puodą ir verda 2 ar tris valandas. Tai gali ne tik atbaidyti nuo burokėlių ruošimo, bet ir sunaikinti daržovėse esančias naudingąsias medžiagas.

„KitchenMag“ surinko pačius efektyviausius patarimus, kaip virti burokėlius, kad tai atimtų kuo mažiau laiko ir kartu išsaugotų unikalias naudingąsias savybes.

Temperatūros pokyčiai

Šis metodas idealiai tiks tuomet, kai norėsite išvirti visą burokėlį.

Jeigu kokiam nors patiekalui skubiai prireikė virto burokėlio, o tokio neturite, pasinaudokite šiuo virtuvės šefams žinomu patarimu: dėkite burokėlį į vandenį, užvirkite ir palikite virti pusvalandį.

Po to nupilkite vandenį, o burokėlį padėkite po šalto vandens srove.

Palaikykite burokėlį vandenyje 10-15 minučių. Kaip teigiama, didelis temperatūros šuolis privers jį suminkštėti, ir jis bus tinkamas valgyti.

Itin aukšta virimo temperatūra

Užvirkite vandenį ir įdėkite burokėlį. Virkite maždaug 40 minučių, palaikydami aukštą virimo temperatūrą. Tuo pačiu stebėkite, kad neišgaruotų vanduo – vis papildykite jo.

Baigus virti dėkite burokėlį į šaltą vandenį – dėl to jis lengviau nusilups.

Kepimas orkaitėje

Daug šeimininkių mėgsta burokėlius kepti orkaitėje – dėl to jie būna sodresnio skonio, saldesni, neprisigėrę vandens. Tačiau tam taip pat reikia 1,5-2 valandų.

Jeigu norite iškepti burokėlius greičiau, nuplautas ir neluptas daržoves sudėkite juos į kepimo maišelį arba suvyniokite į foliją. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir dėkite kepti burokėlius.

Nedideli jauni burokėliai bus tinkami valgyti po pusvalandžio, stambesni – po 40-50 minučių.

Kepimas mikrobangų krosnelėje

Jeigu norite itin greitai paruošti burokėlius, nepamirškite mikrobangų krosnelės.

Prireiks vos 20 minučių, ir daržovės bus tinkamos vartoti.

Nuplautas, bet nenuvalytas daržoves sudėkite į specialų indą, tinkantį mikrobangų krosnelėms arba į plastiko maišelį, tačiau jo neužriškite.

Įjunkite krosnelę vidutine galia ir kepkite burokėlius 7-10 minučių. Patikrinkite, kokio jie minkštumo ir dar kartą įjunkite krosnelę 5-10 minučių.

Dar keletas vertingų patarimų

Niekada nenupjaukite uodegėlės ir nepašalinkite odelės (jeigu, žinoma, neplanuojate burokėlio troškinti su kitomis daržovėms). Užteks, jeigu gerai nuplausite. Nepjaustytas burokėlis išsaugos gražią raudoną spalvą. O jeigu norite dar ryškesnės spalvos, vandeniui užvirus įpilkite pusę arbatinio šaukštelio acto ar citrinų sulčių.

Jeigu ruošiate mišrainę ir nenorite, kad burokėliai nudažytų kitas daržoves, supjaustytus burokėlius apliekite aliejumi ir išmaišykite, tik po to maišykite su kitais ingredientais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.