Andrius Pauliukevičius patarė, kaip išsirinkti vištieną ir ko vengti ją ruošiant

Atšilus orams vis daugiau žmonių susirūpina savo išvaizda bei sveikata, pradeda sportuoti ir atidžiau rūpintis mityba. Neabejotinai svarbiausia kiekvieno sportininko kasdienės mitybos dalis – baltymai. 

 Mitybos eksperto ir trenerio Andriaus Pauliukevičiaus teigimu, vištiena – vienas iš geriausių baltymų šaltinių.<br> 123rf.com ir „Kekava“ nuotr.
 Mitybos eksperto ir trenerio Andriaus Pauliukevičiaus teigimu, vištiena – vienas iš geriausių baltymų šaltinių.<br> 123rf.com ir „Kekava“ nuotr.
 A.Pauliukevičius.<br> „Kekava“ nuotr.
 A.Pauliukevičius.<br> „Kekava“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 3:21 PM, atnaujinta May 15, 2018, 3:22 PM

Mitybos eksperto ir trenerio Andriaus Pauliukevičiaus teigimu, vienas iš geriausių baltymų šaltinių yra vištiena. Pateikiame keletą patarimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį norint parduotuvėje išsirinkti sveikiausią ir  kiekvienam pagal individualius poreikius geriausiai tinkantį vištienos produktą.

Kaip pasirinkti geriausią vištienos gaminį

Dažnas susiduriame su svarstymais, kaip išsirinkti geriausią vištienos gaminį. A.Pauliukevičiaus teigimu, nėra universalios taisyklės, tinkančios visiems. Renkantis vištieną pirmiausia reikėtų atsižvelgti į individualius poreikius.

„Nors dažniausiai liesa vištiena yra pranašesnė už riebią, visgi norintis priaugti masės žmogus turėtų rinktis riebesnę mėsą. Tokiu atveju vartoti reikėtų ne vištienos krūtinėlę, o šlaunelių mėsą, nes joje daugiau riebalų ir kalorijų. Tuo tarpu žmonėms, kurie siekia numesti arba išlaikyti esamą svorį geriausias pasirinkimas – krūtinėlių mėsa“, – patarė A.Pauliukevičius.

Jeigu norime maitintis sveikai, pirma reikėtų įsitikinti, ar vartojame kokybiškus produktus. 

„Dažniausiai žmonės, norėdami išsirinkti geriausios kokybės mėsą, tikrina tik produkto galiojimo laiką. Nors galiojimo trukmė yra labai svarbus aspektas, tai tik vienas iš faktorių, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį. Norint įsigyti geriausią vištienos gaminį ypač svarbu atsižvelgti į tai, kokiomis sąlygomis buvo auginami paukščiai“, – teigia „Kekava“ ekspertas Saulius Petkevičius.

Pasak pašnekovo, paukščių auginimui, kaip ir visoje mėsos pramonėje, keliami aukšti reikalavimai. Tačiau kai kurie gamintojai jų tiesiog nepaiso. 

„Mėsos gamyboje sunaudojama beveik 4 kartus daugiau vaistų negu žmonėms gydyti – tai neabejotinai turi neigiamos įtakos žmonių sveikatai. Vis dėlto šios tendencijos nereikėtų suabsoliutinti, pavyzdžiui, „Kekava“ paukštynai laikosi itin aukštų gyvūnų gerovės standartų: apie 90 proc. visų vištų išauginamos nenaudojant antibiotikų. Taip išauginta vištiena ir jos produktai yra ženklinami oficialiai patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ženkliuku „Užauginta be antibiotikų““, – teigia S.Petkevičius.

Svarbiausia vištienos neperkepti

Norint valgyti sveikai, nepakanka tik išsirinkti aukštos kokybės mėsos gaminį – svarbu ir tai, kaip apdorojame mėsą. Internete gausu patarimų, kaip gaminti vištieną, kad būtų išsaugotos gerosios jos savybės. 

Dažniausios rekomendacijos: vengti kepti aliejuje, virti vandenyje, valgyti vištieną be odelių, vengti riebių padažų. A.Pauliukevičiaus nuomone, ne visi šie patarimai yra teisingi. 

„Ruošiant mėsą reikėtų vengti įvairių neaiškių prieskonių – geriausia mėsą gardinti druska, pipirais, žolelėmis – taip bus išvengta nereikalingų konservantų suvartojimo. 

Kita vertus, kalbant apie terminį mėsos apdorojimą, galima rinktis tiek kepimą, tiek virimą vandenyje. Svarbu pabrėžti tik tai, jog jeigu renkamės vištieną kepti, kepimą reikėtų kontroliuoti taip, kad mėsa nepridegtų.

Pastaruoju atveju baltymų struktūra bus pažeista, organizmui juos bus sunkiau pasisavinti. Be to, pridegusi mėsa skatina kancerogeninių ląstelių gamybą organizme“, – patarimais dalijasi A.Pauliukevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.