Mėgstate kiaušinienę? Ją ruošdami nedarykite šių klaidų

Kiaušinienė – vienas dažniausių patiekalų pusryčiams. Ir turbūt vienas pirmųjų, kurį išmokstame gaminti. 

 Kiaušinius išplakti reikėtų tik prieš pat supilant juos į keptuvę.<br> 123rf.com nuotr.
 Kiaušinius išplakti reikėtų tik prieš pat supilant juos į keptuvę.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2018, 7:49 AM

Kiekvienas turime savų metodų, kaip ją kepti, tačiau keletas taisyklių padeda išgauti geriausią skonį. Ar tikrai kiaušinienę kepate taip, kad dieną pradėtumėte puikiausiu patiekalu?

Yra penkios dažniausiai daromos klaidos, kitaip tariant – penki būdai sugadinti kiaušinienę.

Sužinokite, ar jų nedarote ir kaip tai ištaisyti.

1. Ne visai išplakate kiaušinius.

Tai lengviausias būdas sugadinti kiaušinienę. Gerai išplakta kiaušinienė bus puri, tačiau standžios struktūros. Ne visai išplakus kiaušinius, trynys su baltymu susilieja netolygiai, tokia pati bus ir kiaušinienė. Gerai išplakti kiaušinius svarbu ir dėl to, kad į masę patektų oro – jis patiekalui suteikia purumo.

Patarimas: gerai išplakite kiaušinius, kad plakinys būtų tolygus, švelniai geltonos spalvos. Šiam darbui skirkite 30-40 sekundžių.

2. Per anksti išplakate kiaušinius.

Visuomet atrodo gera mintis paruošti produktus iš anksto, tačiau šiuo atveju darbą geriausia atlikti paskutinę minutę. Plakant kiaušinius ne tik sumaišomas trynys su baltymu, bet ir į masę patenka oro. Jei kiaušiniai bus išplakti per anksti ir turės palaukti, kol įkais keptuvė, oras pasišalins, ir kiaušinienė nebebus tokia puri.

3. Kepate per karštoje keptuvėje.

Plakta kiaušinienė yra patiekalas, kuriam kepti nereikia didelės kaitros. Per kaitriai kepama kiaušinienė nebus kreminė ir lengva. 

Patarimas: kantrybės! Plakta kiaušinienė turi būti kepama lėtai ir ant nelabai kaitrios ugnies.

4. Kepate per plačioje keptuvėje.

Jeigu kepate kiaušinienę iš poros kiaušinių, nėra jokio reikalo naudoti 28 centimetrų skersmens keptuvės. Plačiai pasklidusi kiaušinienė bus plonesnė, todėl gali perkepti, pridegti ir tikrai praras purumą.

Patarimas: jeigu kepate kiaušinienę iš dviejų-trijų kiaušinių, geriausia naudoti maždaug 20 cm skersmens keptuvę. Jeigu tokios neturite – tiks ir nedidelis puodas ar prikaistuvis.

5. Per ilgai kepate arba paliekate kiaušinienę keptuvėje dideliame karštyje.

Tokiu atveju valgote kiaušinienę, kuri yra sausa, standi.

Patarimas: nukelkite keptuvę nuo kaitros, kai kiaušinienė vis dar atrodys per minkšta. Palaikykite minutę keptuvėje – užteks karščio, sklindančio nuo keptuvės dugno, kad ji galutinai iškeptų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.